Van'ın Yeni Enerji Kaynağı: 98 Milyonluk Jeotermal Yatırım Başlıyor!

Van'da jeotermal yatırım rüzgarı: 98 milyon TL'ye 17 kuyu açılacak.

Van Haberleri 26.11.2024 19:35:00 0
Van
Tarih: 26.11.2024 19:41 Güncelleme: 26.11.2024 19:35

VAN'DA JEOTERMAL KAYNAK ARAYIŞI BAŞLIYOR

Van ili, jeotermal enerji alanında yapılacak büyük bir yatırımla adından söz ettirecek. Enerji şirketi tarafından 98 milyon TL'lik yatırım ile Van'ın Çaldıran ilçesinde 17 sondaj kuyusu açılacak. Bu kuyularla bölgedeki jeotermal potansiyelin araştırılması hedefleniyor. Enerji Günlüğü'nün haberine göre, yatırım sekiz farklı lokasyonda gerçekleştirilecek.

YENİ SONDAJ KUYULARI İLE ENERJİ ÇALIŞMALARI HIZ KAZANIYOR

GMK Jeotermal Araştırma ve Geliştirme Merkezi San. Ve Tic. A.Ş. Van'ın Çaldıran ilçe sınırları içerisinde, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama çalışmalarını planlıyor. 98 milyon TL değerindeki proje kapsamında var olan yedi ayrı erişim numaralı sahada toplam 17 adet sondaj kuyusu açılacak. Sondaj kuyuları, değişen derinliklerde, 500 ± 50 metreden başlayarak 1500 ± 150 metreye kadar olacak şekilde planlandı.

REZERV TESPİTİ VE ÜRETİM ARAŞTIRMALARI YAPILACAK

Ancak, bu sondajlar sadece jeotermal kaynakların yerini tespit etmekle kalmayacak; aynı zamanda üretim uygunluğu da araştırılacak. Belirlenen rezervin ekonomik ve teknik açıdan değerlendirilmesi sonrası üretim yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. Çalışmaların 1 ile 2 yıl arasında tamamlanması bekleniyor.

JEOTERMAL ENERJİYE GENEL BİR BAKIŞ

Jeotermal enerji, dünyanın iç kısımlarındaki ısı enerjisinden elde edilen bir enerji türüdür. Bu enerji, su ve buhar şeklinde yüzeye taşınır ve ısıtma/soğutma gibi çeşitli amaçlarla veya elektrik üretimi için kullanılabilir. Elektrik üretimi genellikle yüksek veya orta sıcaklık kaynaklarının olduğu tektonik bölgelerde gerçekleşir. Mevcut teknolojiler arasında jeotermal ısı pompaları ve bölgesel ısıtma sistemleri yaygın kullanıma sahipken, elektrik üretimi için kullanılan teknolojiler ise daha karmaşıktır ve çeşitli ileri teknolojileri içermektedir. Gelişen ikili çevrim teknolojisi sayesinde, orta sıcaklık kaynaklarından elektrik üretimi yapılabilmekte ve bu, sektör açısından umut verici bir gelişmedir.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ