Van'ın Yaşlanan Nüfusu: TÜİK Verileriyle Son Durum

Türkiye genelinde ve Van özelindeki yaşlı nüfus artışı dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son veriler, demografik yapıda önemli değişikliklerin yaşandığını gösteriyor.

Van Haberleri 13.03.2025 17:37:00 0
Van
Tarih: 13.03.2025 17:39 Güncelleme: 13.03.2025 17:37

Türkiye genelinde ve Van özelindeki yaşlı nüfus artışı dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son veriler, demografik yapıda önemli değişikliklerin yaşandığını gösteriyor.

Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yüzde 20 Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 'Yaşlı İstatistikleri'ni yayınladı. Buna göre, Türkiye’deki toplam yaşlı nüfus (65 ve üzeri) 9 milyon 112 bin 298 kişiye ulaştı. Bu rakam, 2019 yılında kaydedilen 7 milyon 550 bin 727 kişiyle kıyaslandığında son beş yılda %20,7'lik bir artış anlamına geliyor.

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı da bu dönemde %9,1’den %10,6’ya yükseldi. TÜİK projeksiyonlarına göre ise yaşlı nüfus oranının 2030 yılında %13,5'e, 2040 yılında %17,9'a, 2060 yılında %27,0'e ve 2100 yılında %33,6’ya ulaşması bekleniyor.

Van'daki Yaşlı Nüfus: Sayısal Veriler ve Oranlar

Van ili özelinde ise 1 milyon 118 bin 87 kişilik nüfusta 65 yaş ve üzeri toplam yaşlı nüfus sayısı 56 bin 745 olarak belirlendi. Bu rakamın 25 bin 242'si erkek, 31 bin 503'ü ise kadınlardan oluşuyor. Veriler, Van’da yaşlı kadın sayısının erkeklerden daha fazla olduğunu gösteriyor.

Van'daki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %5,1 olarak gerçekleşti. Bu oran, Türkiye ortalamasının altında kalsa da yaşlanma trendinin ilde de devam ettiğini gösteriyor.

Van, En Az Yaşlı Nüfusa Sahip İllerden Biri

TÜİK verileri, Van’ın aynı zamanda yaşlı nüfus sayısının en az olduğu iller arasında 5. sırada yer aldığını ortaya koyuyor. Bu durum, ildeki genç nüfus oranının göreceli olarak yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak genel demografik trendler göz önüne alındığında, Van'da da yaşlanma sürecinin önümüzdeki yıllarda hız kazanması bekleniyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Anahtar Kelimeler: ' Yaşlanan Nüfusu: Verileriyle Durum
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ