Van'ın Tarihini Yaşatan Yapı: 700 Yıl Sonra Halen Ayakta Halime Hatun Kümbeti

Van'da Selçuklu mirası: Halime Hatun Kümbeti.

Van Haberleri 8.10.2024 14:07:00 0
Van
Tarih: 08.10.2024 14:10

Van'ın tarihi güzelliklerinden biri olan Halime Hatun Kümbeti, 700 yıllık geçmişi ile şehrin köklü yapıları arasında yer alıyor. Bu tarihi mezarlık ve kümbetin bulunduğu ikinci derece arkeolojik sit alanında, devam etmekte olan kazı ve restorasyon çalışmaları sayesinde kümbet, ziyaretçiler için popüler bir alan olma özelliğini koruyor.

1335 YILLIK TARİHİ MİMARİ: HALİME HATUN KÜMBETİ

Halime Hatun Kümbeti, 1335 yılında Saltuklu Beyi Meliki İzzettin Saltuk tarafından kızı Halime Hatun anısına yaptırılmış ve bir Selçuklu eseri olmanın yanı sıra, dönemin mimari özelliklerini barındıran nadide bir eser olarak dikkat çekiyor. Eserin yüzeylerinde bulunan, celi sülüs hatla yazılmış Kur'an-ı Kerim ayetleri, kümbetin mistik atmosferini vurguluyor.

TARİHİ YAPININ KALBİNDE ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR

Halime Hatun Kümbeti'nin de yer aldığı Van'daki Selçuklu Mezarlığı, arkeolojik zenginliği ile öne çıkıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2014-2018 yılları arasında yürüttüğü restorasyon çalışmaları sonucunda, kümbet ve çevresi adeta yeniden doğmuş durumda. Kazılar sayesinde birçok önemli tarihi bulgu keşfedilmiştir.

NASIL GİDİLİR: HALİME HATUN KÜMBETİ'NE ULAŞIM

Van şehir merkezinden kolayca ulaşılabilecek bir konumda bulunan Halime Hatun Kümbeti, turistlerin ve tarih severlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Kümbet, Van'ın Gevaş İlçesi'nin doğusundaki Selçuklu Mezarlığı'nda konumlanmıştır. Herhangi bir özel araçla veya Gevaş-Akdamar minibüsleri ve halk otobüsleri ile ziyaret edilebilir.

 

BENZERSİZ BİR ESER: HALİME HATUN KÜMBETİ'NİN MİMARİSİ

Halime Hatun Kümbeti, iki katlı, onikigen gövdeli tasarımla, dönemin mimari ustalığını yansıtıyor. Alt katı cenaze katı olarak adlandırılan, merasimlerin yapıldığı bir alan iken, üst kat ise mescit bölümü olarak kullanılmıştır. Yapının her tarafını süsleyen bitkisel ve geometrik desenler ile yazılar, kümbetin estetik değerini artırarak, ziyaretçilere tarihi bir yolculuğun kapılarını aralamaktadır.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem