Tarih: 28.10.2024 14:17

Van'ın Köyleri Vergiyle Tanışacak: 16 Bin Mahalleye Emlak Vergisi Yolda

Facebook Twitter Linked-in

Van başta olmak üzere, Türkiye genelindeki 30 büyükşehirde yaşayan vatandaşlar için maliyet artışı öngörülüyor. 6360 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile köy statüsünden mahalle statüsüne dönüşen evler, 2026 yılında emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya kalacak.

2012'de yürürlüğe giren KHK ile köy statüsünü kaybeden kırsal mahalleler, daha önce 2022 yılı sonuna dek bu vergiden muaf tutulmuştu. Ancak, bu süre 2026'ya uzatıldı ve Van'daki vatandaşlar da dahil olmak üzere, 30 büyükşehir sınırları içerisinde yer alan ev sahipleri, yaklaşan dört yılın ardından emlak vergisine tabi tutulacak.

KIRSAL MAHALLELERE VERGİ ZORUNLULUĞU YOLDA

Van'daki vatandaşlar, emlak vergisinden dolayı ek mali yük ile karşı karşıya kalacaklar. 2026 yılında başlayacak olan bu yükümlülük öncesinde, bölge halkının konu hakkında bilgilendirilmesi ve gereken hazırlıkların yapılması bekleniyor.

16 BİNİ AŞKIN KIRSAL MAHALLE VERGİLENDİRMEYE TABİ OLACAK

Yönetmelikle kırsal mahalle statüsüne çevrilen 16 binden fazla yerleşim birimi için, bir süre daha emlak vergisi ödeme muafiyeti sağlanmış olsa da, bu erteleme süresi 2026 yılında sona erecek.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NDAN YENİ DÜZENLEME

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni uygulama ile kırsal bölgelerde uzun süre işlenmeyen araziler, köylülere kiraya verilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, tarımsal üretim alanlarını artıracak ve uzun süredir boş kalmış arazileri ekonomiye kazandırmayı hedefleyen bu karar yürürlüğe girdi. Bu hamleyle beraber, verimli toprakların atıl kalmaması ve tarım faaliyetlerinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —