DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü tarafından Van'da ilk defa inşa edilen yer altı sulama göleti tamamlandı.
DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü tarafından Van'da ilk defa inşa edilen yer altı sulama göleti tamamlandı. İpekyolu İlçesi Irgat Mahallesi'nde geçicisi kabul gerçekleştirilen yer altı sulama göleti ile 800 dekarlık tarım arazisinin sulanması hedefleniyor.
İpekyolu ilçesine 29 kilometre mesafede bulunan Irgat Mahallesi'ndeki dere yatağına inşa edilen yer altı sulama göletinde çalışmalar tamamlandı. DSİ 17. Van Bölge Müdür Yardımcısı Sedat Demirhan'ın yanı sıra, ilgili şube müdürleri, teknik personeller ve yüklenici firma yetkililerinin katılımı ile projenin geçici kabulü yapılırken, göletin tarım arazilerine can suyu olması bekleniyor.
Van'da Yeraltı Barajı inşası ile tarım arazilerinin sulanması için yenilikçi adımlar atılamaya devam ediyor. Bu kapsamda 800 dekarlık tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak olan ve Van'ın ilk yer altı sulama göleti olan Irgat-1 Yeraltı Depolaması Projesi tamamlandı.
Yapımı yaklaşık olarak 24 milyon TL'ye mal olan Van'ın ilk yer altı sulama göletiyle 800 dekarlık tarım arazisi sulanabilecek. Kapalı basınçlı boru sistemi sulama yapılırken, yer altı sulama göleti 6 metre yüksekliğinde, 70 metre uzunluğunda bulunuyor.
Ortalama 12 bin 500 metreküplük su depolayabilen yeraltı göleti, suyun sürekliliğini sağlayacak. Son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı yeraltı barajları inşa etmeye başlayan DSİ, Van'da da ilk yeraltı sulama göletini hizmet aldı.
2023 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 150 adet yapılması planlanan yer altı göletinin 88'i tamamlanırken, yeraltı göletinin tamamının işletmeye alınmasıyla 50 milyon metreküp su depolanması hedefleniyor.
Yeraltı barajları ile yüzey sularının buharlaşma kayıplarının ve kamulaştırma maliyetinin minimize edilerek yer altı suyuna iletilmesi, bu vesileyle yer altı suyunun rezerv ve kalite açısından korunarak temiz içme suyu sağlanıyor.
Türkiye genelinde planlanan 150 tesisin işletmeye alınmasıyla yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamının içme suyuna tahsis edilmesi halinde 750 bin kişiye içme suyu, tamamının sulamaya tahsis edilmesi halinde ise 80 bin dekar arazinin sulanması sağlanacak.