Van’ın yöresel ayakkabısı, kadın eliyle gelecek nesillere aktarılıyor

Van’ın yöresel ayakkabısı, kadın eliyle gelecek nesillere aktarılıyor

Van Haberleri 12.10.2022 14:51:00 0
Van’ın yöresel ayakkabısı, kadın eliyle gelecek nesillere aktarılıyor
Tarih: 12.10.2022 14:51 Güncelleme: 12.10.2022 14:51

Tarihi asırlar öncesine dayanan ve unutulmaya yüz tutan Van’ın yöresel keçi kılından üretilen ayakkabısı ’reşik’, Milli Eğitim Bakanlığı destekli kurslarda eğitim alan kadınların eliyle gelecek nesillere aktarılıyor.
Keçi kılı ve kendirden yapılan ’reşik’, Van’daki ayakkabı ustası Mecit Emen (53) ve kadın kursiyerlerin eliyle günümüze taşınıyor. Ayakkabı ustası Emen, tamamen doğal malzemelerden yapılan ve yörede ’reşik’ diye tabir edilen ayakkabıyı gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir çalışma başlattı. Reşik ayakkabısının son temsilcisi olan Emen, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı “Meslek Edindirme Kursları” destekleriyle bir kurs açtı. Açılan kursta Mecit Emen tarafından ayakkabı üretimi eğitimi alan kadınlar, ürettikleri ayakkabılara rengarenk desenler veriyor. Bir taraftan meslek edinen kadınlar, diğer taraftan ‘reşik’ ayakkabısının gelecek nesillere aktarılması için çalışma yürütüyor.

“Yetenekli kadınların yeteneklerini geliştirmesine imkan sağladı”
İHA muhabirine konuşan Kurs Eğitmeni Mecit Emen, yaklaşık 33 yıldır ayakkabı sektöründe çalıştığını ve yıllar sonra tanıştığı reşik ayakkabısını geliştirmek amacıyla bir kurs açtıklarını belirtti. Yurt içi ve dışından talep alan ayakkabıyı geliştirmek istediğini ifade eden Emen, “Geliştirmek için de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Meslek Edindirme Kursları destekleriyle bizler de bir kurs açtık. Kursa 12 kadın kursiyer aldık. Öğrencilerimiz bu yıl itibarıyla mezun oldular. Mezun olan öğrenciler için tekrar yeni grupla çalışmaya başladık. Bu hem bize iş gücü sağladı hem de yetenekli kadınların yeteneklerini geliştirmesine imkan sağladı” dedi.
Gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla açılan kurs vesilesiyle Van’ın yöresel reşik ayakkabısının hem ticari hem de bir meslek dalı olarak iyi bir ivme yakaladığını dile getiren Emen, kursların gelecek yıllarda da devam edeceğini kaydetti.
Tülin Kurtuluş isimli kursiyer, reşik ayakkabısını arkadaşlarıyla birlikte ticarete dönüştürmeyi hedeflediklerini belirterek, Van yöresine ait olan ayakkabıyı gelecek nesillere ulaştırmak adına edindikleri mesleğin önemli olduğunu ifade etti.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ