Van’daki ’kuzey ışıkları’ görülmeye devam edecek

Van’daki ’kuzey ışıkları’ görülmeye devam edecek

Van Haberleri 17.11.2023 11:41:00 0
Van’daki ’kuzey ışıkları’ görülmeye devam edecek
Tarih: 17.11.2023 11:41 Güncelleme: 17.11.2023 15:10

Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, yakın zamanda Van’da iki kez görülen kuzey ışıklarının görülmeye devam edebileceğini söyledi.
Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde sıklıkla görülen kuzey ışıkları (kutup aurorası), geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin farklı noktalarında görüldü. Yakın zaman aralığında Van’da iki kez görülen kuzey ışıkları, görselliğiyle eşsiz bir manzara sundu. Güneşteki aktivitelerin artışından kaynaklı görülmeye başlanan kuzey ışıkları, Van’ın Özalp ilçesinde kırmızı tonlarda görüldü. Uzmanlar, kutuplarda yeşil olarak görülen ışıkların, ekvatora doğru kırmızı tonlarına dönüştüğünü belirtiyor. Öte yandan uzmanlar, normal bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını bir tehdit olarak düşünmemek gerektiğini kaydetti.

“Ekvatora doğru geldikçe kırmızı tonuna dönüşüyor”
İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, kuzey ve güney yarım kürede kutup dairelerine yakın bölgelerde ortaya çıkan kutup aurorasının güneşten patlamalar sonucu ortaya çıkan parçacıkların etkileşiminden kaynaklandığını belirtti. Kutup dairesine yakın yerde yeşilin tonlarıyla temsil edilen ışığın ekvatora doğru geldikçe renk skalalarının farklılaştığını ve kırmızı tonuna dönüştüğünü ifade eden Alaeddinoğlu, “Bunun kızıla dönüşmesi manyetik alanla alakalıdır. Bu çok doğal bir olaydır. Işığın ortaya çıktığı yerlerde görsel şölen olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ışıkların görülme sıklığı kutup bölgelerine doğru artarken, ekvatora doğru geldikçe azalır. Yani çok daha az görülürler. Oysa kutup bölgelerinde bunlar belli aralıklarla ve sıklıkla görülürler” dedi.

“Bu çok özel bir olay”
Kuzey ışıklarının turizme büyük bir katkısı olduğunu dile getiren Alaeddinoğlu, “İnsanlar bununla ilgili geziler düzenler. Sıklıkla görüldüğü ülkeler bu ışıkları turizme konu ederler. Yani insanlar ışıklara hem canlı tanıklık etmek hem de fotoğraflamak için seyahat eder. Görüldüğü ülkeler de bundan çok ciddi bir gelir elde eder. Dolayısıyla buna herhangi bir olumsuz anlam yüklememek lazım. Bu ışıklar aslında geçmişte de görüldü ve bundan sonra da görülecek. Ancak sıklıkları farklılaşabilir. Çünkü güneşteki patlamayla ilgili bir olaydır. Bu parçacıklar hangi bölgeye daha çok ulaştıysa muhtemelen o bölgede görülme sıklıkları artıyor. Dolayısıyla yakın zaman aralığıyla Van’ın Özalp ilçesinde iki defa görülüyor. Bunu görenler açısından bir şans olarak düşünmek ve başka bir şeye yormamak lazım” diye konuştu.

“Endişe duymaya gerek yok”
Kuzey ışıklarının muhtemel bir depremin ön habercisi olmadığının altını çizen Prof. Dr. Alaeddinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun depremlerde hiçbir ilgisi yoktur. Bununla ilgili bir endişe duymaya gerek yok. Dünyadaki manyetik alan güneşteki o parçacıkların bize sunduğu birer şölendir. Umarım bir gün bende buna tanıklık ederim. Dolayısıyla bunlarla ilgili olumsuz bir şey düşünmemek lazım.”

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ