Van'da Ticaret Zirve Yaptı: Kapıköy Canlandırdı, İhracat-Ithalat Fırladı!

Van'ın ticareti Kapıköy Gümrük Kapısı ile şahlandı.

Van Haberleri 30.05.2024 15:34:00 0
Van
Tarih: 30.05.2024 15:37

VAN İHRACAT VE İTHALATTA REKOR ARTIŞ GÖSTERİDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan Nisan ayı istatistiklerine göre, Van'da ihracat yüzde 44 artarak 1,6 milyon dolara, ithalat ise yüzde 118,1 yükselerek 5,8 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu sıçramanın, 7/24 esasına göre çalışan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın etkisiyle gerçekleştiği belirtildi.

VAN'DA İHRACAT BEREKETİ: KAPIKÖY GÜMRÜK KAPISININ ETKİSİ

Yurt dışına açılan Kapıköy Gümrük Kapısı, Van'a sadece yerel halk için değil, aynı zamanda yurda giriş yapan İranlı turistlerin harcamalarıyla da ekonomik canlanma getiriyor. İranlı turistlerin Van'daki harcamaları, esnafın yüzünü güldürürken, bu hareketlilik transit geçişlerle ithalat ve ihracat rakamlarına da olumlu yansıyor.

TÜRKİYE GENELİ DIŞ TİCARET DENGESİ

Genel ticaret sistemi kapsamında toplam ihracat Nisan ayında yüzde 0,1 artışla 19 milyar 254 milyon dolar, ithalat yüzde 4 artarak 29 milyar 117 milyon dolara ulaştı. Ocak-Nisan dönemi ihracatı yüzde 2,7 artış gösterirken, ithalat yüzde 9,0 düşüş yaşadı.

İHRACAT VE İTHALATTA EKONOMİK SEKTÖR ANALİZİ

İmalat sanayi, Nisan ayında Türkiye ihracatının yüzde 94,6'sını oluşturdu. İthalatta ise Nisan ayında büyük payı yüzde 69,5 ile ara malları alırken, yüksek teknoloji ürünleri ise ithalatın yüzde 9,3'ünü meydana getirdi. İmalat sanayi ihracatının teknoloji yoğunluğuna göre ise, Nisan ayında yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 3,6 oldu.

EN ÇOK TİCARET YAPILAN ÜLKELER

Almanya, Nisan ayında en çok ihracat yapılan ülke konumundayken; ithalatta Çin başı çekti. İki ülke arasındaki ticaret, Türkiye'nin dış ticaretine büyük etkilerde bulunuyor.

ÖZEL TİCARET SİSTEMİ VE İSTATİSTİKLERİ

Özel ticaret sistemine göre, 2024 Nisan ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,8 azalarak 17 milyar 310 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 3,1 arttı. Dış ticaret açığı yüzde 13,7 artarak, ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 65,1'e düşürdü. Yılın ilk dört ayında ise ihracat yüzde 1,9 artış gösterdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem