Van’da soba zehirlenmelerine dikkat!

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Van’da soba kullanımı arttı. Uzmanlar, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması konusunda uyardı.

Van Haberleri 1.12.2023 14:19:00 0
Van’da soba zehirlenmelerine dikkat!
Tarih: 01.12.2023 14:21 Güncelleme: 01.12.2023 23:42

Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da her yıl soba kullanımında karbonmonoksit zehirlenmesi vakaları yaşanırken, uzmanlar soba zehirlenmelerine dikkat çekerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kent merkezinde son yıllarda doğal gazın yaygınlaşması soba kullanımını azaltsa da kırsal bölgelerde odun, tezek ve kömür sobaları ısınma aracı olmaya devam ediyor. Soba kullanımı beraberinde karbonmonoksit zehirlenmelerini getiriyor. Van İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı, sobadan sızan karbonmonoksit gazından kaynaklı yaşanabilecek zehirlenmelere ilişkin dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Gaz zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri ve dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatan Tatlı, kışın sıkça rastlanan karbonmonoksit zehirlenmelerinde öncelikle gazı soluyan kişilerin hızla dışarı çıkarılıp temiz hava almasının sağlanması ve ortamın havalandırılması gerektiğini belirtti.

SESSİZ ÖLÜME YOL AÇIYOR

Kömür, doğal gaz gibi yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan ve kış aylarının ‘sinsi ve sessiz’ katili olarak adlandırılan karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çeken Tatlı şunları ifade etti:

“Ülkemizde ve Van’da özellikle kömür yakılan evlerde, geceleyin ters rüzgarların esmesi sonrasında çıkan karbonmonoksit gazının baca vasıtasıyla dışarı tahliye edilememesi ve evin içine dolması neticesinde karbonmonoksit gazının solunum yoluyla alınarak vatandaşlarımızın zehirlenmesine neden olduğu duruma biz karbonmonoksit zehirlenmesi, soba zehirlenmesi diyoruz. Karbonmonoksit dediğimiz gaz, renksiz, kokusuz bir gaz ve sessiz bir ölüm gerçekleştirebiliyor. Gerçekten çok tehlikeli. Yaşayanlarda ise beyinde özellikle santral sinir sistemi dediğimiz sinir sisteminde kalıcı hasar bırakabilir. Dolaşım sistemiyle alakalı olarak kalpte yine kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Vatandaşımızın özellikle meteorolojiyi çok iyi takip etmesi gerekmektedir. Rüzgarlı havalarda sobalarının gece yatmadan önce tamamen söndüğünün farkında olmaları lazım. Eğer özellikle kömür atılmışsa ve sobaları sönmemişse ters rüzgarlarla oluşan karbonmonoksit gazı solma ihtimalleri olduğunu bilmeleri ve böyle bir durum karşısında da gerçekten çok ciddi zarar görebileceklerinin farkında olmaları gerekmektedir. Bu konuda halkımızın bilinçli olması ve çok dikkat etmesi gerekir.”

Haber Kaynak : Van Olay Gazetesi
Anahtar Kelimeler: zehirlenmelerine dikkat!
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ