Sonbaharla gelmesiyle birlikte havaların soğuduğu Van’da mevsimsel hastalıklar arttı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar aktarlara yöneliyor. Peki, mevsim geçişlerinde görülen hastalıklara karşı alınacak önlemler nelerdir? Mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı hangi bitkisel ilaçlar kullanılmalı?
Van’da rekor sıcaklıkların ardından havalar soğumaya başladı. Bununla beraber soğuk algınlığı, grip, nezle gibi mevsim geçişlerinde görülen hastalıklar da arttı. Bu hastalıklara karşı bağışıklığını güçlendirmek isteyen vatandaşlar, aktarlara yöneliyor.
Van’da yaklaşık 2 gündür devam eden sağanak yağışların ardından soğuk havanın kendini hissettirmesiyle birlikte artan gribal enfeksiyonlara karşı vatandaşlar, genellikle şifalı bitkileri tercih ediyor. Soğuk algınlığına yakalanmamak için çeşitli şifalı bitkilerin karıştırılarak hazırlandığı kış çayının tüketilmesini öneren aktarlar, şifalı bitkilerin hasta olunmadan önce tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Beklenen hareketliliğin başladığını söyleyen aktarlar, özellikle içerisinde kuşburnu, ıhlamur, zencefil ve adaçayı gibi bitkisel ürünleri barındıran kış çayının gribal enfeksiyonlara karşı kalkan görevi gördüğüne dikkat çekti.
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE HASTALIKLARA KARŞI HANGİ BİTKİSEL İLAÇLAR KULLANILMALI?
Bağışıklığın artırılması ve bu tür mevsimsel hastalıklara karşı önceden alınması gereken önlemleri sıralayan aktar Hakan Ertaş, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle kuşburnu, tarçın ve ıhlamur tüketilmelidir. Akciğer rahatsızlığı olanlar için kozalak şurubu ve macunu çok tercih ediliyor. Bizler soğuk algınlığı konusunda C vitamini açısından zengin olan kuşburnunu öneriyoruz. İkinci sırada ise ıhlamuru öneriyoruz. 6-7 çeşit bitkiyi karıştırarak kış çayı şeklinde de satış yapıyoruz” dedi.
Şifalı bitkilerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek amacıyla hasta olmadan önce tüketilmesini gerektiğini vurgulayan Ertaş, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte şifalı bitkilerin tüketilmesini önerdi.