Tarih: 13.10.2023 10:17

Van'da hayvan hareketleri kontrol altında

Facebook Twitter Linked-in

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hastalıkların hayvan hareketleri vasıtasıyla yayılımını önlemek için Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Mücadele Hizmetleri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan faaliyetler çerçevesinde kent genelinde farkındalık çalışması başlattı.

Ülke ekonomisine büyük kayıplar veren ve ülke hayvancılığı açısından önemli bir sorun olan kontrolsüz hayvan hareketlerinin denetlenmesinin daha sık ve sağlıklı yapılması maksadıyla Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Mücadele Hizmetleri Çalışma Grubu tarafından çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda hareket geçen Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hastalıkların hayvan hareketleri vasıtasıyla yayılımını önlemek için kent genelinde farkındalık çalışması başlattı.

Özellikle hayvan hareketinin yoğun olduğu ülkemizin doğusundan batısına olan güzergâhların 7 gün 24 saat usulünce denetleme çalışması başlatıldı. Bu çerçevede doğu-batı güzergâhındaki yol kontrolleri için Erzurum ili Aziziye ilçesinde bulunan Karayolu Denetim İstasyonunda 'Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu' kuruldu.

Eylül ayının ilk haftasından itibaren kurulan Yol Kontrol ve Denetim İstasyonunda 7 gün 24 saat esasına dayanarak, veteriner hekimler ve kolluk kuvvetleri tarafından hayvan ve hayvansal ürün taşıyan her araç kontrole tabi tutulacak, belgesiz hayvan taşıyan hayvan sahipleri ve nakil araç sahiplerine ise idari işlemler tesis edilecek.

Konu ile ilgili farkındalık oluşturulması, kontrol noktalarında yoğunluğa sebebiyet verilmemesi ve yetiştiricilerin mağduriyet yaşamamaları için hayvan sahipleri, hayvan taşımacılığı ile uğraşan kişiler, hayvan satış yeri yetkilileri ve ilgili tüm diğer şahıslara-kurumlara gerekli duyuru ve eğitimlerin hızlı bir şekilde verilmesi için ülke genelinde faaliyet başlatıldı.

 

 

"EKİPLERİMİZ SAHADA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR"

Konuya alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, "Hayvan Hastalıkları İle Mücadelede hayvan hareketleri önemli bir yer tutmaktadır. "Yurt İçi Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik" gereği; İl içi Büyükbaş Hayvan hareketlerinde pasaport, il dışı hareketlerinde Pasaport ve Veteriner Sağlık Raporu ve Araç İçin Dezenfeksiyon belgesi bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Küçükbaş hayvan hareketlerinde il içi nakil beyannamesi, il dışı Veteriner Sağlık Raporu ve Araç için Dezenfeksiyon Belgesi zorunludur. Küpesiz ve aşısız hayvanlara sevk verilmemektedir. İl dışı hayvan hareketlerinde hareketten önce aşılamalarının tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde cezai işlem uygulanmaktadır. Mağduriyet oluşmaması için bu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Ekiplerimiz hastalıkların hayvan hareketleri vasıtasıyla yayılımını önlemek için kent genelinde farkındalık çalışmalarını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —