Van'da Dış Ticaret Dengeye Doğru İlerliyor: İhracat Tırmanışta, İthalat Geriliyor

Van'da dış ticaret dengesi olumlu seyirde.

Van Haberleri 28.09.2024 11:07:00 0
Van
Tarih: 28.09.2024 11:09

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, Van ilinde Ağustos ayında ihracatın %21,7 artışla 2,1 milyon doları bulurken, ithalatın ise %21,7 azalarak 1,3 milyon dolar olduğu bildirildi. Van'da ihracatın arttığı, ithalatın azaldığı gözlemlendi.

DOĞU ANADOLU'DA İÇERİSİNDE TUTARSIZLIKLAR OLAN DIŞ TİCARET

TÜİK Van Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, Ağustos ayında Van'da ihracat artışı yaşanırken, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinde ihracat azalma eğiliminde. Van'da ihracat artışının yanı sıra ithalatın azalışı dikkat çekerken, benzer bir eğilim Hakkari için de söz konusu. Ancak Muş ve Bitlis'te ithalattaki artışlar gözlemlendi.

VAN TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARININ KARŞILAŞTIRMASI YANINDA BÖLGE RAKAMLARI

Ayrıca, Van ilinde Temmuz ayıyla Ağustos ayı karşılaştırıldığında ihracatın %21,7 artarken, ithalatın %21,7 azaldığı belirlendi. Muş ilinde Temmuz ile Ağustos ayları arasında ihracatta %23,3'lük bir düşüş yaşanırken, ithalatta ise %146,0'lık ciddi bir artış meydana geldi. Bitlis ve Hakkari'deki dış ticaret verilerinde de benzer iniş ve çıkışlar gözlemlendi.

TÜRKİYE GENELİNDE DIŞ TİCARET GÖSTERGELERİ

Ülke genelindeki dış ticaret verilerine göre ise; ihracat 2024 yılı Ağustos ayında yıllık bazda %2,3 artarken, ithalat ise %10,7 düştü. Bu durum, genel dış ticaret açığının azalmasına katkı sağladı. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat ve ithalatta iyileşme eğilimi dikkat çekti.

AĞUSTOS AYINDA DİĞER ÜLKELERLE TİCARET

Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, onu ABD, Birleşik Krallık, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri izledi. İthalatta ise Çin en fazla ithalat yapılan ülke konumundayken, Rusya Federasyonu, Almanya, ABD ve İtalya takip etti. İlk beş ülkeye yapılan ihracat ve ithalat, toplam ihracatın ve ithalatın büyük bir kısmını oluşturdu.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem