Van İpekyolu Kent Park’ta düzenlenen hijyenden uzak ve görüntü kirliliğine neden olan fuar tartışmalara yol açtı. İş insanları, fuar kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Van’ın imajına zarar veren bu tür uygulamaların engellenmesini istedi.
Van’ın İpekyolu ilçesindeki Öğretmen Okulu (Kent Park)’ta kurulan çadır stantlarda düzenlenen fuar tepki çekiyor. Soğuk ve fırtınalı günler geçiren Van’da hijyenden uzak ve ilkel imkanlarla yapılan etkinliğe iş insanları ve fuarcılardan tepki.
24 Kasım Kasım’da başlayan ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen yöresel ürünlerin sergilendiği Anadolu Yöresel Lezzetler Festivali 10 Aralık’a kadar sürecek. Festivalde ürünlerin açık havada paketsiz ve korumasız sergilenmesi gözlerden kaçmadı.
Açık alanda düzenlenen ve görüntü kirliliğine yol açan organizasyona ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan fuar organizatörü Kadir Yaşar, “Kentin imajına bu kadar zarar verilmesini doğru bulmuyorum. Şehrin göbeğinde böyle bir görüntü kirliliği kabul edilemez. Fuar yapılacaksa bunun yeri fuar ve kongre merkezidir kaldırımları ve parkları işgal ederek fuar yapılmamalı” diyerek tepki vermiş ve Van TSO Başkanı Necdet Takva’dan da bu açıklamaya destek gelmişti.
HİJYEN VE İMAJDAN YOKSUN
3 gündür devam eden festival, soğuk ve yağışlı havadan dolayı sessiz geçerken TOBB Fuar Meclis Üyesi Süleyman Güler, bu tür fuarların Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Güler, “Bu tür fuarlar çirkin görüntüye yol açıyor. Daha önce şehrin çeşitli yerlerinde benzer fuarlar yapıldı. Bu kötü görüntü ve hijyensiz ortamdan şehri kurtarmak için fuar merkezine aldık. Fuar merkezinde düzenlenen fuarlara katılan bütün firmalardan belli standartlardan geçmiş olmalarını istiyoruz. Her fuar öncesinde de Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü ve diğer ilgili kurumları arayarak firmaları denetlemesini istiyoruz. Fuar süresince bu firmalar günlük denetleniyor. Van’da fuarcılık iyi bir noktaya geldi. Yıllarca bunun mücadelesini verdik. Ancak şimdi bazıları gelip bunun ranta çeviriyor. Bu çok vahim bir olaydır. Bu insanlar düne kadar Van’a turist olarak bile gelmiyorken şimdi Van’ın bu pozitif katma değerini vergi ödemeden, herhangi bir istihdam sağlamadan, şehre bir katkı sunmadan kazanç sağlıyorlar. Hem şehrin imajı açısından hem hijyen açısından hem de yılların emeğiyle oluşan katma değerin heba edilmesi açısından doğru değil” dedi.
“HER MÜLKİ AMİR DEĞİŞTİĞİNDE AYNI SORUNLAR KARŞILAŞIYORUZ”
İpekyolu Kaymakamının ilçeye yeni atandığı için fuar alanından haberdar olmadığını belirten Güler, “Van’da her mülki amir değiştiğinde belli gruplar gelerek insanların duygularını, hassasiyetlerini de kullanarak yardım yapacağız deyip izin alıyorlar. Toplumun değerleri böylece istismar ediliyor. Bunlara kesinlikle izin verilmemesi lazım. Vergisiz bir şekilde para kazanmak için esnaflar mağdur edilerek böyle organizasyonların yapılması doğru değil. Bu fuarın düzenleneceğini duyunca İpekyolu Belediyesi’ne, “Eğer bu hayır işiyse bizim de bunda bir katkımız olsun. Fuar ve Kongre merkezini ücretsiz bir şekilde tahsis edelim, taşıma konusunda da diğer kurumlardan destek alalım ama bu şehre bu çirkin görüntüyü reva görmeyelim” şeklinde bir dilekçe yazdık. Kaymakam bey, daha önce izin vermiştik ama bundan sonra izin verilmeyeceğini bize iletti. Her mülki amir değişikliğinde bu sorunları yaşıyoruz. Biz bu konuda gerekli yazışmaları yaptık ama yarın başka bir ilçe amiri değiştiğinde aynı sorunu karşılaşmak istemiyoruz. Herkesin buna ses çıkarması lazım” ifadelerini kullandı.