Hızla artan kiralar nedeniyle ev sahibi-kiracı kavgaları her geçen gün büyüyor.
Hızla artan kiralar nedeniyle ev sahibi-kiracı kavgaları her geçen gün büyüyor. Kira fiyatlarında yapılan fahiş artışlardan dolayı barınma konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten kiracılar yetkililere seslenerek çözüm istediler.
Ekonomik krizle brikte elektronik, giyim ve yiyecek başta olmak üzere yüksek kira artışları ciddi sorun haline geldi. Kiralık dairelere, evlere istenen fiyatlar dudak uçuklatıyor. Vatandaşlar yüksek kiralara isyan ederken, ev sahipleri de hayat pahalılığını öne sürüyor.
Döviz kuru artışıyla birlikte Van'da kiralara yapılan yüksek zamlar kiracıları zor durumda bırakıyor. Fahiş kira artışı ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Bazı ev sahipleri fahiş artış ve tahliye baskısı yaparken, kimi de dava açıyor. Mahkemeye başvurular arttı.
Ülkemizde yaşanan fahiş kira artışları kirada olan vatandaşları sıkıntıya sokarak aile içi şiddetli geçimsizliklere kadar işi vardırdı. Tüm ülkede olduğu gibi Van’da da kiralık daire fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Fiyatlar dairenin bulunduğu adrese göre, evin durumuna, semtin konumuna göre değişkenlik gösteriyor.
Kiralık dairelerde geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 300’lük bir artış gözlemlendi. Şehir merkezinde geçtiğimiz yıl en ucuzu bin lira olan 2+1 kiralık dairelerin fiyatları bu yıl 3-4 bin liraya yükseldi. Kentte en ucuz 2+1 dairenin kirası 4 bin liradan başlayıp daha yüksek rakamlara çıkarak kiraya veriliyor.
“BARINMA SORUNUMUZ ÇÖZÜLMELİ”
Fahiş kira artışlarına karşı Hükümet tarafından 2024 yılı temmuz ayına uzatılan yüzde 25 kira artış sınırı kiracı vatandaşların derdine çare olmak yerine ev sahibi-kiracı davalarını mahkemelere taşıdı.
Açıklamalarda bulunan vatandaşlar konutlardaki yüzde 25 kira sınırlamasının çözüm olmadığını belirterek, “Ülkemizde döviz kurunun artmasından dolayı her geçen gün eriyen paramız pul oldu. En çok biz kiracı vatandaşları etkiledi. Bin lira olan kira fiyatları son bir yılda 3-4 bin liraya kadar yükseldi. Konutlar için getirilen yüzde 25 kira sınırlaması maalesef çözüm olmadı. Birçok ev sahibi kiracı fiyat anlaşmazlığı yüzünden mahkemelik oldu. 1 Eylül tarihinde arabuluculuk sisteminin devreye girmesiyle mahkemeye başvurularda şimdilik bir azalma gözlemlensede yaşanan enflasyonla artan pahalılıkla soruna çözüm olacağını sanmıyoruz. Dar gelirli vatandaşlar hayat pahalılığı altında inim, inim inliyor. Emeklilerin geçinmesi mucizedende öte, vatandaşlar büyük sıkıntı çekiyor. Bu sıkıntıların üzerine birde kiracı, ev sahibi anlaşmazlıkları eklendi. Çok sayıda kiracı ev sahibiyle sorun yaşamaktadır. Ev sahibini dinliyoruz ev sahibi kendi açısından haklı. Biz kiracılarında pahalılık karşısında elimize geçene bakıyoruz sabit gelirli insanlar olarak bizlerde haklıyız. Evi kira olan esnafların dahi sıkıntı yaşadığı bir dönemdeyiz. Yetkililerden isteğimiz bir an evvel barınma sorunumuzu çözmeleridir. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dediler.