Van’da 34 yıllık hasret sona eriyor; Gelincik Sınır Kapısında inceleme başladı

Van 1990 yılından beri kapalı olan Gelincik Sınır Kapısı’nın yeniden açılmasını bekliyor. Türkiye ve İran arasında imzalanan mutabakat sonrası kısa süre içerisinde açılması beklenen kapıda incelemeler başladı.

Van Haberleri 1.02.2024 13:38:00 0
Van’da 34 yıllık hasret sona eriyor; Gelincik Sınır Kapısında inceleme başladı
Tarih: 01.02.2024 13:42 Güncelleme: 01.02.2024 14:00

İran’la 300 kilometrelik sınırı olmasına rağmen tek bir sınır kapısı bulunan Van, 34 yıldır açılmasını beklediği Gelincik Sınır Kapısı’nda hasret sona eriyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmede Gelincik Kapısı da ele alınmış ve Erdoğan kapının açılması gerektiğini belirtmişti.

Başkale ilçesindeki Gelincik Sınır Kapısı, 1989 yılında Başbakan Turgut Özal döneminde bölge ekonomisine katkı sunması amacıyla açıldı. Ancak, kapı açıldıktan tam 6 ay sonra “güvenlik” endişeleri gerekçesiyle, Türkiye hükümetinin tek taraflı kararıyla kapatıldı. Gelincik Sınır Kapısı’nın kapıları o günden beri bir daha açılmadı. Türkiye-İran arasında İran'da gerçekleştirilen yüksek düzeyli konsey toplantısında, İran-Van arasında yer alan Gelincik-Güzereş sınır kapısı da ele alındı. Toplantının Gelincik kapısı kısmıyla ilgili soruyu Batı Azerbaycan genel valisi cevaplandırdı. Kapının açılması kararı alındığı belirtildi.

"TÜRKİYE İRAN SINIRINDAYIZ"

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Başkale protokolü inceleme yaptı. Başkale Kaymakamlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları üzerine Kaymakamımız Sn. Mustafa Çelik, Ticaret Bakanlığından ilçemize gelen 4 daire başkanı ile birlikte 364 nolu hudut taşının bulunduğu Gelincik bölgesinde  arazi keşif ve kontrolü yapıldı.” denildi.

Haber Kaynak : Van Olay Gazetesi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ