Van’da yenidoğan bebeklerin yüzde 80’inin nüfus işlemleri hastanede yapılıyor

Van’da yenidoğan bebeklerin yüzde 80’inin nüfus işlemleri hastanede yapılıyor

Van Haberleri 8.12.2023 17:15:00 0
Van’da yenidoğan bebeklerin yüzde 80’inin nüfus işlemleri hastanede yapılıyor
Tarih: 08.12.2023 17:15 Güncelleme: 08.12.2023 17:44

Van’da geçtiğimiz dönem başlatılan sistemle yeni doğan bebeklerin nüfus cüzdanı başvuruları hastane tarafından oluşturuluyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘e-rapor sistemi’ sayesinde yeni doğan bebeklerin nüfus kaydı il nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan hastanede tarafından yapılıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de yeni doğan bebeklerin doğum tescil işlemleri anne taburcu olmadan hastanede yapılabiliyor.
Aileler uygulamadan yaralanmak için il veya ilçe nüfus müdürlüklerine gitmeden doğum raporunu hastanedeki ilgili birime iletmesi gerekiyor. Hastanede hizmet veren ilgili birim, ailelerin resmi nikah ve kayıtlı bir ikametgah adresleri olup olmadığını kontrol ettikten sonra nüfus müdürlüğünün de görebildiği sistem üzerinde işlem yapıyor. İşlemleri tamamlanan aileler, yeni doğan bebeğin ismini de belirledikten sonra başka bir işleme gerek kalmadan başvuru işlemlerini tamamlıyor. Başvuru tamamlandıktan sonra yeni doğan bebeklerin nüfus cüzdanları daha sonra ikametgah adreslerine gönderiliyor.

“Yüzde 80’inin nüfus işlemlerini direkt hastanede gerçekleştirebiliyoruz”
Konuya ilişkin konuşan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, yenidoğan bebeklerin kimlik başvurularının hastanede alınmasının 2 yıldır devam ettiğini belirtti. Hasta yakınlarının son zamanlarda uygulamaya ilgisinin arttığını ifade eden İl Müdürü Tosun, “Bu işlemlerin üzerine düşerek sayıları arttırdık. İlimizde kamu hastanelerinde aylık yaklaşık olarak bin doğum gerçekleşmektedir. Biz aylık bu kimlik işlemlerini 100’lerden, 795’lere kadar çıkardık. Yani elimizde doğan bebeklerin yüzde 80’inin nüfus işlemlerini direkt hastanede gerçekleştirebiliyoruz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar ile ikiz bebeklerin nüfus işlemlerinin hastanede yapılmadığının altını çizen Tosun, "Bunun dışındaki tüm normal doğum ve sezaryen doğumlar, bebeklerin isimleri aileler tarafından belirlenmişse nüfus işlemleri hastanelerde kurduğumuz bürolarda yapılmaktadır. Aile evine ya da yaşadığı ilçenin nüfus müdürlüklerine kimliği istediği takdirde direkt adresine gönderilmektedir. Bu uygulamayla beraber aileler tekrar nüfus müdürlüklerine gitmeden ve yoğunluğa maruz kalmadan hastanede kimlik işlemlerini tamamlıyor” diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

Tahkim Kurulu’ndan 24Erzincanspor dosyalarında karar


Van Spor

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ