Van’da rekor yağışlar barajları tamamen doldurdu

Van’da rekor yağışlar barajları tamamen doldurdu

Van Haberleri 27.06.2024 08:58:00 0
Van’da rekor yağışlar barajları tamamen doldurdu
Tarih: 27.06.2024 08:58 Güncelleme: 27.06.2024 09:25

Van’da tarımda sulamaya büyük katkı sağlayan Zernek ve Sarımehmet barajları, etkili olan yağışlar sayesinde tamamen doldu.

Bölgede tarımsal sulama açısından önemli bir yere sahip olan ve önceki yıllarda kuruma tehlikesi geçiren Sarımehmet ve Zernek barajlarında durum tersine döndü. Son yılların en yağışlı dönemini yaşayan Van’da; tarımsal sulamada, içme suyu ve enerji üretiminde kullanılan barajlarda, su seviyesi 100’ün eşine ulaştı. Konuya ilişkin konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son yıllarda ülke genelinde sıcaklıktaki artışın ve yağıştaki azalmanın barajların doluluk oranını olumsuz etkilediğini hatırlattı. Süreçte birçok şehirde içme suların temin edildiği barajların su seviyesinin yüzde 5-10’lara kadar düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Bu yıl da birçok şehirde benzer bir manzarayla karşılaşmak üzereyiz. Ancak içinde bulunduğumuz havza 2024 yılında yeterince yağış aldığı için hem Sarımehmet hem de Zernek barajına gözlem yaptığınızda barajın tamamen suyla dolduğunu görme şansına sahipsiniz. Dolayısıyla bu havzada 3 ay boyunca maksimum düzeyde gerçekleşen rekor yağışların olumlu yansıdığını ve barajlardaki kapasiteyi tamamen doldurduğunu görüyoruz. Bu yağışlar aylar boyunca havzanın sulama, içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacaktır. Tabi bu durum sadece sulama, içme ve kullanma suyu açısından düşünmemek lazım. Çünkü akan su, bölgede yaşayan diğer canlı popülasyon açısından da önemlidir. Balıkların göçünden tutun, orada yaşayan bütün canlıların yaşayabilmesi ya da hayatlarını devam ettirebilmesi için suya ihtiyaçları var” dedi.

“Yağış açısından kazançlı bir yıl”

Barajlardaki suların birçok anlamda değerli olduğunu dile getiren Alaeddinoğlu, “Bu yılı yağış açısından kazançlı bir yıl olarak düşünebiliriz. Kaynak sularının besleyeceği bir akarsu sistemi ve bu sistemin destekleyeceği bir baraj yapıları olacak. Dolayısıyla bunlar 2024 yılı boyunca havzanın ihtiyaç duyduğu suyu karşılayacaktır. Bu anlamda bu süreci olumlu bir gelişme olarak not edebiliriz” diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ