Van’da havaların soğumasıyla inci kefaline ilgi arttı

Van’da havaların soğumasıyla inci kefaline ilgi arttı

Van Haberleri 15.10.2025 09:00:00 0
Van’da havaların soğumasıyla inci kefaline ilgi arttı
Tarih: 15.10.2025 09:00 Güncelleme: 15.10.2025 16:32

Dünyada yalnızca Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde suyun tersine yüzerek tatlı su kaynaklarına yaptığı göçle ilgi odağı olan inci kefali, havaların soğumasıyla birlikte tezgahları şenlendirdi.

Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan inci kefali, uygun fiyatıyla tezgahları şenlendirmeye devam ediyor. Uygun fiyatı ve lezzetiyle vatandaşların ilgisini çeken inci kefali, kırmızı ete alternatif olarak tercih ediliyor. Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde suyun tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefali balığı, havaların soğumaya başlamasıyla vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Her yıl 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan av yasağının ardından yeniden satışa sunulan inci kefali, hem fiyatı hem de lezzetiyle Vanlıların sofralarında yerini alıyor.

Balıkçı esnafı, inci kefaline olan ilginin havaların soğumasıyla daha da artacağını belirtti. Balıkçı Yunus Altan, "İhtiyacı olan insanlar şu an alıyor ama havalar biraz daha soğuduğunda talep çok daha fazla olur. Van Gölü’nün inci kefali hem uygun fiyatlı hem de çok lezzetli. Balık, kırmızı ete ve tavuğa göre daha ucuz olduğu için vatandaşlar balığa yöneliyor. Buna ek olarak balığın kilosu 120 lira, hamsi 250, kırmızı et ise ortalama 500 TL’den satılıyor" dedi.

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışlarına da dikkat çeken Altan, "Kırmızı ette şu anda şap hastalığı nedeniyle sıkıntılar var. Bu yüzden balığa olan talep artıyor. Yeter ki balık bol çıksın. Balık bol olursa fiyatlar da düşer. Geçen yıl palamut çoktu, hamsi azdı ve pahalıydı. Bu sene hamsinin bol olacağı görünüyor. Fiyatlar düşerse vatandaş daha çok balık tüketir" diye konuştu.

Altan, balığın sağlık açısından önemine de vurgu yaparak, "Balık kalp, şeker, tansiyon ve kolesterol için faydalıdır. Taze balık mevsimi başladı. Vatandaşlar taze taze yesin, sağlıklıdır, rahattır. Ben herkese balık yemesini tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

Erzurum GSİM’den ‘Fırsatları eşitliyoruz’ projesi


Van Spor

Elazığ’da geleneksel ezgilerle büyük rekabet


Van Spor

Oltu’da 6 köprülük dev yatırım hayata geçiyor


Van Spor

Hakkari’de Vatan Tepesi’ne zorlu kış tırmanışı


Van Spor

Oltulu taekwondocular Erzurum’dan madalyayla döndü


Van Spor

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ