Van’da ‘çapraz’ ekiplerle sigara denetimi yapıldı

Van’da ‘çapraz’ ekiplerle sigara denetimi yapıldı

Van Haberleri 23.06.2025 09:09:00 0
Van’da ‘çapraz’ ekiplerle sigara denetimi yapıldı
Tarih: 23.06.2025 09:09 Güncelleme: 23.06.2025 09:40

Van’da, Kars ve Hakkari’den gelen ekiplerle kafe ve restoranlarda çapraz sigara denetimi gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından tütün kontrolü çalışmaları çerçevesinde Van’da kafe ve restoranlara yönelik sigara denetimi gerçekleştirildi. Denetimlere, Kars ve Hakkari illerinden gelen ekiplerin yanı sıra emniyet birimleri de destek verdi.

Tütün dumanına pasif maruziyetin önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, denetimlerin etkinliğini artırmak amacıyla çapraz denetim modeli uygulamaya alındı. Bu kapsamda farklı illerden gelen denetim ekipleri, yerel baskıların en aza indirildiği bir yöntemle görev yapıyor. Bakanlıkça hayata geçirilen bu uygulamayla denetim ekiplerinin daha bağımsız hareket etmeleri sağlanırken, farklı illerden gelen personelle yapılan kontrollerin daha etkili sonuçlar verdiği gözlemlendi.

Konuya ilişkin konuşan Van Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostancı, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de bağımlılık yapıcı maddeler arasında en sık kullanılan tütün ürünlerinin olduğunu belirtti. Tütün ürünlerinin başta kanser olmak üzere kalp-damar hastalıkları, akciğer hastalıkları ve KOAH gibi önlenebilir ve ölümcül hastalıkların başlıca nedenleri arasında yer aldığını ifade eden Başkan Dr. Bostancı, "Bu risk faktörlerini azaltmak ve vatandaşlarımızı korumak amacıyla ilimizde tütün denetimleri gerçekleştirmekteyiz. Her yıl dünyada 8 milyondan fazla insan, tütün ürünlerinin kullanımı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık 7 milyonu doğrudan sigara kullanımına bağlıyken, 1,2 milyondan fazlası ise pasif içicilik sonucu, yani sigara dumanına maruz kalma nedeniyle meydana gelmektedir. Bizler de öncelikli olarak tüm vatandaşlarımızın sigara kullanmamasını teşvik etmekle birlikte, en azından sigara kullanmayan bireylerin bu zararlı etkilerden korunmasını sağlamak amacıyla işletmelere yönelik denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 2009 yılında yürürlüğe giren 4207 sayılı Kanun doğrultusunda denetimlerimiz devam etmektedir" dedi.

“Hakkari ve Kars illeriyle eşleştik”

Van’da çapraz denetim uygulamasına geçildiğini dile getiren Bostancı, "İlçeler ve iller arası çapraz denetimlerle hem personelimizin tanınırlığını azaltmayı hem de maruz kalabilecekleri baskıları önlemeyi, böylece denetimlerin etkinliğini ve kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Bu ay, Hakkari ve Kars illeriyle eşleştik. İlimizden ikişer görevlimiz bu illere giderek 3 gün süresince denetimlerde bulunacak. Aynı şekilde Hakkari ve Kars’tan gelen ekipler de şu an emniyet birimlerimizle birlikte ilimizde denetim faaliyetlerini yürütmektedir. Temel hedefimiz, dumansız bir hava sahası oluşturmak ve vatandaşlarımızı sigara ve tütün ürünleri gibi zararlı alışkanlıklardan korumaktır" diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Uluslararası bocce şampiyonası öncesi Elazığ’a çifte gurur


Van Spor

Yeşilyurtspor-Hacettepe maçını Murat Durgutoğlu yönetecek


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor - Arnavutköy karşılaşmasının hakem kadrosunu açıkladı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Devre arasına kadar en iyi sonuçları almak istiyoruz"


Van Spor

Elazığlı sporcu Emre Kara milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlikte zirveyi sevdi


Van Spor

Erzurum GSİM spor salonlarında tatlı antrenman


Van Spor

Erzurumspor’da gençlere imza attırıldı


Van Spor

Başkan Dal; "Tertemiz bir futbol istiyoruz"


Van Spor

Elazığlı sporculardan su topunda büyük başarı


Van Spor

TFF 3. Lig’de 10. Hafta: Yeşilyurtspor’un rakibi Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Arnavutköy’ü konuk edecek


Van Spor

2025 satranç turnuvası tamamlandı


Van Spor

Geçen yıl Elazığ’ı temsil ettiler, şimdi yeni şampiyonaya hazırlanıyorlar


Van Spor

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Ajax deplasmanında


Van Spor

Elazığspor-Ankaraspor maçı biletleri satışta


Van Spor

Sivrice’de "Atatürk ve Gençlik Koşusu" coşkusu


Van Spor

U15 Okçuluk bölge müsabakaları şampiyonu Elazığ


Van Spor

Elazığsporlu Maksut’un annesi hayatını kaybetti


Van Spor

Hem okuyorlar hem buz pateni öğreniyorlar


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Bandırmaspor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ