Van’da asırlık mukabele geleneği manevi atmosferde devam ediyor

Van’da asırlık mukabele geleneği manevi atmosferde devam ediyor

Van Haberleri 23.02.2026 10:15:00 0
Van’da asırlık mukabele geleneği manevi atmosferde devam ediyor
Tarih: 23.02.2026 10:15 Güncelleme: 23.02.2026 15:50

Van’daki camilerde Ramazan ayında karşılıklı Kur’an-ı Kerim okunması olarak bilinen mukabele geleneği manevi atmosferiyle devam ediyor.

İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele geleneği, Van’da bu yıl yoğun katılımla gerçekleşiyor. Yukarı Norşin Camii Hatibi Yunus An’ın tilavetiyle vatandaşların büyük bir özlemle takip ettiği mukabele, Ramazan ayında her gün öğle ve ikindi namazından sonra gerçekleştiriliyor. Vatandaşın ilgisiyle devam eden mukabele geleneğinde cami imam hatipleri ile hafızların tilaveti, caminin kubbesinden hoş bir seda olarak yükseliyor.

İHA muhabirine konuşan Yukarı Norşin Camii Hatibi Yunus An, mukabele geleneğinin Peygamber Efendimiz döneminden itibaren günümüze kadar yoğun ilgiyle devam ettiğini belirtti. Camii Hatibi An, "Mukabele, ilk olarak Hazreti Peygamber ile Hazreti Cebrail’in Kur’an-ı Hakîm’i karşılıklı olarak; birinin okuması, diğerinin dinlemesi ve ardından yer değiştirmesi suretiyle, istişare ederek okumaları şeklinde başlamıştır. Bu gelenek elhamdülillah asırlardır sürdürülmekte; bugün de camimizde, Türkiye’deki 90 bin camide ve dünyanın birçok Müslüman ülkesinde yaşatılmaya devam etmektedir. Cenab-ı Hak bu güzelliği ebediyete kadar, kıyamete dek yaşamayı cümlemize nasip eylesin inşallah" dedi.

Yukarı Norşin Camii’nde hem öğle hem de ikindi namazlarından sonra mukabele yapıldığını ifade eden An, "Elhamdülillah cemaatimizin yoğunluğu ve katılımı bu konuda oldukça sevindiricidir. Özellikle bayan kardeşlerimiz de sabah ve öğleden sonra olmak üzere farklı bir mekânda bulunan Kur’an kursumuzun okuma salonunda günde iki kez tilavetlerini gerçekleştirmektedir. Bu Kur’an ayında Kur’an’la sürekli hemhâl olmak, onun ruhunu yaşamak; sadece tilavet etmekle kalmayıp anlamaya çalışarak hayatımıza tatbik etmek en büyük kazancımız olacaktır inşallah" diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

Iğdır FK’de Kenan Koçak dönemi sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de namağlup serisi 26. haftada bitti


Van Spor

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

Elazığspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Malatya’ya 4 milyar TL’lik spor yatırımı


Van Spor

Hakkari’de üç bant bilardo heyecanı


Van Spor

Iğdır FK - Bodrum FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ