Van'a Güneş Enerjisi Santralleri Yolda: Bakan Uraloğlu Yeni GES Projelerini Açıkladı!

Van güneşini dünyaya taşıyor: İkinci GES için start verildi!

Van Haberleri 18.07.2024 11:23:00 0
Van
Tarih: 18.07.2024 11:29

Van'ın enerji geleceği parlak: 7,2 milyonluk tasarruf İle ikinci GES geliyor! Yeşil enerji namlesi Van'da.

YENİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ GELİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, güneş enerjisi santrallerinin (GES) Türkiye'nin dört bir yanına yayılacağını müjdeledi. Yapılan açıklamalarda, Van'a ikinci bir GES kurulumu için çalışmaların başlatıldığı ifade edildi. Van'a ek olarak, İzmir'den sonra Elazığ, Şanlıurfa ve İstanbul için de GES kurma gayretlerinin sürdüğü belirtildi.

VAN GES'İN OLUMLU SONUÇLARI

Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü çatısı altında, ilk olarak 2017'de hizmete giren İzmir Çeşme'deki güneş enerjisini kullanarak 43,4 milyon liralık bir enerji üretimi gerçekleştirdiklerini vurguladı. 2023'te devreye alınan Van GES'in de yıllık 7,2 milyon lira tasarruf sağladığını ekleyerek bu rakamın önemine dikkat çekti.

İKİNCİ SANTRALİN PLANLARI

Van'ın mevcut enerji kapasitesine ek olarak 3,6 megavatlık ikinci bir santral inşa etme planları olduğunu açıklayan Uraloğlu, bu santralle yıllık tahmini 4 milyon lira tasarruf hedeflediklerini aktardı. 5 Nisan 2024'te çalışmalarına başlanan Elazığ Kömürhan GES'te de son aşamaya yaklaşıldığını belirten Bakan, bu santralin ağustos ayında tam kapasiteyle hizmet vermesini planladıklarını söyledi. Kömürhan GES'ten yıllık 6 milyon lira tasarruf beklendiği ifade edildi.

ŞANLIURFA VE İSTANBUL'A DA YATIRIM

Devam eden enerji yatırımları arasında Şanlıurfa ve İstanbul'un da olduğunu ifade eden Uraloğlu, Şanlıurfa'da 5 megavatlık bir santral ve İstanbul'da ise 5,2 megavatlık bir santral kurulumu için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı. İstanbul'daki santral için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlıkları dahil olmak üzere gerekli işlemlerin yürütüldüğü ve projenin tamamlanmasıyla ihale sürecinin başlayacağı bildirildi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi