Van'a Gelen HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: 'Mücadelemiz İşçiler Geri Dönünceye Kadar Sürecek'

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan Van'da DEM'li belediyeler tarafından işten çıkarılan işçilerin eylemine katılarak, işe dönüş mücalesine destek verdi.

Van Haberleri 1.08.2024 13:47:00 0
Van
Tarih: 01.08.2024 14:51 Güncelleme: 01.08.2024 16:07

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Van'da işten atılan belediye çalışanlarının yanında olduklarını belirterek destek vermek üzere kente ziyarette bulundu. Arslan, belediye yönetimine yönelik eleştirilerde bulunarak, işçilerin mücadelesine destek verdi.

İPEKYOLU BELEDİYESİ ÖNÜNDE UZUN SÜRELİ EYLEM

Üç ayı aşkın süredir devam eden belediye binası önündeki eylemde işçilerle buluşan Arslan, geri dönüş mücadelesinin devam edeceğini vurguladı. İşçilerin eylemlerinde sık sık atılan sloganlar eşliğinde, belediye başkanlarının kararlarını protesto ettiği belirtildi.

BELEDİYE BAŞKANLARINA ELEŞTİRİ: “YAZIKLAR OLSUN”

Arslan, işten çıkarılmış arkadaşlarının yanında olmak için Van'da bulunduğunu ifade etti. Yerel seçimler sonrasında, aceleyle işçilerin çıkarıldığını eleştirerek belediye başkanlarının öncesinde verdikleri vaatlere ihanet ettiğini söyledi. İşten çıkarmalara karşı mücadelenin devam edeceğinin altını çizdi.

“İŞÇİLER GERİ DÖNENE KADAR PES ETMEYECEĞİZ”

Arslan, işlerine iade edilene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek belediye yönetiminin gerekçelerini yalanladı. Ayrıca, işten atılma kararlarının hukuki olmadığını, disiplinsizlik veya performans eksikliği gibi geçerli sebepler içermediğini belirtti.

MAĞDUR İŞÇİLERE VE SÜRGÜN EDİLENLERE DİKKAT ÇEKTİ

Arslan, işten çıkarılmayan ancak sürgün edilen emekçilere işaret ederek, yerel yönetimin yaptığı haksızlıkları Uluslararası Sendikal Hareketle paylaşacaklarını söyledi. Belediye yönetimine, halka verdikleri sözlere sadık kalmaları çağrısında bulundu.

SENDİKACI KİMLİĞİYLE SİYASETİN ÜSTÜNDE DURUŞ

Son olarak, Mahmut Arslan siyasetçi olmadıklarını, sendikal anlayışla haksızlık karşısında durduklarını ve işçilerin haklarını korumaya devam edeceklerini belirtti. Belediye başkanlarına, işçileri işe iade etmeleri ve sürgünleri sonlandırmaları yönünde çağrı yaptı.

 

"ÇALIŞANLARI SÜRGÜN ETMEKTEN VE EKMEĞİ İLE OYNAMAKTAN VAZGEÇİN"

DEM'li belediyelerin işten çıkardığı işçilerin İpekyolu Belediyesi önünde kurduğu eylem çadırına gelerek, verilen işe geri dönüş mücadelesine destek veren Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, belediye başkanlarına işçileri geri işe alma ve sürgün yapmaktan vazgeçme çağrısı yaptı.

İşçilerle sohbet eden Arslan, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 

"YANDAŞLARA YER AÇMAK İÇİN ÇALIŞANLARIN EKMEĞİ İLE OYNADILAR"

"31 Mart yerel seçimlerinden sonra henüz daha mazbatalarını almadan, herhangi bir plan program yapmadan sırf kendilerinden olmadığı için, kendi zihniyetlerinden olmadığı için işten çıkarılan kahraman, mücadeleci arkadaşlarımızın mücadelesinde destek olmak için buradayız. HAK-İş olarak ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin bütün mağdur ve mazlumlarının yanında mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu topraklarda onurlu bir yaşam isteyen, bu topraklarda ekmeği ve aşıyla hayatta kalmaya çalışan belediye emekçilerinin herhangi bir kusuru olmadan, bir soruşturma geçirmeden, disiplin hükümleri işletilmeden herhangi bir şekilde işe gelip gittiği belirlenmeden sırf kendi zihniyetlerinden olmadığı için işten çıkarılan 800’den fazla arkadaşımızla dayanışma için buradayız. Bu arkadaşlarımızın hakkını, hukukunu, ekmeğini, geleceğini elde edene kadar burada kalmaya devam edeceğiz..

“HAK, HUKUK, HALKLARIN KARDEŞLİĞİ DİYEREK HALKI BÖLDÜNÜZ: YAZIKLAR OLSUN SİZE” 

Maalesef Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi seçim öncesinde vadettiklerinin tam tersini yapan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Burada belediye başkan adaylıklarını açıklarken “Kimsenin ekmeğiyle, aşıyla oynamayacağız. Ekmekle oynamak bize yakışmaz” diyenler işçileri gelir gelmez işten attılar. Bu iki yüzlülüğü, bu sahtekârlığı, bu riyakarlığı lanetle kınıyoruz. Yazıklar olsun. Van Büyükşehir, VASKİ, Gevaş, Tuşba, Edremit ve diğer belediyelerimizden işten çıkarılan arkadaşlarımızın tekrar işe dönmesine kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Sakın mahzun olmayın, sakın bunlardan korkup geri adım atmayın. Sakın bunların baskılarına, bunların tehditlerine boyun eğmeyin. Direne direne kazanacağız. Bu belediyede yaptığınız mücadele ortaya koyduğunuz performans imzaladığınız sözleşmeler işçilerin arkamızda dimdik durmasından rahatsız olan bu belediye başkanına şunu hatırlatıyoruz; Van halkının helal oylarıyla seçildiniz, halkların kardeşliği dediniz, halkların dediği olacak dediniz. Barış, kardeşlik, adalet, hukuk dediniz. Yaptıklarınızla adaleti yerle bir ettiniz, hukuku tanımadınız, halkların kardeşliğinde halkları böldünüz. Yazıklar olsun size.

"AKLINIZI BAŞINIZA TOPLAYIN BİZ HANCIYIZ SİZ YOLCU"

Aklınızı başınıza toplayın. Bu belediye, bu şehir sizin mülkiyetiniz falan değil. HAK-İŞ olarak 40 yıldır buradayız, 1984’ten beri buradayız. Çok belediye başkanları gördük, çokları geldi ve gitti ama biz buradayız. Bundan sonra da burada olmaya devam edeceğiz. Kimse bizi buradan, bu mücadelemizden vazgeçiremez. Kimse bizi buradan uzaklaştıramaz. 

 

"EKMEĞİ İLE OYNANAN ARKADAŞLARI İŞE GERİ ALMADAN PES ETMEYECEĞİZ"

Gerekçelerinin hiçbirisi gerçek hiçbirisi gerçek değil. Yalan söylüyorlar. İşten çıkarılan 800’den fazla arkadaşımızın hiçbiri hakkında işlem yapılmamış. Disiplin kovuşturması yok, işe gelip gittiğini ispat edemiyorlar. Bankamatik diyorlar, işe gelmeden para alan bir kişi varsa gelip imzayı ben atacağım. Yalan söylüyorlar. İnsanların sadece 6 ay önce, 9 ay önce, bir yıl önce, 3 ay önce işe alınmış olmaları suç mu? 6 ay önce işe başlamış diye işten çıkarma hakkı nereden geliyor, hangi hukukta hangi yasada var? Kendi kararlarıyla bunu yapıyorlar. Bu kadar insanın ekmeğiyle oynayacak, kendi yandaşlarını işe alacak. Daha fazla alacaklar ama korkuyorlar. Neden çünkü karşılarında biz olacağız. Bu arkadaşları işe almadan asla pes etmeyeceğiz.

"ÇALIŞAN İŞÇİLERİ SÜRGÜN EDEREK SENDİKA DEĞİŞTİRME BASKISI YAPILIYOR"

Uluslararası Sendikal Hareketi buraya getireceğiz. Brüksel’de Ulusal Sendika Hareketi’nin Genel Sekreteriyle görüştük, Van’a davet ettik. Bunların Avrupa’da, dünyada barış, özgürlük, hak, hukuk dedikleri yalanlarını suratlarına çarpacağız. Bunlar ne söylediyse yalan ne yaptılarsa ikiyüzlülük. 1 Mayıs birlik ve dayanışma günüdür. Bütün dünyada olduğu gibi benim ülkemde de emekçiler, birlik ve dayanışma gününü barış ve kardeşlik temennileriyle kutladılar. Ama 2 Mayıs’ta arkadaşlarımız atıldı. Bunlar bu kadar istismarcılar. Evleri de istismar ediyorlar, halkı da istismar ediyorlar bölge insanını da istismar ediyorlar. Bu istismar anlayışından vazgeçin. 

"BUNUN HESABINI HUKUK ÖNÜNDE BİZ, SANDIKTA VAN HALKI SORACAK"

Vanlılara sesleniyorum; Siz oy verirken bunları işten atın,şunları işe alın diye mi oy verdiniz? Yoksa Van’a hizmet etsin, İpekyolu’na hizmet etsin, İpekyolu’nun yaşanabilir bir kent yapsın diye mi oy verdiniz? Elbette ki Van'a hizmet etmek için oy verdiniz. Peki, bunlar gelir gelmez ne yaptılar? 500’den fazla kardeşimiz bunlara direndiği için sürgün yedi. Her gün iş yerleri değiştiriliyor. Çünkü o arkadaşlarımız teslim alamadılar. Bu arkadaşlarımızın bir bölümü DEM'li başkanlara oy verdiler. Buna rağmen bunların ekmeğiyle oynadınız. Bunun hesabını biz soracağız. Tabi ki Van halkı da sormalı.

"BİZ SENDİKACIYIZ, İŞÇİLERİMİZİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"

Biz siyasetçi değiliz. Siyasetçi kimliğiyle değil bir sendikalı kimliğiyle geldim. Siyaset bizim işimiz değil. Biz sendikacıyız. Biz işçimizin, mücadele eden kardeşlerimizin haklarını korumak için buradayız. Size bir kez daha çağrı yapıyorum; Ey Büyükşehir Belediye Başkanı, İpekyolu Belediye Başkanı, Gevaş Belediye Başkanı, Tuşba Belediye Başkanı, Edremit Belediye Başkanı size sesleniyorum, bu yanlıştan vazgeçin. Bu işçilerin emeğini, alın terini, hakkını, hukukunu düşünün. Bu süre çabuk gelip geçerç bir gün hesap verme günü geldiğinde hesabını bu millet sizden sorar. 

"TERÖRİSTLERİN YAP DEDİĞİNİ YAPARAK BELEDİYLERİ YÖNETEMEZSİNİZ"

Biz kavga etmek istemiyoruz. Gelin bu arkadaşlarımızın hepsini işe döndürün, sürgünlerden vazgeçin. Herkes işine dönsün ve işini yapmayanlarla ilgili atacağınız her adımı destekleyeceğiz. Ama önce bu arkadaşlarımızı işe döndürün. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın ailelerini gelip tehdit etmeyin. Bunların zihniyetinde bu var. Bunların geçmişleri böyle, dağla işbirliği yaparak teröristlerin yap dediklerini bu bölgede uygulayamazsınız. Burası hukuk devleti. Artık eski günler geçti, haddinizi bileceksiniz.”

Kaynak: Van Postası Gazetesi