YYÜ Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sağlıklı Yaşam ve Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından organize edilen etkinlikler öncesinde konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal, "Maalesef bizim coğrafyamızda muhatap olduğumuz hiçbirimizin gönlünün razı olmadığı, ama yoğunluğu belli toplumlarda belli oranın çok üzerinde kadına şiddetin yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Şundan da ümitliyiz ki artık son dönemlerde bu algıyı, bu yanlış davranışı, bozuk davranışları düzeltmek için çok önemli programlar, çok önemli farkındalık eğitimleri yapılıyor. Tabi ki bizim de ifade ettiğimiz aynı şey; Dünya Kadınlar Günü’nü 365 günde bir güne sıkıştırmak doğru değil. Kadınlar hayatın temeli, yaşamın, mutluluğun temeli. Dünyanın varlığının anlamıdır kadınlar. Ama bunu algılamak ve bunu herkesin zihnine yerleştirmek çok kolay bir olay değil. Bunu hepimizde kabul ediyoruz. Bir kadın gerçekten hem çevresi ile hem eşi ile hem mesleği ile yaptığı her işi ile çok etkin bir örneklik teşkil eder. Kadınların yaşadığı olumsuz tüm sorunlar bizi rahatsız ediyor. Ancak bu toplumda oluşan yanlış davranışı doğruya nasıl dönüştürürüz, bunu oturup konuşmamız, tartışmamız lazım. Bu yanlış algıyı düzeltmemiz lazım. Bu anlamda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Kadın Araştırmaları Merkez Müdürlüğümüzün ve buna benzer yardımcı alanlarda etkinlikleri çok önemsiyor, çokta destekliyoruz. Ben tekrar hepinizin ve bütün dünyadaki kadınlarımızın gününü kutluyorum" diye konuştu.
YYÜ Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürü Sema Sancak ise, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile bir dizi etkinlik düzenlediklerini belirterek, tüm kadınların gününü kutladı.
İlk olarak YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapılan; Arzu Taştan’ın eserlerinin sergilendiği "Ebru, Tezhip ve Hat Sanatı Sergisi" ile başlayan etkinlikler, Sağlıklı Yaşam ve Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Funda Coşkun tarafından gerçekleştirilen "Sağlıklı Yaşayalım Sporla Mutlu Olalım" etkinliği ile devam etti.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın katılımcı kadınlara karanfil sunduğu yemeğin ardından, "Farklı Kadınlıklar, Farklı Feminizmimler: Dayanışma Ağları Örmek" başlıklı panele geçildi. YYÜ Sosyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Selda Tuncer’in moderatörlüğünü yaptığı panelde; Şiddete Karşı Müslüman Kadınlar İnisiyatifi Üyesi Bahar Kılınç, Kadınlarla Dayanışma Vakfından Özgül Kapdan ve İstanbul Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Sedef Çakmak tarafından birer sunum yapıldı. Panel, soru cevap bölümü ile sona erdi.