Yok olmaya yüz tutmuş kerpiç, küllerinden doğuyor

Yeryüzünde İnsanlarin Kullandığı İlk Yapı Malzemelerinden Olan Kerpiç, Van Kalesi Civarında İnşa Edilecek Urartu Evleri İçin Yeniden Üretilmeye Başlandı.

Van Haberleri 3.07.2019 11:27:00 0
Yok olmaya yüz tutmuş kerpiç, küllerinden doğuyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.07.2019 11:27

Yeryüzünde insanların kullandığı ilk yapı malzemelerinden olan kerpiç, Van Kalesi civarında inşa edilecek Urartu evleri için yeniden üretilmeye başlandı.

Eski çağlardan beri yapı malzemesi olarak kullanılan kerpiç, talebin ve mesleğe olan ilginin azalması nedeniyle unutulmaya yüz tutan malzemeler arasında yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi civarında yaklaşık 9 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında Urartulara ait yapı kalıntıları tek tek gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı çalışmaları sırasında bulunan taş temellerin yeniden şekillendirilmesi amacıyla İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi yerleşkesinde dönemi andıran kerpiç üretimine başlandı. Hayata geçirilecek projeyle taş temel üzerine kerpiçle örülü duvarlardan oluşan Urartu evlerinin yeniden gün yüzüne çıkarılması hedefleniliyor.

İHA muhabirine konuşan İstanbul Üniversitesi Kazı Evinde Görevli Mevlit Çakar, kazı çalışmaları sırasında bulunan eski yapıların şekillendirilmesi için kerpiç üretimine başladıklarını belirtti. Günümüzde ustasının çok az bulunduğunu ve kerpiç üretiminin çok zor olduğunu ifade eden Çakar, “Üretilen kerpiçler İstanbul Üniversitesinin devam eden kazı çalışmalarında eski yapılar için kullanılıyor. Günümüzde kerpiç ustaları pek bulunmuyor. Şu ana kadar 6 bin kerpiç yaptık ve 10 bin kerpiç daha yapacağız. Kerpiçli yapılar; yaz aylarında serin, kışın sıcak olur. Kerpicin yapılışı ise çok zordur. Çamuru iki gün bekletiyoruz. Bekletilen çamura saman karıştırıyoruz. Hazır olan çamurun ekip olarak kesilmesi gerekiyor” dedi.

“Arkeolojik kazılar için üretiliyor”

Kerpiçin günümüzde kullanılmadığını, sadece arkeolojik kazılarında bulunan yapılar için kullanıldığına dikkat çeken kerpiç ustası Şehmus Çomak ise “Kerpiç üretimini köydeyken evleri inşa eden babalarımızdan, dedelerimizden öğrendik. Şu an bu işi yapan ve kerpiçli ev yapan yok. Sadece özel istekler doğrultusunda ve arkeolojik kazılar için üretiliyor. Topraklı yapılar yazın serin, kışın ise sıcak olur. Kerpiç sağlık için iyidir ve malzemesi çok kolay bulunur. Van Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor. Kazı sırasında bulunan yapıların inşası için bizden kerpiç üretimi talep edildi” diye konuştu.

Kerpiç nasıl yapılır?

Yeryüzünde insanların kullandığı ilk yapı malzemesinden olan kerpiç, elenmiş toprak ve suyla karıştırılarak içine saman serpilir. Karışım ayakla çiğnenip ezilmek suretiyle çamur haline getirilir. Yaklaşık iki gün dinlendirilen çamur, kerpiç biçimine sokulmuş tahta bölmelerden yapılı kalıplara dökülür. Yapıldıktan sonra birkaç gün yerde bekletilen kerpiç daha sonra dikey bir şekilde dizilir. Kerpiçin bu şekilde çabuk ve iyi kuruması sağlanıyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ