Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden güneş enerjisi üretimi hazırlığı

Van’ın Edremit ilçesindeki Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kuracağı güneş enerji panelleriyle kendi elektriğini üretmeye hazırlanıyor.

Van Haberleri 15.05.2018 11:25:05 0
Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden güneş enerjisi üretimi hazırlığı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.05.2018 11:25

2012 yılında eğitim öğretime başlayan Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, MEB tarafından bu yıl onaylanan ‘Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı ve bağlı Güneş Enerji Sistemleri Dalının’ açılmasıyla ülkemizin en çok güneş alan 3. ili durumunda olan Van’da, bu avantajdan faydalanarak öğrencilere yeni iş alanları oluşturulmasını hedefliyor. Konu ile ilgili bilgi veren Okul Müdürü Hakan İnan, dünyadaki fosil yakıtlardan sağlanan enerjinin tükenecek olmasının insanları tükenmeyecek olan enerji kaynaklarına yönelttiğini belirterek, “Yani yenilenebilir enerji kaynaklarına. Bunlardan biri de güneş enerjisidir. Güneş enerjisinin başlıca, ev-iş yeri ısıtması, sıcak su ihtiyacının karşılanması, elektrik üretimi, termal sistemler ve güneş pillerinde; ayrıca uydularda, hesap makinelerinde, saatlerde, sokak lambalarında, trafik uygulamalarında ve haberleşmede kullanılıyor. Ülkemiz, yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, güneş enerjisinden elektrik üretmek için sadece 27 bölgede 38 ile izin verilmiştir. En yüksek kapasite 92 megavat (MW) ile Konya’ya verilmiş, Van’a 77, Mersin’e ise 35 megavatlık başvuru hakkı tanınmıştır. Bu oran ilimizin enerji alanında gelişmesi için önemli bir fırsattır. Zira Van ilimiz, güneş enerji sıralamasında Konya ve Antalya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Yıl boyu güneş alma oranında ise ikinci sırada. Van ili günde ortalama 7 saat 36 dakika güneş almaktadır” dedi.


Okul Müdürü İnan, Van’da ilk defa açılan bu alan (bölüm) ile amaçlarının lisede öğrencilere güneş enerjisi teknolojileri eğitimi vererek mesleki beceri sağlamak ve bu konuda farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, “Doğal enerji olan güneş enerjisinin toplumda kullanımını arttırmak, okul binası ve eklentilerinde, hatta bulunduğu bölgede tüketilen elektrik enerjisi giderini bu teknolojilerle karşılamayı amaçlıyoruz. Enerji konusunda resmi ve özel teşebbüsler, sivil toplum kuruluşları (STK), organize sanayi bölgesi (OSB), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Van Ticaret Borsası gibi kuruluşlarla işbirliği yapmak ve gerekli her türlü desteği almak istiyoruz. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanını, okulumuza ve dolayısıyla ilimize kazandıran ve gençlere iş olanağı sağlamaya öncülük eden Vali Yardımcısı Sinan Aslan’a, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’ye, mesleki ve teknik eğitimden sorumlu İl Şube Müdürü Mustafa Danışman’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ