Yetim çocuktan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a selam

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı İskele Mahallesinde yaşam mücadelesi veren yoksul aile hayırseverlerden yardım bekliyor.

Van Haberleri 6.11.2019 13:34:03 0
Yetim çocuktan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a selam
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’ın İpekyolu ilçesinde yıllar önce kuma olarak evlendiği eşinin vefat etmesi üzerine,Esmer Çağan eşinin ailesi tarafından Van’a geri gönderildi. 8 çocukla geri dönen Çağan, yoksul bir hayat yaşayarak çocuklarının eğitim-öğretimine destek olabilmek için hem annelik, hem de babalık görevini yapıyor. Anne Çağan ile 8 çocuğu şimdi kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Van İyilik Derneği tarafından gıda ve giyim desteği verilen ailenin büyük kız çocuğu için Dernek Başkanı Emrah Bozkaya burs yardımı istedi. Annenin 4 yaşında ki oğlu Devran Çağan da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a selam göndererek, ben çikolata istiyorum, anneme yardım etmelerini istiyorum, dedi. 

YAKACAK KÖMÜRÜMÜZ YOK 
Yaşadığı olumsuzluklarla ilgili konuşan Esmer Çağan söyledikleriyle vicdanları sızlattı, Çağan,  "8 tane yetim çocuğum var. 15 yaşında evlendim 16 yaşında anne oldum. 2 tane çocuğumu param olmadığı için, sıkıntı yaşadığım için yurda verdim. Onun için çok zor durumdayım. 8 tane çocuğa bakmak zordur. 6 tane öğrencim var. 2 tanesi yatılı lisede. Maddi durumum çok kötü. Yakacak kömürüm, odunum ve sobam yok. Kızlarım forma istiyor alamıyorum. Kahvaltıda siz görmediniz ama çocuklarıma sadece peynir verebildim” dedi.

ZOR DURUMDAYIM 
Resmi nikah olmadığı için çocuklarıyla aynı soyadını taşımadığı ve bu durumda da yine mağdur olduğunu ifade eden Çağan, "Çocuklarımla soyadım aynı değil. Ayağımda pilatin olduğu için çalışamıyorum. Cumhurbaşkanımızın ellerinden öperim. Valiyi evime çağırmak istiyorum. Geçim zordur. Param olsaydı kızlarımı yurda göndermez burada okuturdum. Servis parası zor geldi bana. Ben birde kirada oturuyorum. Aldığım maaş bin 500 lira. 200 lira elektrik parasına veriyorum. 300 lira kiraya veriyorum. Onun için çok zor durumdayım." Diye konuştu.

EŞ TARAFI: ERKEK ÇOCUKLARI BIRAK GİT DEDİ
Vefat eden eşinin ailesi tarafından zor durumda bırakıldığını anımsatan Çağan, "13 yıl evli kaldım eşim vefat etti. 3 yıldır eşim vefat etmiş. Kuma üzerine gittim haberim yoktu. Kumamında haberi yoktu. Ailemin haberide yoktu. Ben evlendikten sonra haberim oldu, eşimin başka eşi olduğundan. Beni Hakkariye götürdükten sonra diğer eşini gördüm. Eşim vefat ettikten sonra, kumamın çocukları beni ve çocuklarımı istemediler. Onlar çalıştıkları için biz büyümüşüz çalışıyoruz senin çocuğuna bakamayız dediler. Erkek çocuklarını bırak git dediler. Bırakmadım. Kızımın lisesinde buraya çıktığı için ve kız çocuğumuda tek başına buraya yollayamadığım için bende mecburen geldim. Gece saat 9 gibi taşındım Van'a geldim. Birde beni zorla evlendirmeyi düşünüyorlardı. Eşimin amcasına veriyorlardı. Sen gençsin  çocuklarının üzerinde durmazsın. Kendi ayakların üzerinde duramazsın dediler. Bende kabul etmedim onun için geçen yıl Eylül'ün 26’sında Van’a taşındım." İfadelerini kullandı.

KÜÇÜK KIZ EDANUR: ARKADAŞLARIMIN YÜZÜNE BAKAMIYORUM
Yıllar önce trafik kazası yaşadığını belirten Çağan, Hayatın bütün zorluklarının bir anda geldiğini söyledi. Çağan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  "Ayağımda şu anda platin var. Hastaneye gittim rapor almak için. Ayaktasın sen sana rapor veremeyiz dediler. Bin 600 lira yetim maaşı alıyorum. Onu da elektrik, su ve kiraya veriyorum. Benim bütün geçimim budur. Başka hiçbir yerden gelen yardım yok. Ailem burada ama onların durumu daha da kötü. İnşaatta çalışıyorlar. Derneklerden sadece İyilik Derneği’nin desteği var bana gelip, gidiyorlar. Geçenlerde gıda kartı için valiliğe gittim ama onu daha onaylamamışlar. Kış elbisesi daha giydirmedim çocuklarıma. Akşamları onları erkenden yatağa koyuyorum ki ısınsınlar diye. Elektrik sobasıyla onları ısıtıyorum. Zoruma gidiyor. Gerçekten çok zoruma gidiyor onların o halini görmek. Çocuklarım okulda arkadaşlarına özeniyorlar. Anne şu şunu yemiş, şu şunu giymiş, şu şunu getirmiş. Ben nereden getireceğim ki neyle alacağım onlara. Para istiyorlar veremiyorum. Benim aldığım maaş ancak onların  sıkıntısına gidiyor. Şu anda biri Gürpınar’dadır. Her gelişinde ona en az 50 Lira veriyorum. Bir iki haftalığına. Bir diğer kızım Edanur oda zaten buradadır. Oda arkadaşlarına özeniyor. Abur cubur almak istiyorlar. Geçenlerde bana anne diyor arkadaşlarım hepsi istediklerini yiyorlar ben onların gözüne bakıyorum. Kızım ben ne yapayım. Nereden size getireceğim diyorum. Keşke olsaydı bende size verseydim.”

VAN VALİSİNİ EVİME DAVET ETMEK İSTİYORUM
Özellikle Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’i evine davet etmek istediğini belirten Çağan, “Gelip benim halimi görmesini istiyorum. Allah rızası için gelsinler. Bide Van halkından yardım istiyorum. 1 Liradan tut 50 Liraya kadar benim çok ihtiyacım var. Gerçekten yani çok var. Elektrik borcum gelmiş ödememişim. 200 Lira gelmiş ödeyemedim. Çünkü yok. Şimdi getirsem cüzdanımı silkelesem 1 Lira bulamam içinde. Bütün istediğim onlar. Millet sesimi duysun. Halk sesimi duysun. Gelende verende Allah onlardan razı olsun. Yetimlerimin duası onlara yeter. 2 aydır bu eve taşındım. 20 gündürde kaydımı buraya aldım. Bu yüzden maaşım kesildi. Tuşba’dan İpekyol’una geçtim. Gittim dosyamı İpekyol’una aldım. Bana gidin gelip sizin evinize bakacağız dediler. Kömür için, gıda ve yardım için ama daha gelmemişler. Valiliktende geleceklerdi daha gelmediler. Sosyal Hizmetleride bekliyorum daha gelmemişler. Vakıf daha gelmedi. Onun için maaşım bu ay yok. Ne yapacağımı bilemiyorum.” Dedi.

ÜNİVERSİTEYE BAŞLAYACAK KIZ ÖĞRENCİ İÇİN BURS TALEBİ
Aileye yaptığı yardımlarla ilgili konuşan İyilik Derneği Van Şube başkanı Emrah Bozkaya, Ailenin Yüksekova’dan geldiği günden bu yana yardımların eksiksiz verildiğini söyledi. Hayırseverlerden aileye destek bulunması çağrısında bulunan Bozkaya, yeni üniversiteye başlayan evin büyük kız çocuğu için burs talebinde bulundu.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce ailenin Yüksekova’dan geldiğini ve eşinin ölümünün üzerinden bir buçuk ay sonra tanıştıklarını söyleyen Bozkaya, “Bu ailemiz ile bir arkadaşımızın talep etmesiyle tanıştık. Bu ailelimizin en büyük kız çocuğu üniversite kazanmış durumda, bu aileye yetim oldukları için her ay aksatmadan, gıda yardımını veriyoruz, her ay çocuklarını tıraş ediyoruz,  geçtiğimiz hafta da bu çocuklarımızın ve annelerinin kışlık kıyafetlerini verdik, ayrıca bizim bayan komisyonumuz sürekli bu aileye ziyaret gerçekleştirip, yakından ilgileniyor.  Bu ailemizin çocuklarının tıraşına kadar biz üstlendik, ailenin durumunun düzelmesi konusunda elimizden gelen yardımı yapıyoruz ve birebir ilgileniyoruz. Üniversite başlayacak kız çocuğumuz için burs vermek isteyen hayırsever vatandaşlarımız bizimle iletişime geçebilir, bu ailemizde bulunan bir kız çocuğuna burs verilmesi gerekiyor. Maddi durumları olmadığı için böyle bir imkanları yok. Bu çocuklarımızın okuması için hayırseverlerin yardımlarına ihtiyaç var, inşallah vatandaşlarımız bu ailemizden hayırlarını esirgemezler.” diye konuştu.

Son olarak Bozkaya, aileye destek vermek isteyen hayırseverlerin İyilik Derneği Van şubesine ulaşarak yardımlarını gerek bire bir, gerekse dernek aracılılığıyla iletebileceğini söyledi.

4 YAŞINDA Kİ DEVRAN’DAN ERDOĞAN'A SELAM
Anne Çağan'ın çocuklarından 4 yaşında ki oğlu Devran Çağan ise, "Annemin dedikleri gibi söylemek istiyorum. Ben oyuncak istiyorum.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarımı iletiyorum. Ellerinden öperim. Gıda ve oyuncak istiyoruz" şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem