Yaz aylarında Van’a gelen flamingolar, kışı Van Gölü’nde geçiriyor

Yüzlerce kuş türünün bulunduğu Van Gölü Havzası, her yıl kış aylarında konaklamak için bölgedeki sulak alanlara gelen kazların yanı sıra bu yıl onlarca flamingoyu da konuk ediyor.

Van Haberleri 8.02.2021 11:45:41 0
Yaz aylarında Van’a gelen flamingolar, kışı Van Gölü’nde geçiriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.02.2021 11:45

Yüzlerce kuş türünün bulunduğu Van Gölü Havzası, her yıl kış aylarında konaklamak için bölgedeki sulak alanlara gelen kazların yanı sıra bu yıl onlarca flamingoyu da konuk ediyor.

Göçmen kuşların Kuzey Afrika’dan İran’a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden Van Gölü havzası, bu yıl da birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında Van’a gelen flamingolar, iri gövdeleri, zarif boyunları ve uzun bacaklarıyla ziyaretçilere Van Gölü’nün maviliklerinde eşsiz görsel şölen sunuyor. Kasım-Aralık sonrasında sıcak bölgelere göç eden ve Mart ayı içerinde Van Gölü havzasında gelen flamingolar, bu yıl havaların fazla soğuk olmamasından dolayı Van’ı terk etmeyip Gevaş ilçesi sınırları içerisinde bulunan Göründü sazlığında görsel şölen sunuyor.

Son yıllarda küresel iklim değişikliğinden dolayı flamingoların Kasım ayında gitmediğini ve bölgede kaldığını söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, merkez olarak Van Gölü havzasındaki bütün yaban hayvanları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ve doğal ortamlarını da gözlemlediklerini söyledi. Bölgede flamingoların sayısının gün geçtikçe arttığını ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Sayıları artan flamingolar artık kışı Van’da geçirmekte. Bunun sebebi ise bu sene kış mevsimi çok fazla sert geçmeyip don olayları fazla görülmedi. Hayvanlar bunu bildiklerinden dolayı göç mevsimine gidemediler. Yalnız Van Gölü havzası sulak alanlar yönünden en zengin havzalardan biridir ve bozulmamış ve kirlenmemiş doğal yapısıyla yaban hayvanlarının suda yaşayan kuşların tercih ettiği bir mekan olmakta. Son yıllarda flamingolarda genelde Mart ayı sonuna doğru Van Gölü havzasına göçü başlar ve Kasım-Aralık gibi de buradan giderler. Dolayısıyla Van Gölü havzasında flamingoları Nisan ile Kasım ayları arasında görmek mümkündü. Ama son yıllarda artık havaların ısınmasına bağlı olarak göç yollarının bozulmasına, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak artık kış aylarında sayıları git gide artan oranda flamingoları görmekteyiz. Bunun sebebi yiyeceğin olması, iklimin uygun şartlarda geçmesi ve kışın havaların sıcak geçmesinden olacağı gibi göç edeceği yerlerde de belki olumsuzlukların artmasına bağlı olarak buranın gideceği yerlerden daha iyiyse gitmemeyi tercih etmekte. Burada olumsuz bir durum yaşanmazsa ileride buralar flamingoların üreme yeri olacak. Tabii bu zaman alır" dedi.

Van Gölü havzasında flamingoların yanında ayrıca birçok kuş türünün de barınmakta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Flamingolar gittiği zamanlar buraya Kazlar gelmekte. Dolayısıyla 12 ay boyunca bir kuş görsel şöleni görmekteyiz. Ama bu sene ile geçen 3 senede burada artık kazların yanda flamingoların sayıları da gitgide artmakta. Bu sene kaz popülasyonunda kaz sayısı da arttı. Bu da küresel ısınmaya bağlı olarak kuşların beslenmesi ve uygun ortam olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ