Votaş meyve vermeye hazırlanıyor

Van Haberleri 28.06.2018 15:55:10 0
Votaş meyve vermeye hazırlanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.06.2018 15:55
Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş’nin meyve ağacı dikimi projesi son aşamasına gelirken, önümüzdeki günlerde meyve ağaçlarının dikimi yapılarak verim alınmak isteniliyor.
VOTAŞ’ta meyve ağacı dikim projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz ayda yapılan çalışmalar ile verimsiz meyve ağaçları yerinden sökülerek yerine meyve veren ağaçların dikimi çalışmaları başladı.

"Bölgeye uygun meyve ağaçları dikeceğiz’’
Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Ziraat Mühendisi Çevre Bilim Uzmanı Hüseyin Gültekin, ‘’Bizler Van’a bir süre önce bir ekiple geldik. Meyve ağaçlarının sökülmeden önceki durumlarını kontrol ettik. 10 yıllık bir meyve ağacı dikilmiş, fakat ağaçlardaki sorun bölgesel adaptasyon sıkıntısı var, klasik anaç ağaç dikimi yapılmış. Klasik anaç meyve ağaçlarının çeşitlerinin ne tür olduğu da belli değildi. Şuana kadar herhangi bir meyve vermemiş ağaçlar. Bizler o mevcut ağaçları yeniden revize etmeyi de düşündük. Fakat yeniden bir tesis kurmaktan daha fazla bir maliyet ortaya çıktı. Yapacağımız yeni aşılarda da verimlilik adına herhangi bir verim alamayacaktık. Dolayısıyla biz yaptığımız toprak analizlerinde Bölgeye uygun verim alabileceğimiz meyve ağaçları türünü dikeceğiz. Tüm çalışmalarımızı büyük bir titizlilik ile sürdürüyoruz. Meyve ağaçlarını diktikten sonra üçüncü yılda artık verim alabileceğiz’’ dedi.

"Eski meyvecilik artık para etmiyor’’
Eski meyvecilik artık para etmediğini iade eden Gültekin, “Hemen hemen hergün tarım üzerine yenilikler yaşanıyor. Bizlerde bu yenilikler ile birlikte bölgeye de uygun, hemde kaliteye uyacak düzeyde meyve fidanları dikme çabası içerisindeyiz. Üretici açısından iki tane önemli kural vardır. Bir kalite, iki verimlik. Biz bunu Votaş’ta nasıl sağlayabilirizin altyapısını ancak kendi yaptığımız çalışmalar ile bulabiliriz. Bu projedeki en büyük adımlarımızdan biri de gelir elde edebilecek, katma değer üretecek ve en önemlisi bölge üreticisine örnek teşkil edebilecek adımdır. Van’da bakıyorsunuz binlerce dönüm arazi boş, su var, toprak var ve en önemlisi iklim var. Bu bölgede gece gündüz ısı farkının yüksek olduğu bölgelerde elma kalitesi çok iyi olur, tat oranı çok güzel olur, renk oranı çok iyi olur. Bütün bunları değerlendirdiğimiz zaman diğer bölgedeki üreticilerinde alanlarını değerlendirmiş olacağız. Dolayısıyla karlı bir iş yapmış olacağız’’ dedi.

"Şuan toprak hazırlama aşamasındayız’’
VOTAŞ’ın mevcut meyve dikim arazisi üzerinde çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Gültekin, “Toprak analizlerini ve etütlerini yaptık, şuan toprak hazırlama aşamasındayız. Yani toprağımızı meyve ağacı dikimine hazır hale getiriyoruz. Bu arada da fidan araştırmalarımızı yapıyoruz. Yani tedarik aşamasında hastalık ve zararlıdan ağri fidanları nereden temin edebiliriz onun araştırmasını yapmaktayız. Damla sulama projelerimizi hazırlıyoruz. Bir ay içerisinde yukarda bahsettiğim tüm çalışmalarımız bitmiş olacak. Ekim ayında fidanları artık toprak ile buluşturup dikeceğiz. Votaş arazisi çok iyi bir arazidir. Bizler bu arazide yeni çeşitlerde deneyeceğiz. Votaş arazisinde sadece elma değil, kaysı, şeftali, kiraz gibi değişik meyve ağaçlarında dikimini gerçekleştireceğiz. Yaptığımız tüm bu çalışmalarımız bölgedeki çiftçiyi de örnek olacaktır” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ