Tarih: 27.03.2018 15:07

VEDAŞ'tan 2017 yılı yatırım faaliyetleri değerlendirmesi

Facebook Twitter Linked-in

Double Tree BY Hilton Van Otelinde gerçekleşen toplantıda; ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen VEDAŞ yetkilileri, 2017 yılı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Burada konuşan VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, şirket olarak öncelikli hedeflerinin müşteri memnuniyeti, kaliteli enerji sağlamak ve kesintisiz elektrik sağlamak olduğunu belirterek, “Amacımız, yaptığımız çalışmalarla 2020 yılında öngördüğümüz hedeflere ulaşmaktır. Bu anlamda 2017 yılı, öngördüğümüz hedeflere yaklaşma anlamında ciddi mesafelerin alındığı bir yıl olarak kayıtlara geçti” ifadelerini kullandı. 


Bölgenin ihtiyaçları ve şirketin planlamaları göz önünde bulundurularak hazırlanan 2016-2020 uygulama dönemine ilişkin yatırım planının, yıllık 2015 yılı Haziran TÜFE baz fiyatı ile 70 milyon TL yatırım harcaması olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından onaylandığını ifade eden Okuducu, “2017 yılı yatırım programı çerçevesinde 48 adet enerji nakil hattı, 26 adet şehir şebekesi, 90 adet köy şebekesi ve farklı karakteristiklerde toplam 193 proje yapılmıştır. 2018 yılında bölge genelinde 230 milyon TL yatırım yapmayı planlamaktayız. Bunun yanında 2018 yılında bölge genelinde 175 adet enerji nakil hattı yeniden yapılacak ya da mevcut enerji nakil hattı yol boyuna alınacaktır. Bu sayede tedarik sürekliliği ve kesinti sürelerinin asgari seviyelere çekilmesi sağlanacaktır. Ayrıca 136 adet köy veya mahalle şebekesinin yenilenmesi yapılacaktır. Mevcut durumda çoğunluğu ağaç ve demir direklerden oluşan şebekeler tamamıyla beton direkli olarak tesis edilecektir” dedi. 


Birçok noktada trafoların yenileneceğini ve gerekli yerlerde ilave trafo postalarının tesis edileceğini dile getiren Okuducu, “İl ve ilçe merkezlerinde şehir gelişimini tamamlamış cadde ve sokaklarda havai hatların yer altına alınmasına devam edilecek, yer altına alınan bölgelerde yer altı kablolu aydınlatma şebekesi de tesis edilecektir. Merkez ve köylerde aydınlatma çalışmalarına ağırlık verilecektir. Ekonomik ömrü tamamlanmış dağıtım merkezlerinin yeniden inşası yapılacak, dağıtım merkezlerinde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlamış eski hücreler son teknoloji ürünü modüler hücre olarak dönüştürülecektir. Trafo binalarının onarımı yapılacak, onarımı yapılamayacak durumdaki trafo binalarının ise yeniden inşası yapılacaktır” diye konuştu. 


İmar planına göre yolda kalan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden tesislerin yer değişikliği (Deplase) yapılacağını belirten Okuducu, şöyle konuştu: 


“Muş ilinde gerilim dönüşümü yapılarak şebekenin gerilimi 36 KV yapılacaktır. Bu kapsamında gerilim dönüşümü yapılan yerlerde trafo ve izolatörlerin tamamı değiştirilecektir.” 


Yatırımlar sonucunda havai hatların yer altına alınması ve kötü görünümlü binaların yenilenmesi ile kent estetiğine önemli katkılar sağlanacağını vurgulayan Okuducu, sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Bölgemizde uzun süre etkili olan olumsuz hava şartlarından şebekelerimiz büyük oranda korunmuş olacaktır. Gerilim dönüşümü çalışması ile enerji kalitesi arttırılacak; trafoların yenilenmesi, hatların elden geçirilmesi ve izolatör değişimi ile daha kaliteli ve kesintisiz enerji halkın hizmetine sunulacaktır. Köy şebekelerinin ve enerji nakil hatlarının yenilenmesi, eski şebekenin tamamının sökülerek beton direkli ya da beton direğin kullanılamayacağı yerlerde demir direkli şebeke yapılması sonucunda uzun ömürlü ve estetik olmasının yanı sıra elektrik arızaları minimize edilecektir. Bu amaçla 2017 yılı içerisinde 14 bin 250 adet beton direk dikimi yapılmıştır. Trafo merkezlerindeki eski hücrelerin teknolojik hücrelerle değiştirilmesi ile enerjimizin dağıtımını çağın gereklerine (SCADA/DMS) uygun olarak yapılacak ve olası arızalara müdahale süremiz kısalmış olacaktır. Böylece bölge genelinde enerji altyapısına rekor bütçe ayırarak tarihin en kapsamlı yatırımı gerçekleştirilecektir.” 


Kayıp kaçağın önlenmesi kapsamında uygulanan PLC sistemi ile büyük başarı sağlandığının altını çizen Okuducu, “ VEDAŞ; Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinde dağıtım faaliyetlerini yürütmektedir. Devraldığımız tarihten itibaren özverili ve kararlı çalışmamız neticesinde kayıp kaçak oranımız yüzde 12.54 oranında azalmıştır. Ayrıca PLC projesinin uygulanacağı bölgelerde, arıza sayı ve sürelerinin azaltılması ile enerji kalitesinin arttırılması kapsamında; enerji kesintisi olma riski yüksek olan trafo dağıtım panolarının yenilenmesi, gerilim düşümlerinin engellenebilmesi için trafo bazlı yük dengelemesi yapılması, işletme ömrünü doldurmuş olan direk ve hatların yenilenmesi, binalara ve ağaçlara yakın olup arızaya sebebiyet verebilecek mevcut açık iletkenlerin kapalı iletken ile değiştirilmesi, arızalı armatürlerin onarılması, ilave armatür eklenmesi ile aydınlatma düzeylerinin arttırılması ve tüketicilerin hasarlı veya ekli mevcut abone bağlantı hatlarının yenilenmesi gibi işletme, bakım, onarım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Gevaş ilçemizde elde edilen başarılı sonuçların bölge geneline yayılması için EPDK ve ETKB’nin teşvik ve destekleri ile PLC projesi 2016 yılında dört ilçede 25 milyon TL yatırım maliyeti ile hayata geçirilmiştir” dedi. 


PLC projesinin 2017 yılında Erciş, Muradiye, Çaldıran ve Yüksekova ilçelerinde de hayata geçirildiğini ifade eden Okuducu, “Erciş ve Yüksekova ilçelerimizde 2017 yılında sadece köyler tamamlanmış olup 2018 yılının ilk altı ayında tüm ilçe geneli PLC kapsamına alınacaktır. Bu sebeple kayıp kaçak kıyaslamasına esas veriler alınmaya başlanılmamıştır. Ayrıca yine 2018 yılı sonuna kadar Malazgirt, Varto, Başkale ve Gürpınar ilçeleri ile Hakkari ilinin tamamı PLC projesi kapsamına alınacaktır” diye konuştu. 


Soru ve cevap bölümü ile sona eren toplantıya VEDAŞ Van İl Müdürü Beytullah Özbayram, Tüketici Hizmetleri Grup Müdürü Fatih Talay, Yatırım Grup Müdürü Orhan Gültepe, EPID Grup Müdürü Mehmet Alemdağ, Sistem İşletme Grup Müdürü Erdener Özeler, Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Yönetmeni Ercan Kısacık ve Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler personeli Çimen Koç da katıldı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —