Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
23 Ağustos 2017 tarihinde Van'da göreve başladığını belirten Genel Müdür Ali Tekataş, "Malumunuz bu süre bayrama denk geldi. Göreve başladığımız zaman VASKİ'de kurumsal yapı ortadan kalkmış durumdaydı. Öncelikle bu kurumsal yapıyı oluşturma çabamız oldu. Şimdi teşkilat şeması oluşturuyoruz. Kasım ayında yapacağımız genel kurulla yeni bir yapılanmaya gideceğiz. Kurum içinde fazla olan daire başkanlıklarını kullanmayacağız. Yine şube müdürlükleri çok fazla. Bu fazlalık işlerin dağılmasına ve koordineli bir şekilde yapılmasına engel oluyor. Ekonomik anlamda da sıkıntıya yol açıyor" dedi.
"BORCUN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ ÖDENDİ"
Kayyum öncesi büyük bir borcun olduğunu dile getiren Tekataş, "Kayyumdan önce 335 milyon TL, yani eski parayla 335 trilyon bir borç söz konusuydu. Kayyumdan sonra geçen ay itibariyle 45 milyon TL ödendi. Toplam borç 290 milyon TL civarında. Tabi bu gittikçe azalacak. Çünkü kayıp-kaçak ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yeni aboneler oluşturuyoruz. Kayyumdan önce aylık gelirimiz aylık 3 buçuk milyon TL iken, şimdi bu rakam aylık 6 milyon TL'ye çıktı. Gelir giderler karşılaştırıldığında, artık kâra geçmiş durumdayız. Abone olmayanları abone yapıyoruz. Barkodlu sisteme geçildi. Yeni sistemle binanın içindeki daireler tanımlanıyor. Bunun yanında bir firma ile anlaştık, 53 ayrı noktada su parası ödenebiliyor. En güzeli ise borçlar 9 taksitle ödenebilecek. Bunun geri dönüşümlerinin iyi olacağını düşünüyoruz. Bakın daha önce vatandaş yol parası ödeyip buraya geliyordu, sıraya girip borcunu ödüyordu. Şimdi sadece 1 TL ödeyip, daha sonra borcunu yatıracak. Ha, isteyen yine buraya da gelip borcunu yatırabilir. Ama yeni ödeme noktaları ile herkes kendisine yakın yerde borcunu ödeme imkanı bulacak" dedi.
"VATANDAŞLARA KOLAYLIKLAR SAĞLANDI"
VASKİ binasında da vatandaşlar için kolaylıklar sağlandığını söyleyen Tekataş, "Aşağıda bir danışma bölümü oluşturuldu. Görevlendirdiğimiz personel vatandaşlara yardımcı oluyor. Yaşlısı oluyor, okuma yazma bilmeyeni oluyor. Gideceği yere kadar bizim personel onları götürüp, işlerini halletmesi için yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.
TOKİ konutlarında kalan ve biriken su borçları olanlar için de yardımcı olduklarını anlatan Tekataş, "Bildiğiniz gibi TOKİ sakinleri uzun süre su borcu ödemedi. Şimdi bu paralar birikmiş oldu. Onlar da belli süre tankerlerden su getirilerek kullanıldığını, bunun da sayaçlara yansıdığını belirterek, doğal olarak itiraz ediyor. Şimdi ne kadar tankerle geldi, ne kadar diğer şekil kullanıldı, belli değil. Biz, ona şöyle bir çözüm bulduk. Kasım ayına kadar olan miktarı, biz atık su olarak değerlendireceğiz ve burada vatandaş da kâra geçmiş olacak. Ödeyenler için ise mahsup işlemi başlatılacak. Herhangi bir haksızlık olmaması için adil davranmaya çabalıyoruz" dedi.
"YENİ OTOMASYON SİSTEMİ KURULUYOR"
Vatandaşın kendilerine rahat ulaşması için otomasyon sistemi kurulduğunu anlatan Genel Müdür Tekataş, "Diyelim 185'i vatandaş aradı. Arıza mahalline en yakın ekibin tabletine bu şikayet düşecek. Bizler de o ekibin ne zaman gittiğini, arıza yerine ne zaman ulaştığını, işi zamanında yapıp yapmadığını tamamen bilmiş olacağız. Yani denetim mekanizması da böyle işleyecek. Kurduğumuz yeni sistemin testleri başladı. Artık elektronik sistem sayesinde zaman kaybı önlenmiş olacak. Bu yıl kuracağımız sistemle borçlar SMS olarak vatandaşın cep telefonuna gidecek. Yine kurduğumuz yeni sistemle telefonlarda mobil sistemden borçlar ödenecek. Hatta bu başladı ve bir kısım vatandaş borcunu telefon aracılığıyla ödedi. Ayrıca kanalizasyon hatlarında temizlik çalışmaları başlattık. Temizlik sonrası arıza şikayetleri de düşmüş oldu" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Van Bölge Gazetesi / Bişar Ulutaş