Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Türkiye’de mutlu olduğu beyan edenlerin oranı 2018’den 2019’a oranla 1 puan azalarak yüzde 53,4’den yüzde 52,4’e gerile
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Türkiye’de mutlu olduğu beyan edenlerin oranı 2018’den 2019’a oranla 1 puan azalarak yüzde 53,4’den yüzde 52,4’e geriledi. Mutluluğun orta halli bir seviyede gösterildiği Türkiye, Vanlılar ise mutlu olup olmadığını paylaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); bireylerin genel mutluluk algısını, toplumsal değer yargılarını, temel yaşam alanlarındaki genel memnuniyetini ve kamu hizmetlerinden memnuniyetini ölçmek, memnuniyet düzeylerinin zaman içindeki değişimini takip etmek amacıyla, 2003 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen Yaşam Memnuniyeti Araştırması, 2019 sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de mutlu olduğu beyan edenlerin oranı 2018’den 2019’a oranla 1 puan azalarak yüzde 53,4’den yüzde 52,4’e geriledi. Türkiye genelinin genel tablosu ortaya çıkarıldığında ne mutlu ne mutsuz gibi yorumlar yapılsa da Şehrivan’a konuşan Vanlılar’ın büyük çoğunluğu kendisini mutsuz olarak sınıflandırdı. Haline şükreden kesimler olsa da önemli bir kesim mutsuz olduğunu söylerken, bunun sebebi olarak da ekonomik durumu öne çıkardı. Bir çok vatandaş gelecek endişesi yaşadığını ve bu yüzden mutsuz olduğunu söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın sonuçları ilişkin kentteki vatandaş görüş belirterek, bakın neler söyledi…
VAN’DAKİ VATANDAŞ MUTLU MU, MUTSUZ MU?
Rugeş Aslan adlı vatandaş, hayat şartlarına rağmen mutlu olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Hayat şartlarının zorlu olmasına karşın en ufak bir olayda bile mutlu yaşanmasından yanayım, mutluluğumuzun en büyük kaynağı sevgi, saygı ve hoşgörü olmalıdır. Ebetteki maddi sıkıntılar yaşıyoruz, bazen umutsuzluk yaşıyoruz. Her şeye rağmen hayatta dört elle sarılmak gerektiğine inancındayım. İstatistiklere bakıldığı zaman evli olanların mutluluk oranı daha yüksek, bunun temel nedeni insanların kurulu düzenine bağlıyorum. Yaşlıların ise daha mutlu olmalarının nedeni ise geçmişle günümüzün kıyaslanmasından kaynakladığı söylemek daha doğru olacaktır” diye belirtti.
BİLEK: MUTSUZUM ÇÜNKÜ İŞSİZİM
İşsizlik, hayatının zorluklarından dolayı mutsuz olduğunu ifade eden Veysel Bilek adlı vatandaş, şunları söyledi: “Mutsuzum çünkü işsizim, insanların mutlu olması adına bir dayanak yok, hayatın olumsuzlukları insanları hayattan bezdiriyor. Ülkemizdeki pahalı hayat şartları mutsuz olmaya yöneltiyor. İnsanların mutlu olması için önce maddi olarak özgür olması gerekiyor. Maddi olarak özgür olmayan bir bireyin mutlu olmasını bekleyemezsiniz” dedi.
BAYAR: GENÇLER ADINA GELECEK KAYGISI YAŞIYORUM
İsmet Bayar adlı vatandaş, işsiz olduğundan dolayı mutsuz olduğunu ifade ederek şunları ifade etti: “Mutsuzum çünkü iş güç yok, o yüzden mutsuz bir hayatım var. Hayat şartları insanların mutlu olmasının önünden büyük bir engel teşkil ediyor. Bölgemizdeki işsizlik oranı, iş imkanların kısıtlı kalması insanların mutsuz olmasında büyük bir etken olarak görüyorum. O yüzden mutsuz bir toplumuz, bizlerde mutsuzuz. Siz hiç maddi olarak hayat standartları yüksek bir bireyin mutsuz olduğuyla karşılaştınız mı, bizdeki en büyük mutsuzluk sebebi en azından bölgemiz açısından bakarsak maddi nedenler, ailesine bakamamaktır. Bu ülkede yaşayan bir birey olarak kendi adıma ve gençler adına gelecek kaygısı yaşadığımı da söylemek istiyorum”
ARAMAN: HER ŞEYE RAĞMEN ŞÜKRETMEMİZ GEREKİYOR
Yeni evlendiğinden dolayı mutlu olduğunu belirten Mehmet Araman adlı vatandaş, hayat şartları karşısında mutsuzluk yaşadığı anlarda olduğunu anımsatarak şunları ifade etti: “Yuva kurmamdan dolayı mutluyum, özellikle zor hayat şartları karşısında yanınızda size destek olabilecek bir insanın varlığının olmasından dolayı mutluyum. Mutsuz, umutsuz ve çaresiz kaldığım anlarım oldu. Hayat şartların zorlaşması maddi olarak sıkıntıyı düşmemiz bizleri olumsuz etkiliyor, mutsuz olmamıza neden oluyor. Her şeye rağmen şükretmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
ÇELİK: EKONOMİK SIKINTILARDAN DOLAYI MUTSUZUM
Ekonomik sıkıntılardan dolayı mutsuz olduğunu belirten Nuri Çelik adlı vatandaş, şunları kaydetti: “Ekonomik sıkıntılardan dolayı mutlu değilim, ailevi nedenler, maddi sıkıntılar, işsizlik ve birçok nedenden dolayı mutsuzum. Son dönemde gelecek kaygısı, maddi sıkıntılar insanı kötü bir ruh haline teşvik ediyor. Toplum içerisinde baskı, yaşadığımız coğrafyadaki hayat şartları ve daha nice nedenlerden dolayı hayatımdan memnun değilim, açıkçası hayatta karşı bakış açım hiç umutlu değil” dedi.
GÜNEŞ: MUTLU YAŞAMAK ADINA HAYATTA DÖRT ELLE SARILMAK LAZIM
Her şeye rağmen hayat karşısında mutlu bir hayat yaşanması gerektiğini ifade eden Fırat Güneş adlı vatandaş, “Hayat şartları her ne kadar zor olsa da insanların hayata umutla bakması gerekiyor, mutlu yaşamak adına hayatta dört elle sarılmak lazım. Dört dörtlük bir hayatımız yok, ama az olanla yetinmek gerektiğini inanıyorum. İlimiz de belimizi büken en büyük etken işsizlik, hayat şartların gün geçtikçe zorlaşmasıdır. Haliyle insanların mutsuz ve umutsuz kalmasında bu etkenler rol oynuyor. Her şeye rağmen mutlu olunması ve hayatın bir şekilde geçtiğinin farkına varılması gerektiğini düşünüyorum”
İÇEN: GELECEK KAYGISI YAŞIYORUM
Gelecek kaygısı yaşadığından dolayı arada kaldığını söyleyen Kadir İçen adlı vatandaş, şunları ifade etti: “Mutsuzum çünkü gelecek kaygısı yaşıyorum. Özellikle çevremizde bu kadar okuyan insanın işsiz kalması, psikolojik problem yaşamaları ister istemez gelecek kaygısı yaşamamıza neden oluyor. Okumak ya da okumamak arasında bir muallakta kalmama neden oluyor. Okuyan insanların işsiz olmaları ve hayat şartların zorlaşması ister istemez insanı mutsuzluğa sevk ediyor. O yüzden gelecek kaygısı yaşıyorum, mutlu da değilim, mutsuz da değilim”
KAYA: MUTSUZ BİR HAYATIM VAR
Hayatın zorluklarından dolayı mutsuz olduğunu ifade eden Serhat Kaya adlı vatandaş, işsizlik, aile sorumluluğu, maddi olanaksızlıklar ve hayat şartların zorlaşmasının kendisini yıprattığını ifade ederek şunları belirtti: “Hayat şartları o kadar zorlaştı ki, geçinmek neredeyse imkânsız hale geldi. Üstüne ilimizdeki işsizlik, var olan işlerin maddi karşılığının düşük olması, toplumsal baskı ve birçok nedenden dolayı mutlu olmamızın önüne geçiyor. Açıkçası mutsuz bir hayatım var. Her şeye rağmen Allah’tan ümit kesilmez diyerek yolumuza bakacağız. Rabbim hakkımız da hayırlısını nasip etsin, ne diyelim”
TÜRKİYE'NİN YÜZDE 52,4'Ü KENDİSİNİ MUTLU HİSSEDİYOR
Mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2018 yılında yüzde 53,4 iken 2019 yılında yüzde 52,4 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise 2018 yılında yüzde12,1 iken 2019 yılında yüzde 13,1 oldu.
KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA MUTLU
Mutlu olduğunu beyan eden erkeklerin oranı, 2018 yılında yüzde 49,6 iken 2019 yılında yüzde 47,6 oldu. Kadınlarda ise bu oran, 2018 ve 2019 yıllarında değişmeyerek yüzde 57,0 oldu. Evli bireylerin, evli olmayan bireylere göre daha mutlu olduğu görüldü. Mutlu olduğunu belirten evli bireylerin oranı, 2019 yılında yüzde 55,6 iken evli olmayanlarda bu oran, yüzde 45,1 olarak gerçekleşti. Evli olanların mutluluk düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde; evli erkeklerin yüzde 50,6'sının, evli kadınların ise yüzde 60,2'sinin mutlu olduğu gözlendi.
EN MUTLULAR 65 YAŞ VE ÜZERİ
Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 65 ve üzeri yaş grubu, 2018 yılında yüzde 61,2, 2019 yılında ise yüzde 58,5 ile en yüksek mutluluk oranının görüldüğü yaş grubu oldu. En düşük mutluluk oranı ise 2018 yılında yüzde 47,8 ile 45-54 yaş grubunda görülürken 2019 yılında yüzde 48,7 ile 55-64 yaş grubunda gözlendi.
OKUL BİTİRMEYENLER DAHA MUTLU
Eğitim durumuna göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 2019 yılında en yüksek mutluluk oranı, yüzde 55,4 ile bir okul bitirmeyenlerde görüldü. Bunu sırasıyla; yüzde 52,7 ile yükseköğretim mezunu, yüzde 52,3 ile ilköğretim veya ortaokul mezunu, yüzde 51,8 ile ilkokul mezunu ve yüzde 50,8 ile lise ve dengi okul mezunu bireyler takip etti.
MUTLULUK KAYNAĞI AİLE
Bireylerin mutluluk kaynağı olan kişiler incelendiğinde; kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini belirtenlerin oranı, 2019 yılında yüzde 74,1 olurken bunu sırasıyla; yüzde 12,8 ile çocuklar, yüzde 3,8 ile kendisi, yüzde 3,7 ile eş, yüzde 2,5 ile anne/baba ve yüzde 1,6 ile torunlar takip etti.
BİREYLERİ EN ÇOK SAĞLIKLI OLMAK MUTLU ETTİ
Bireylerin mutluluk kaynağı olan değerler incelendiğinde; kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı, 2019 yılında yüzde 69,9 olurken bunu sırasıyla; yüzde 14,3 ile sevgi, yüzde 9,2 ile başarı, yüzde 4,2 ile para ve yüzde 2,1 ile iş takip etti.
ASAYİŞTE MEMNUNİYET ORANI YÜKSELDİ
Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri incelendiğinde; 2019 yılında asayiş hizmetlerinden memnun olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 75,5 olurken bunu sırasıyla yüzde 72,2 ile ulaştırma, yüzde 67,1 ile sağlık, yüzde 61,1 ile Sosyal Güvenlik Kurumu, yüzde 54,8 ile eğitim ve yüzde 53,5 ile adli hizmetlerden memnuniyet takip etti.
HER 10 KİŞİDEN 7'Sİ GELECEĞİNDEN UMUTLU
Kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı, 2019 yılında yüzde 70,0 oldu. Kendi geleceklerinden umutlu olan erkeklerin oranı yüzde 69,0 iken kadınlarda bu oran yüzde 70,8 oldu.
Kaynak: Şehrivan Gazetesi