Van’ın Bahçesaray ilçesinde kız çocuklarının kalbine ve geleceklerine dokundular

Van Bahçesaray İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kasım Erva, Bahçesaray Kız YİBO Ilk ve Ortaokulunun Müdürü Sait Ünsal ile Van Postası Gazetesi Yazarı Emine Bişeng Sabırlı aileleri tarafından okutulmayan kız çocuklarının ailelerini

Van Haberleri 5.12.2019 23:05:02 0
Van’ın Bahçesaray ilçesinde kız çocuklarının kalbine ve geleceklerine dokundular
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Bahçesaray İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kasım Erva, Bahçesaray Kız YİBO Ilk ve Ortaokulunun Müdürü Sait Ünsal ile Van Postası Gazetesi Yazarı Emine Bişeng Sabırlı aileleri tarafından okula gönderilmeyen kız çocukları için kolları sıvadı. Ailelerle buluşan heyet, okula gönderilmeyen kız çocuklarının aileleri ile anlaşıp Bahçesaray Yatılı Bölge Kız Yurduna yerleştirdi.  

Bahçesaray'daki sivil toplum örgütleri ile dayanışma içerisinde yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Emine Beşing Sabırlı, okumayan bütün kız çocuklar için bu tür çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. 

Sabırlı, “Türkiye'nin en küçük ilçelerinden Van'ın Bahçesaray ilçesinde uzak köy okullarında ilkokula gidip ortaokula gidemeyen onlarca kız çocuğu var. Çok çocuklu ailelerin, kardeşlerine bakmaları için kızlara yüklenmeleri sürekli baskı yapmaları ve 18 yaşından küçük evlendirmeye çalışmaları malesef içinden çıkılmaz bir hal aldı. Her yıl okula gelemeyen kız çocuklarının sayısı artmakta. İlçe merkezinden kilometrelerce uzak köylerde yaşayan kızlar, kaderine terkedilmeyi istemiyorlar. Bahçesaray Milli Eğitim Müdürlüğü her yıl olduğu gibi bu yıl da okula gönderilmeyen, hasat zamanı bitimine yakın birer işçi gibi görülen kız çocuklarının bu durumuna el attı ve kız çocuklarının örgün eğitim görmeleri için ailelerle konuşup uzlaşma yoluna gitti. Bahçesaray Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ailelerinden okula gönderilmek için alınan kız çocukları İlçe merkezindeki Bahçesaray Kız Yatılı Bölge İlk ve Ortaokuluna kaydedildi. Bütün ihtiyaçları giderilmeye çalışılan kızlar aynı zamanda yurda yerleştirildi. Şimdilik sayıları 12 olan kız çocuklarının sayısı yakın zamanda 50' ye tamamlanması hedefleniyor. Coğrafya kaderdir deyip, yoksulu, mazlumu, kız çocuklarını kaderlerine terk edenler, kaderin önündeki umudu hiç bilmemişler. Dağlar, uzak yollar ve yüzyıllardır benimsenmiş örf adetler hiçbiri, umut kadar güçlü değil! Ne mutlu bir çocuğun kalbine, bir çocuğun hayatına dokunan her bir insana.” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem