Van’da üniversite mezunu genç atadan kalma değirmeni işletiyor

Van’ın Gevaş ilçesinde yaşayan İsmail İbrik, büyük dedesinden kalma değirmene sahip çıkarak işletmesini sürdürüyor. Ata yadigarı emanete sahip çıkan İbrik, "Dedemizden kalan bir mirastır. Yok olmasına gönlüm el vermiyor” de

Van Haberleri 16.09.2021 10:39:25 0
Van’da üniversite mezunu genç atadan kalma değirmeni işletiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.09.2021 10:39

Van’ın Gevaş ilçesinde yaşayan İsmail İbrik, büyük dedesinden kalma değirmene sahip çıkarak işletmesini sürdürüyor. Ata yadigarı emanete sahip çıkan İbrik, "Dedemizden kalan bir mirastır. Yok olmasına gönlüm el vermiyor” dedi.

Gevaş’ta yıllara ve teknolojiye meydan okuyan asırlık dede yadigarı değirmeni torunu işletiyor. İlk olarak Bahçesaray’da dedesinin babası İbrahim İbrik’in su değirmeni işlettiğini, ardından dedesi Halit İbrik’in bu mesleği devraldığını anlatan İbrik, dede emaneti değirmenin çarklarını döndürerek buğday öğütmeye devam ettiğini söyledi. Yaklaşık 26 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü anlatan İbrik, “İlkokul birinci sınıfa başladığımda dedemle birlikte bu işi yapıyordum. Dedemden sonra amcam Metin İbrik’in yanında öğrendim bu işi. Amcam da rahatsız olunca mesleği ben devraldım” dedi.

Yaklaşık iki asırlık mesleği devam ettirmenin gururunu yaşadığını belirten İbrik, “Şu anda dedem 110 yaşında. Dedemden önce babası işletiyordu. Dedemin babası 95 yaşında vefat ettiği için yaklaşık 200 yıllık bir meslek. Daha önce dedelerim su değirmeni olarak yapıyordu. Daha sonra elektrikli değirmene geçiş yaparak, teknolojiye ayak uydurmaya çalıştık” diye konuştu.

"Bu mesleğin yok olmasına gönlüm el vermiyor"

Geçmişe nazaran değirmene rağbetin çok azaldığına vurgu yapan İbrik, “Daha önceki iş potansiyeli hiç yok. Ekin yok, biçim yok. İnsanlar uğraşmadan, emek harcamadan kazanalım diyor. Daha önce her evde tandır vardı ve tandır ekmeği pişiriliyordu. Şu anda Gevaş’ta artık tandır ekmeği nadir pişiriliyor. Bu kültürü, bu geleneği devam etmek istiyorum. Çünkü bunlar atalarımızdan kalan mesleklerdir. Bu mesleklerin yok olmasına gönlüm el vermediği için kendim bu işi yapıyorum. ben üniversite mezunuyum ve tarım danışmanıyım. Mesleğim olmasına rağmen bu işi yapıyorum. Dedem şu an 110 yaşında ve sadece değirmen ile beni hatırlıyor. Ben o hayatta olduğu sürece bu geleneği devam ettireceğim ve inşallah benden sonraki nesillere aktarmaya çalışacağım” dedi.

Bu sende kuraklıktan dolayı buğday fiyatlarının arttığına dikkat çeken İbrik, “Van ve Gevaş, diğer illere göre kuraklıktan daha az zarara uğradı. Türkiye’nin buğday yükünü Şanlıurfa, Konya, Diyarbakır, Batman ve Siirt karşılıyordu. Oralarda kuraklık olduğu için gelirleri az oldu ve ektiklerinin ancak yarısını alabildiler. Ama Van kuraklıktan daha az etkilendi. Değirmende yerli un, kepekli un, kavut, bulgur, yarma ve irmik elde ediyoruz. Burada üretilen ürünler orijinal. Her sene 3-4 çuval kepekli un, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan tarafından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a gönderiliyor. İsteyen müşterilerimize ülkenin her yerine gönderebiliyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ