Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Türkiye’de tarım öğretiminin başlamasının 172’inci yılı dolayısıyla kutlama programı düzenledi.
YYÜ Ziraat Fakültesinin konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte konuşan YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, tarım sektörünün günümüzde yüzde 23-25 oranında istihdam sağlaması nedeniyle dünya genelinde en fazla stratejik öneme sahip sektörlerin başında yer aldığını belirtti. Ülkemizde tarım ve doğa bilimleri, tarım teknolojileri gibi isimlerle 38 adet fakültenin bulunduğuna dikkat çeken Kazankaya, “Türkiye’de tarımsal eğitim öğretim 1846 yılında İstanbul’da Ayamama Çiftliğinde kurulan Ziraat Mektebi ile başlamıştır. Bunu 1891 ve 1893 yılları Bursa ve İstanbul Halkalı’da açılan okullar ve daha sonra 1933 yılında kurulan ‘Yüksek Ziraat Enstitüsü’ izlemiştir. Bu enstitü 1948 yılında çıkarılan yasayla ‘Ziraat Fakültesi’ adını alarak Ankara Üniversitesine bağlanmıştır. 1955’te İzmir, 1957’de Erzurum, 1967’de de Adana’da ziraat fakültelerinin kuruluşu ile tarım eğitimi yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüzde çoğunluğu ziraat fakültesi adı altında olmak üzere, tarım ve doğa bilimleri, tarım teknolojileri gibi isimler altında toplam 38 adet fakülte bulunmaktadır” dedi.
Türkiye’nin geleceğinin halen önemli oranda tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine bağlı olduğu sözlerine ekleyen Kazankaya, şunları kaydetti: “Ülkemizin beslenme gereksinimini karşılamanın yanı sıra halen yüzde 23-25 oranında istihdam sağlayan tarım sektörü, günümüzde dünya genelinde en fazla stratejik öneme sahip sektörlerin başında yer almaktadır. Bunun en önemli sebeplerinin, dünya nüfusunun artmaya devam etmesi, küresel ısınma, su kaynaklarının kıtlığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması ile ciddi oranda azalması gibi nedenler sayılabilir. Türkiye’nin geleceğinin halen önemli oranda tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine bağlı olduğu gerçeğini göz önüne aldığımızda, tarımsal öğretim, araştırma ve geliştirmeye olanaklar ölçüsünde daha fazla yatırım yapılarak, inovasyon ve bilişim teknolojilerini eğitimin bir parçası olarak kullanıp geleceğin mühendislerini yetiştirmemiz gerekmektedir.”
Tarımın ülkemizin en eski mesleği olduğunu ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Demir ise, “Yerleşik hayata geçen insan toplulukları, tarım yapmakla başlamakla birlikte bilgi ve görgülerini de bir sonraki nesle aktarmak için bir tür eğitim uygulamaktaydılar. Artan nüfus, oluşan tarımsal üretimin depolanması sonucunda yaşanan sorunlara karşılık olarak değişik yaklaşımlar ve inovatif çözümler üretmeye başlamışlardır. Geçmişten gönümüze kadar tarım, toplayıcılıktan, bugünkü endüstriyel içerisinde nano ve biyo teknolojinin de yer aldığı tarım sürecine kadar önemli bir gelişme göstermiştir” diye konuştu.
Etkinlik, plaket takdimi ile sona erdi.