Van’da sekizinci Ermeni ayini başladı

Van’daki Akdamar Kilisesi’nde pandemi tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda kişinin katılımıyla yapılan Ermeni ayini başladı.

Van Haberleri 6.09.2020 11:34:48 0
Van’da sekizinci Ermeni ayini başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan kilisede bu yıl 8'incisi düzenlenen Ermeni ayini pandemi tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda kişinin katılımıyla başladı.

Ayine katılmak üzere kente gelenler, Gevaş İskelesi'nde gerekli kontrollerin yapılmasının ardından teknelerle adaya götürüldü. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle sadece 25 kişinin alındığı adada Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, beraberindeki din adamları Peder Şirvan Mürzyan ve Kıdemli Peder Kırikor Damatyan ile adaya geldi.

Bir süre ziyaretçilerle sohbet eden Maşalyan, daha sonra kilisede gerçekleştirilen ayini yönetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izinle ilki 2010 yılında yaptırılan ayin, 2015 yılında başlayan terör olayları nedeniyle ara verilmişti. 2018 yılında yeniden yapılan ayinin bu sene sekizincisi çan sesiyle başladı. Kilise önünde toplanan din adamları ayini başlatmak üzere kiliseye girerken, pandemi kuralları kapsamında yapılan ayine ise sınırlı sayıda kişi alındı. Ayini 85. Türkiye Ermeni Patriği Sahak Maşalyan yönetiyor.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Gevaş Kaymakamı Hamit Genç, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ kilisenin güney cephesinde kurulan çadıra gelerek ayini izledi.

Ayin öncesi gazetecilere açıklama yapan başrahip Tatul Anuşyan, 2010'dan bu yana her yıl ayin için kente geldiklerini söyledi.

Surp Haç Kilisesi'nin sadece Ermeni cemaati için değil tüm dünya için önemli bir değer olduğunu vurgulayan Anuşyan, şunları kaydetti:

"Bu kilise, bu coğrafyanın bir şaheseri. Dünyanın göz bebeği, Anadolu'muzdaki zenginliklerimizden bir tanesi. Dünya için önemli bir miras. Böyle bir mekanda bulunmak bize gurur veriyor. Devletimizin sunduğu imkanlarla her sene burada ayin yapıyoruz."

Kaynak: İHA/AA


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem