Tarih: 12.01.2018 16:23

Van'da 'Lisanslı Depoculuk Sistemi' uygulaması

Facebook Twitter Linked-in

Açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Ciftci, Bakanlık olarak tarımsal ürün ticaretinin düzenlenmesine yönelik çok önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bu çalışmaların başında lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması geldiğini dile getiren Çiftci, “Tarımsal ürünlerin ticareti sanayi ürünlerine pek benzemez. Nitekim tarım ürünlerinde arz kısa bir dönemde gerçekleşmekte iken talep yıl boyu devam etmektedir. Bu durum arz döneminde fiyatların düşmesine, hasat sonrası dönemde ise fiyatların artmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla ürün tarladan, direk pazara getirildiğinde fiyatlar düşmektedir. Bu sorunun çözümü, ürünün uygun koşullarda depolanmasından geçmektedir. İşte bu depolama modelinin günümüz Türkiye’sindeki adı lisanslı depoculuktur” dedi.

 

Fatih Çiftçi, lisanslı depoculuk sisteminin; fiyat spekülasyonlarını engelleyen, bütün üreticilerin yararlanabildiği, ürün zayiatına neden olmayacak modernlikte ve depolanan ürünün finansal bir araç olarak kullanılabilmesini sağlayan bir depolama sistemi olduğunu kaydetti. Çiftci, “Lisanslı depoculuk sistemi her geçen gün gelişmeye ve yaygınlaşmaya devam etmektedir. Kuruluş izni verilen lisanslı depo işletmesi sayısı 100’ü aşmıştır. Lisans vererek faaliyete geçirdiğimiz lisanslı depo işletmesi sayısı 39 olmuştur. Toplam lisanslı depo kapasitemiz bir milyon 774 bin 700 tona ulaşmıştır. Bu sistemle, üreticilerimiz; mahsullerini depolayabilecekleri sağlıklı ve güvenli depo imkânını elde etmektedir. Üreticiler, lisanslı depolara bıraktıkları ürünü temsil eden elektronik ürün senetlerini teminat olarak gösterip, uygun koşullarda kredi kullanabilmektedir. Tüccar ve sanayicilerimiz; işletmelerinin ihtiyaçları için depo inşa etme maliyetinden kurtulmaktadır. Tarım ürünleri ticareti elektronik ortamda hızlı, kolay ve güvenilir biçimde yapılmaktadır. Lisanslı depoculuk sistemini desteklemek ve geliştirmek için çok önemli teşvik mekanizmaları da uygulamaya alınmıştır. Lisanslı depolara ödenen depolama ücretinin yarısını devlet karşılamaktadır. Ürünlerini elektronik ürün senetleri vasıtasıyla satan vatandaşlarımız, gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisinden muaf kılınmıştır. Elektronik ürün senetleri teminat gösterilerek kullanılacak kredilerin faizinin yarısı devletçe karşılanmaktadır. Ayıca kısa süre içinde ek bir teşvik uygulamasına da başlanılacaktır. Ürünlerini lisanslı depolarda depolayan üreticilerin ve üretici birliklerinin lisanslı depo işletmelerine ödeyeceği depo kira ücretinin tamamı devlet tarafından karşılanacak, ayrıca ürünlerin lisanslı depoya konulmasından önce yetkili sınıflandırıcılarca yapılacak analizlere ilişkin analiz ücretinin tamamı da devletçe ödenecek ve ürününü lisanslı depoya koyan üreticilere ve üretici birliklerine ton başına 25 TL tutarında nakliye desteği sağlanacaktır” diye konuştu.

 

Çiftci, Van Ticaret Borsasının hazırlayıp Bakanlıklarına sunduğu lisanslı depoculuk uygulamasının yapılması için start verildiğini de belirterek, “Van’da kurulacak bir lisanslı depo hem Van iline hem de çevre illerdeki üretime ve ticarete önemli bir katkı sunacaktır. Lisanslı depoculuk sistemi için sağlanan bütün teşviklerden bu bölgede faaliyet gösteren üreticilerin ve tüccarlarında faydalanabilmesinin önü açılmış olacaktır” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —