Tarih: 28.03.2019 11:43

Van’da İstihdam seferberliği  

Facebook Twitter Linked-in

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’da 160 bin 457 kayıtlı iş gücü olduğunu vurgulayan İŞKUR İl Müdürü Salih Serçe, çeşitli proje ve kurslarla 14 bin insanı iş sahibi yaptıklarını aktardı

Gazeteci Ziya Türk'ün hazırlayıp sunduğu Van FM'de yayınlanan Van'da Gündem Programı'na konuk olan İŞKUR Van İl Müdürü Salih Serçe, İŞKUR ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
İŞKUR'un istihdama yönelik programlarını anlatan Serçe, kurumun kapılarını işçiye ve işverenlere sonuna kadar açık olduğunu hatırlattı. 

VAN’DA KAYITLI AKTİF İŞSİZ 78 BİN 778 KİŞİ
Van’da şuanda aktif kayıtlı olarak 78 bin 778 iş gücü olduğunu söyleyen Serçe, 81 bin 579 pasif iş gücü olduğunu, toplamda 160 bin 457 kayıtlı iş gücü olduğunu vurguladı. 

Aktif ile pasif iş gücü hakkında açıklayıcı bilgi veren Serçe, “Son 6 ayda kurumumuza gelip iş yapan vatandaşlarımız aktif pozisyonda görünüyor. Son 6 ay süresince kuruma gelip bilgilerini güncellemeyenler ise pasif konuma düşüyor. İŞKUR, iş piyasasının nabzını tutarak iş gücünü sağlarız. Kurumumuza gelenlerin bilgileri güncel tutulur ve talepler kişilere mesaj olarak iletilir. Ancak son 6 ayda gelmeyenlere iş talepleri mesajla iletilmez.  E devlet sistemi üzerinde kayıt güncelleme yapılabilir ancak kuruma gelenler danışmanlık noktasında daha avantajlı oluyor.  2018 yılı içerisinde yaklaşık 63 bin vatandaşımıza danışmanlık hizmeti sunuldu. Bu durum vatandaşta iş arama bilinci oluşturur” diye konuştu.

İŞSİZ İLE İŞVEREN BULUŞTURULUYOR
İş arayan ile işverenin niteliklerini buluşturduklarını ifade eden Serçe, “Bazlarında şöyle bir algı var, ‘ben gittim İŞKUR’a kaydımı yaptım. Evime gideyim. Nasılsa beni arayacaklar’.  Hatta bize, “5 yıldır kayıtlıyım beni arayan olmadı” diyorlar. İş aramada sıralama olmuyor, meslek, eğitim, tecrübe gibi belirli değerlendirmeler yapılır. Bunun için kaydını yapanlar, sürekli bizlerle iletişim halinde olup kayıtlarını güncel tutarlarsa iş bulma süresi daha hızlı oluyor” dedi. 

İSTİHDAMA BÜYÜK YATIRIM
İşverenlerin daha önce vasıflı, nitelikli eleman bulamamaktan şikâyetçi olduğunu kaydeden Serçe, devletin bu yönde bir dizi proje geliştirdiğini söyledi. 

İhtiyacına göre eleman yetiştirmek isteyen işverenlere devletin testek verdiğine dikkat çeken Serçe, “Devletimiz bu işverenlere şunu söyledi, ‘siz eleman yetiştiriniz ben size yardım ederim’ dedi. Hatta iş başı eğitim programlarımız var, istihdam garantili meslek kurslarımız var, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile bakanlığımızın ortaklaşa yaptığı Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kursları başladı. MEGİP çalıştırdığı sigortaların yüzde 50’si kadar talepte buluna biliyorsunuz. Örneğin sizin yüz çalışanınız var. İşletme olarak siz 100 çalışanınıza 200 kişi eklemek istiyorsunuz. 200 kişiyi MEGİP üzerinde aldığınızda günlük 77.7 lira destek almış oluyorsunuz. İşletme bunları kurs süresince istihdam ettiği sürece sigorta primleri devlet tarafından karşılanıyor. 18 ile 25 yaş arası erkeler ile 18 yaş üstü kadınları ilave istihdam diye almışsa devlet 18 ay buyunca destek sağlıyor. MEGİP’in diğer bir özeliği de küçük ölçekli işletmelerimiz bir araya geldiklerinde ortak kurs açıyoruz. Pazarlama elmanı alacak 50 firma var. Bunlar bir araya geldiğinde onlara ortak kurs açıyoruz. Böylece her firma kendi eleman ihtiyacını orada karşılıyor. O süre zarfında bütün maliyetler devlet tarafından karşılanıyor. Örneğin marangozlar sitesinde ya da saniyede bulunan küçük işletmeler eleman ihtiyaçlarını belirleyip bize bildirirlerse onlara bu desteği sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.

KADINLARA İSTİHDAM DESTEĞİ
Kadınlara yönelik de bir dizi proje olduğunu ve kadınların üretime katkısını vurgulayan Serçe, “Kadınların projelere katılım oranına baktığımızda Van’da şuan yüzde 36. Kadınların projelere katılım oranı Türkiye ortalamanın üstünde. Kadınlar gerçekten üretime katkı sağlama konusunda büyük bir çaba içerisindeler. ‘İşe ilk kadın istihdam projesi’ kasabında işveren personel almışsa bu kişilere istihdam edeceği sonraki dönem içerisinde devlet diyor ki; ‘asgari ücretin yüzde 50’si kadar sana destek sağlayacağım’. Eğer bir yıl daha istihdam edeceğim taahhüdünde bulunacağım diyorsa devlet asgari ücretin yüzde 25 oranında destek vermeye devam ediyor. Diğer bir proje ise İstihdam Seferberliği kapsamında ‘İşte Anne Projesi’ var.  0-14 yaş arası çocuğu olan anneler, iş başı programlarına gittiklerinde kendilerine günlük 80 lira iş başı desteği sağlanmakta. 0-5 yaş arası çocuğu olan annelere işe başladıklarında çocuklarını kreşe bıraktıklarında bunu faturalandırdıklarında aylık 400 lira kreş desteği sağlamış oluyoruz” diye ifade etti.

BÜTÜN MALİYET DEVLETTEN
Devletin istihdam seferberliği kapsamında işverenlerin üstünde büyük bir yük kaldırdığına dikkat çeken Serçe, “Bir işçinin işveren üzerindeki asgari maliyeti 3 bin 500 liradır.  Şimdi düşünün biz A firmasına 100 kişilik destek sağladık 4 ay kurs olarak devam etti. Bu yaklaşık bir milyon 200 bin liralık bir para işverenin cebinden çıkmaması demektir. Bu destek özelikle kapasitesini büyütmek isteyen, yeni eleman almak isteyen işverenlerimiz işin çok özel bir destek.  Devlet, işverenlere ‘1 Şubat ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alacağın 18-25 yaş arası erkekler ile 18 yaşından büyük kadınların 3 ay boyunca pirim ve maaşını ödeyeceğim. 3 ay sonra 6 ay daha istihdam ederseniz bunun pirim ve vergilerini vermeye devam edeceğim” diyor. Bu destekler kalkınma ajansların verdiği destekten hariçtir. Nitekim onlar yatırırım ile ilgili desteklerdir. İşverenlerimize devletimizin desteği çok üst seviyededir. Bu konuda tasarrufta bulunmak isteyen işverenlerimiz varsa kurumsal olarak hizmetlerindeyiz. Ne zaman arzu duyarlarsa bizler o konuda sonuna kadar destek vermeye hazırız” dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE MESLEKİ KURS
Projeler konusunda 2019’un başından buyana bütün STK’lara, odalara ve birliklere bu teşvikler konusunda bilgilendirmelerde bulunduğunu söyleyen Serçe, üniversite öğrenciler için de özel bir proje geliştirdiklerini anlattı. 

Üniversite öğrencileri ile ilgili meslek edindirme kursları hakkında bilgi veren Serce, “En son Erdiş’te VANTSO’nun düzenlediği bilgilendirme toplantısına katıldık. Üniversite okuyan öğrencilerimiz iktisat okuyorsa sadece o konuda eğitim vererek mezun ediyoruz ve vasıfsız iş gücü konumunda kalıyor. Biz üniversite öğrencilerimize mezun olmadan onlara mesleki kursalar verelim diye bir projeyi oluşturduk. Hem onlara kurs süresinde parasal destek hem de meslek desteği vermiş oluruz. Mezun olduktan sonra sudan çıkmış bir balık değil de ‘ben muhasebe biliyorum, ben e-ticaret biliyorum” diyebilecek. Şu anda bu proje rektörün desteği ile senatodan geçti. Bu proje ile öğrencilerimize mesleki yönde beceri kazandıracağız. Bu gerçekten işsizliği ciddi derecede düşürecek projelerin başında olacak” dedi.

TYP İŞ KAPISI DEĞİL DEZAVANTAJLILAR İÇİN DESTEK PROJESİDİR
Toplum Yararına Projelerin toplumun dezavantajla gruplarına yönelik bir proje olduğunu hatırlatan ve gençleri bu projelere bağlı kalmaması konusunda uyaran Serçe, “Bunlar, engeliler, hükümlüler, geliri olmayanlar, çok uzun süre işsiz olanlardır. Sürekli bu programla çalışanlar kendilerine zarar veririler, iş piyasasında mevziler vardır. Herkes kendi mevziisinde başarı sağlar, ama bununla kendisini avutanlar, 6 ay sonra tekrar açıkta kalmış olur. Bu proje gençlere yönelik değil, dezavantajlılara yöneliktir” dedi. 

İŞKUR İLE İLETİŞİM HALİNDE OLMANIN YARARLARI
Programlara başvurup da yükümlüklerini yerine getirmeyen işverenlerin ve işçilerin ceza almamaları için kendileriyle iletişim halinde olmaları gerektiğini söyleyen Serçe, “İşverenler kafalarına takılan ne varsa bize danışsınlar, çünkü mevzuatımız işverenleri sıkıntıya koymak için değil tam aksinedir. Bizler işverenlerimizle çalışırken onların zorda kalmaması için çok özel bir çaba sarf ediyoruz. Yükümlüklerini yerine getirmeyen bizlerle diyalog halinde olmayan işverenleri uyarıyoruz. O firma ya da işveren cezalı duruma düşüyor. Diğer projelerden yararlanmıyor. İstihdamı yerine getirmeyen işverenlerden verdiğimiz kurs giderlerini istiyoruz. İşverenlerimiz diyalog halinde olması durumda ceza almıyor. Projelerden ayrılan kursiyerler eğer ki bizlere önceden bildirirlerse herhangi bir ceza almıyor. Yoksa iki yıl süresince kurslardan yararlanamıyor. Bizler vatandaşa hizmet için varız. Bu konuda kapılarımız sonuna kadar açık. Bizlerle ne kadar iletişim halinde olurlarsa kendileri için o kadar iyi olacak” diye konuştu. 

İSTİHDAMDA BÜYÜK BAŞARI
İstihdam konusunda büyük bir başarı elde ettiklerini kaydeden Serçe, “Kursiyerlerimizden yüz kişilik kursiyerimizden 86’sı şuan çalışıyor. Buda bize şunu gösteriyor, işverenlerimizle doğru işler yapıyoruz. Bu kurslarla yaklaşık 14 bin insanımıza dokunmuşuz. Bu küçümsenecek bir rakam değil. Şuan kayıt dışı işçilik de muazzam bir şekilde düştü. Eskiden yüzde 50’lere varan kayıt dışılık şuan da yüzde 28’lere düştü” dedi.
 

Kaynak: Van Postası Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —