Van'da inşaat sektörü sıkıntılı günler yaşıyor

Van Müteahhitler ve Yapsatçılar Derneği Başkanı Seracettin Işıldar, inşaat sektörünün zor dönemlerden geçtiğini belirterek, yetkililerin soruna el atması gerektiğini söyledi.

Van Haberleri 5.04.2018 15:00:12 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Müteahhitler ve Yapsatçılar Derneği Başkanı Seracettin Işıldar, yönetimi ile birlikte kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bir cafede düzenlenen basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Işıldar, inşaat sektörünün zor dönemlerden geçtiğini ifade etti. Van’ın büyük medeniyetlere beşiklik ettiğini ve insanlık tarihinin kadim topraklarından biri olduğunu dile getiren Işıldar, Van’ın; tarihsel kökeni, gölü ve geniş düzlük alanları ile tarih boyunca sürekli bir çekim merkezi olma özelliğini koruduğunu ve ayrıca bölgede turizm özelliği en önde olan kent konumunu sürdürdüğünü söyledi. Van’da inşaat sektöründe koşulların gittikçe zorlaştığını belirten Işıldar, “İnşaat sektörünün Van’daki yatırımcıları, işverenleri, uygulayıcıları olarak, kentimize yatırım yapmanın koşullarının gittikçe zorlaştığını görmekteyiz. Ne yazık ki bu durumun devam etmesi halinde sektörün buhranlar yaşatacağını ve sermaye göçü getireceğini görmekteyiz. Sektörümüz alarm verme durumundadır” dedi. 

 

"Durumumuz içler acısı" 


Van’ın temel ekonomik ayaklarından birisi olan inşaat sektörünün, gerek yan dalları ve gerekse de istihdam sayısı ile kentin dinamik sektörü konumunda olduğuna dikkat çeken Işıldar, “2017 TÜİK verilerine göre Van il genelinde alınan toplam ruhsat sayısı 453’tür. Nüfus olarak yakın iller olan veya Van ile aynı dönemde büyükşehir statüsüne geçen iller ile karşılaştırırsak, Aydın'da 3 bin 269, Denizli'de 3 bin 894, Hatay'da 2 bin 154, Tekirdağ'da 4 bin 214 adet ruhsat verilmiş. Bu verilen ruhsatların piyasaya katkısı Van için bir milyar 692 milyon TL iken Aydın'da 4 milyar 55 milyon TL, Denizli'de 3 milyar 988 milyon TL, Hatay'da 4 milyar 353 milyon TL, Tekirdağ'da ise 5 milyar 716 milyon TL’ye çıkmaktadır. Van'da bir milyar 691 milyonluk bir değerin istihdamı 100 bin 500 kişi iken, Tekirdağ'ın 5 milyar 716 milyonluk inşaat sektörünün istihdama katkısı 400-500 bin insan civarındadır. Van'da verilen ruhsat sayısının oranı binde 3’tür. Halbuki Van'ın istatistiklerde Türkiye geneline oranı binde 14 olması gerekir. Oysa ruhsat sayısında binde 3, ekonomik girdide binde 6 ve daire sayısında ise binde 4’te kalmışız. Yani durumumuz içler acısıdır” ifadelerini kullandı. 

 

Van’da inşaat sektörünün adeta can çekiştiğini vurgulayan Işıldar, sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Türkiye ortalaması alındığında ham madde ve nakliye maliyetlerimiz yüzde 5-10 civarında daha fazla iken satışta neredeyse yarı fiyatına satmaktayız. Bu sorunlar yetmez gibi sektörümüzün en temel yaşadığı sıkıntılardan biri de Van’ın imar planı sıkıntısıdır. İlimizin uygulama imar planları, kentin ekonomik, sosyo-kültürel ve gelişim durumu düşünülerek planlanmadığı için 2013 yılında onaylanan imar planları tadilatlara maruz kalmıştır. Kentin işlek caddelerine, ticari merkezlerine uygulanamayan bir plan yürürlükte olduğundan yatırımcılar tadilat dosyaları ile yapılaşabilir duruma getirmeye zorlanmaktadır. Tadilat dosyaları ile imar planı yapılaşmaya uygun hale getirmeye zorlanarak sektörümüz bu dar boğazda varlığını sürdürebilmiştir. Ancak 2017 yılının ikinci yarısından beri tadilat dosyaları durdurulmuş, kent bir anlamda kilitlenmiştir. İnşaat sektörünün devamlılığının en önemli ayağı imar parseli üretimidir. Ancak belediyelerimiz imar parseli üretmek bir yana, sektör üreticilerimizin imar parseli oluşturma plan tadilat dosyalarının durdurulmasıyla boşa çıkarılmıştır.” 


Haklarında çıkan spekülasyonları sert bir dille eleştiren Başkan Işıldar, “Bu sektörde üretim yapan bizler, kim ne derse desin kat, beton, rant meraklısı değiliz. Tadilat meraklısı hiç değiliz. Bu yüzden belediyelerimize sesleniyoruz. İlimizde silueti ve istikameti oluşmuş caddelerde, sokaklarda ve imar adalarında kendiniz düzenleme yapın ve ada bazlı kararlar alın ki; tek bir tadilat dosyası önünüze gelmesin. Uygulanabilir bir imar planı olmayan bu kenti tadilatları durdurarak boğuyorsunuz. Bir imar adasında 3 parsel 7 katlı olarak yapılaşmışsa diğer parsellerin tadilata gelmesini beklemeden ada bazlı kararlar alabilirsiniz” diye konuştu. 

 

"İnşaat sektörü göçe zorlanıyor" 


Sermaye göçünün tarihin her döneminde ve her bölgesinde beraberinde beyin göçünü de getirdiğinin altını çizen Işıldar, “Bizler elimizi değil, bedenimizi taşın altına koymuşuz. Türkiye’de metrekare satış ortalaması 2 bin 622 TL iken bizler metrekareyi bin 470 TL’ye satarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Hal bu iken kimsenin bizim derdimizi dinleme, bizi duymama lüksü yoktur. Bu kapsamda yetkililerden isteğimiz, bu sıkıntımızın giderilmesi noktasında çözüm üretmeleridir” ifadelerine yer verdi. 
Toplantı soru cevap ile sona erdi. 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem