Kan, en temel yaşam kaynağıdır. Bir canlıda kan akışının durması demek hayatının son bulması demektir.
Kızılay ekipleri insanların hayatlarını kurtarmak için hangi şartlarda bu kanları topluyor ve bölge hastanelere nasıl gönderiyor. Bizler Vangölü TV ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
Hava sıcaklığı bizleri etkiliyor. Yazın daha rahat kan alıyoruz diyen Kan Bağışı Kazanım Uzmanı Kemal Yıldız, “Genelde almış olduğumuz kanın büyük çoğunluğunu meydanlardaki insanlardan mobil araçlarımız ve sivil ekiplerimizle alıyoruz. Yaz olduğu zaman insanlara daha rahat ulaşabiliyoruz. Ama kışın havaların soğuk olması nedeniyle meydanlardan insanlara ulaşmamız daha zor oluyor. Çünkü hava koşullarından insanlar dışarıya çıkmıyor bu nedenle kışın kan sayısı düşüyor. Sahada iki ekip olarak çalışıyoruz. Çünkü her ekipte de doktor ve personel olması gerekiyor. Bizim şuanda iki doktorumuz var bunlarda her gün ekiplere çıkıyorlar.” Şeklinde konuştu.
Günlük ortalama 100-150 ünite kan bağışı aldıklarını söyleyen Yıldız, “ Aldığımız kanlardan duruma göre ürün elde ediliyor ve bu ürünler 24 saat esasına göre hastanelere çıkışı yapılıyor. Doğu Anadolu bölge kan merkezine bağlı Van, Muş, Bitlis, Ağrı, Hakkâri ve Iğdır illeri bulunmakta. Buradaki hastanelere ihtiyaç durumunda kan gönderiliyor ve stokları tutuluyor. Hastanelerde kritik stok seviyesi dediğimiz bir seviye var. Hastanelere bir hafta içerisinde ne kadar kan kullanabileceklerini soruyoruz. Onların stok durumlarına göre bu hastanelerin depolarında kritik stok seviyeleri tutuluyor. Özel yapım araç ve dolaplarla burada almış ve testleri yapılmış kanlarımızı ihtiyaç durumunda bölgelere sevk ediyoruz.” Dedi
Kaynak: Vangölü TV