Van'da gelinlikçi esnafı bakanlığın kısıtlama kararı için ne dedi?

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine Covid-19 tedbirleri konulu yeni bir genelge göndererek Van’ın da aralarında bulunduğu 14 ilde 26 Ağustostan itibaren kına gecesi, nişan ve sünnet gibi etkinlikleri yasakladı. Peki, gelinlikçi esnafı

Van Haberleri 26.08.2020 20:08:20 0
Van'da gelinlikçi esnafı bakanlığın kısıtlama kararı için ne dedi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

İçişleri Bakanlığı bugünden itibaren Van, Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa ve Yozgat illerinde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinlikleri yasakladı. Bakanlığın bu genelgesi ile Van’da birçok gelin adayı, sipariş ettiği gelinlikleri iptal etmeye başladı.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile ilgili Van Postası Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Hürrem Gelinlik Sarayı Sahibi Kadir Yıldızbaş, Yılmaz Gelinlik Sahibi Mehmet Cancan ve Ersin Atma, karardan sonra birçok gelin adayının siparişleri iptal ettiğini veya ileri bir tarihe ertelediğini belirttiler.

“SADECE DÜĞÜNLERİ İPTAL ETMEKLE BU HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMEZ”
Hürrem Gelinlik Sarayı Sahibi Kadir Yıldızbaş, herkes gibi gelinlikçiler olarak bu karardan olumsuz yönde etkileneceklerini belirterek, “Bu yörede düğünler, kınalar, nişanlar 8 ile 11’nci ay arasında yapılıyor. Bakanlığın kısıtlama kararı bizleri çok ciddi anlamda etkileyecektir. Bugünden itibaren etkilerini görmeye başladık. Birçok siparişimiz iptal edildi. Birçok gelin adayımız düğünün ileri bir tarihe erteledi. 1 saatlik dilimde kimse düğün yapamaz. Batıdaki düğünle ile doğudaki düğün arasında fark var. Doğuda bir düğünün minimum gideri 200 bin TL’dir. Düğün sahibinin bundan dolayı bir beklentisi var. Düğün sahiplerinin bir takı beklentisi var. Fakat düğünler 1 saat içinde yapıldığı zaman bunlar olmuyor. Genel olarak iptal edilseydi daha doğru olurdu diye düşünüyorum. Düğünler iptal ediliyorsa, AVM’ler, toplu taşıma araçları, kafeler, barlara da kısıtlama getirilmelidir. Sadece düğünleri iptal etmekle bu hastalığın önüne geçilmez. Bugün işlerimiz böyle devam ederse 8 personelim var ve bu personelleri işten çıkarmak zorunda kalacağım. Çek, senet, vergi, kira gibi önemli ödemelerimiz var. Bunları kim karşılayacak. Bu hafta sonuna birçok düğün sahibine gelinlik vermişiz. Eylül ayı içerisine birçok ürün vermişiz. Düğün sahipleri ürünlerini iptal etmek için buraya geliyorlar. Haklı olarak verdikleri paraları geri talep ediyorlar. İnsanlar mağdurdur. Bu kararla işlerimiz %95 düşer. Kimse bu durumda düğün yapmaz. Yarın- ertesi gün insanlar buraya akın akın gelecek. Ürünleri iptal edip kaporalarını geri isteyecekler. Yine de her şeyin hayırlısı olsun. Rabbim biran önce bu hastalığı başımızdan def etsin ve insanlar yine eski hayatlarına kavuşurlar diye umut ediyoruz” diye konuştu. 

“BİRÇOK DÜĞÜN SAHİBİ DÜĞÜNLERİNİ İLERİ TARİHE ERTELEDİ VEYA İPTAL ETTİ”
Yılmaz Gelinlik ortaklarından Ersin Atma ise kararın herkesi etkileyeceğini belirterek, “Bu karar sadece biz gelinlikçi esnafını etkilemeyecek. Giyim sektörü, ayakkabı sektörü, bayan kuaförü, erkek kuaförü, çeyizci, mobilyacıyı herkesi etkiyecek. Halkın sağlığı her şeyin önünde gelir. Ama kısıtlamalar daha esnek olabilir. Halkımızın refah bir ortama kavuşması gerekiyor. Bugün baya bir iptalimiz oldu. Birçok düğün sahibi düğünlerini ileri tarihe erteledi veya iptal etti. Bu karar bütün piyasayı etkileyecek. Bu karar bizi baya bir sarsıyor. Bundan sonraki süreçte nasıl ayakta duracağımızı bilmiyoruz. Bu süreç böyle devam ederse personellerimizi ücretsiz izne çıkarmak zorunda kalacağız” dedi.

“ESNAFLAR GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”
Yılmaz Gelinlik ortaklarından Mehmet Cancan ise, “Bu karar bütün sektörü etkileyecektir. İç giyimden çeyizciye kadar herkes bu karardan ciddi anlamda etkilenecektir. Düğünlerin bir saate düşürülmesi, kına yapılmaması bizim giderleri artık karşılamıyor. Ürün ikili gittiğinde bize fayda sağlıyordu. Bakanlık düğünleri bir saate indirdi. İnsanlar bu bir saatte gelinlik giyecek mi giymeyecek mi bilmiyoruz. İnsanlar bir saat için o kadar parayı vermez. Bu zararın altından nasıl kalkacağız. Yarın, ertesi gün esnaf dükkân kapatmaya başlayacak. Düğünlerin 2-3 saat içinde yapılması gerekiyor. Bugün İstanbul gibi bir ilde vaka sayısı Van’dan, Ağrı’dan veya Erzurum’dan daha mı az. Buradaki esnaflar göz ardı edilmemeli. Düğünlerde ve taziyelerde uyulmayan kurallardan dolayı bugün cezayı biz esnaflar çekiyoruz. Denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Kontrol altında olan yerlerde virüs bulaşma riski yok denilecek kadar azdır bence. Bu karar biz esnafa çok ciddi anlamda zarar verecek. Bütün sektör bu karardan etkilenecek. Sadece gelinlikçiyle iş bitmiyor. Saz ekibi, fotoğrafçı, kameracı, düğün salonları, konfeksiyoncu, iç giyimci, çeyizci, üretici, toptancı herkes bu karardan olumsuz bir şekilde etkilenecektir. Bizim bugün gördüğümüz zararı bütün esnaf görecek. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bugün ben burada satış yapamadığım zaman nasıl ayakta kalacağım. Virüs sadece bu 14 ilde mi artıyor. Adil bir kararın alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler: