Dünyanın en önemli gündemi olan koronavirüsün Türkiye’de görülmeye başlanması ile birlikte hastalık kadar fırsatçılık ve panik patlak verdi. Gıda, hijyen benzeri ürünlere talep artarken, işi fırsata çevirenler fiyatları yükselterek insanları dolandırmaya başladı, Van'da 2011 yılında yaşanan 7.2 depremde yine fırsatçılık yapan esnaf, korona virüsü ile yine fırsatçılık yapmaya çalışıken tepkiyle karşılandı.
Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Türkiye’de ilk vakanın test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından piyasalardaki temel ihtiyaç ürünleri, hijyen ürünleri ve maske gibi ürünlerde ani fiyat artışına neden oldu. Özellikle piyasalarda talep artışıyla birlikte krizi fırsata çevirerek ani fiyat artışına gitti. Haksız kazancın önüne geçilmesi adına tedbirler alındı. Van TSO ve Van TB tarafından yapılan ayrı açıklamalarda fırsatçılık yapan esnaflara her türlü cezanın uygulanacağı uyarısı gelirken iki önemli kuruluş da “Sessiz kalmayacağız!” diyerek vatandaşın yanında olduğunu duyurdu.
VAN TSO: SESSİZ KALMAYACAĞIZ!
Virüs salgını sonrasında gıda ve hijyen ürünlerin gibi birçok üründe meydana gelen ciddi artışlar sonrası ilk günden itibaren net bir tavır takınan ve süreci takip ettiğini açıklayan Van TSO da süreç ile ilgili yeni bir açıklama daha yaptı. Bu süreci yakından takip ettiğini söyleyen ve fırsatçılık yapan esnafa cezai işlemleri uygulayacaklarını açıklayan Van TSO başkanı Necdet Takva’nın açıklaması sonrası yönetim kurulu da sert bir mesaj yayınladı. Van TSO tarafından, “Sessiz kalmayacağız” başlığı ile yayınlanan açıklamada, “Koronavirüs’ü fırsat bilerek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik piyasa koşullarında sunulan mal ve hizmetlere fahiş fiyat uygulayan, bazı ürünleri de stoklarda bekleterek fiyat artışına neden olan firmalara karşı; Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak disiplin mekanizmalarını çalıştıracağımızı ve bu haksızlıkları yapan firmalara hak ettikleri cezaları vereceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz. Bu süreçte fırsatçılık olayına karışmayan tüccarlarımızın haklarını korumak için gerekli tüm tedbirleri aldığımızı kamuoyuna duyurur ve herkes tarafından bilinmesini isteriz ki; Vatandaşı mağdur edenlere karşı sessiz kalmayacağız!
VAN TİCARET BORSASI: FIRSATÇILIK YAPANLARA HAKETTİĞİ CEZA VERİLECEK
Koronavirüs salgını yayılmaya devam ederken patlak veren fırsatçılık ve fahiş fiyat uygulamaları ile ilgili tepki Van Ticaret Borsası (VanTB)’ndan geldi. VanTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, korona virüsünü bahane ederek fahiş fiyat uygulayan firmalar hakkında disiplin mekanizmalarını çalıştırıp hak ettikleri cezaları vereceklerini söyledi. Fahiş fiyat konusunda firmaları uyaran VanTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, “Ortaya çıkan yeni tip korona virüs (Covid-19) hastalığı sonrasında, bazı işletmelerin söz konusu durumdan istifade ederek ticari ürünlerde haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği hakkında TOBB’a şikayetler ulaştığı bildirilmiştir. Van Ticaret Borsası olarak, ürünlerinde haksız fiyat artışı yapan firmalara karşı disiplin mekanizmalarını çalıştıracağımızı ve bu haksızlıkları yapan firmalara hak ettikleri cezaları vereceğimizi buradan kamuoyuna duyururuz. Herkes bilmeli ki; vatandaşı mağdur edenlere karşı sessiz kalmayacağız” dedi.
VAN'DA BAZI ÜRETİCİ VE SATICILARDAN ORTAK SES 'FIRSATÇILIK YAPMAYACAĞIZ'
Kentte son günlerde gündemden düşmeyen fırsatçılık konusunda kentin önemli markalarından da açıklamalar ardı ardına geldi. Kimi satış noktalarında uygulanan fahiş fiyatların aksine kentin önemli marka ve marketleri Yaka , Zırhlığlu, Tasanlar Market ve bir çok eczane “Fiyatlarımızı artırmadık” mesajları paylaşırken, üreticiler ise daha önceki fiyatlardan üretim yapmaya ve üretimi aralıksız bir şekilde devam ettirdiklerini duyurdu. Belediyeler eliyle denetim de aralıksız sürerken, duyarlı esnafın panik havasının her geçen gün daha da arttığı süreçte yaptıkları olumlu ve yerinde açıklamalar vatandaştan da takdir aldı.
FIRSATÇILIK YAPAN FİRMALARI KARŞI İHBAR HATTI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle bazı ürünlerde haksız fiyat artışı yapıldığı iddialarına ilişkin şikayetleri hızlı şekilde almak için WhatsApp hattı kurdu.
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, vatandaşların Kovid-19 salgını nedeniyle haksız fiyat artışı ve stokçuluğa ilişkin şikayetlerini iletmesi için bir imkan daha sağlandı.
Buna göre, vatandaşların şikayetlerini 7 gün 24 saat hızlı bir şekilde yapabileceği "0552 189 0 189" numaralı WhatsApp hattı hizmete sunuldu.
VİMER-189'a da iletilebilir
Bu konudaki başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi "www.gib.gov.tr"den de yapılabilecek. İnternet sitesinde yer alan hızlı erişim menüsünden ihbar ve şikayetler için gerekli işlemler ivedilikle gerçekleştirilecek.
Bakanlık, daha önce yaptığı açıklamada, vatandaşların bu konudaki şikayetlerini "VİMER-189" ihbar hattına iletebileceklerini duyurarak, "Haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapmak suretiyle vatandaşlarımızın mağduriyetine neden olan fırsatçılarla ilgili süreç, yasal işlem başlatılmak üzere Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir" açıklamasında bulunmuştu.
VAN’DA KORONAVİRÜS DENETİMLERİ YAPILDI
Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Ticaret İl müdürlüğü, Defterdarlık ve Tuşba Belediyesi ekipleri kent genelinde, Koronavirüs nedeniyle eczane, medikal ve marketlerde denetim yaptı. Vali yardımcısı Mesut Ozan Yılmaz’ın da katıldığı denetimlerde maske, eldiven, ateş ölçer, koruyucu tulumlar, kolonyalar, dezenfektanlar, hijyen ürünleri ve teme gıda malzemelerinin fiyatları kontrol edildi.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı ekiplerinin de katıldığı denetimlerin ardından açıklamalarda bulunan Mesut Ozan Yılmaz, vatandaşların güvenli alışveriş yapabilmeleri için denetimlerin aralıksız bir şekilde devam edeceğini belirtti.
“KORONAVİRÜS ÖRNEKLERİ ÜLKEMİZDE GÖRÜLSE DE SALGIN NİTELİĞİNİ TAŞIMAMAKTADIR”
Piyasada son dönemlerde Koronavirüsten kaynaklı yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçmek için kamu kurumları ve belediyelerin hareket geçtiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
“Bugün halkın talep artışına yol açan ve arzı yetiştiremediği için fahiş fiyat uygulamalarını yerinde denetlemek için çıktık. Vanlı esnafımızdan gördüğümüz; fiyatı yüksek olan ürünleri etik olarak satmamayı tercih etmektedir. Bundan önce gittiğimiz esnafımızda ve burada gördüğümüz fahiş kar artışlarının sebebi Vanlı esnafımızın uyguladığı bir kar marjından kaynaklanmamakta. Stokların giriş fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Koronavirüs örnekleri ülkemizde görülse bile salgın niteliğini taşımamakta bu yüzden de vatandaşlarımıza dezenfektan ve temizlik ürünleri dışında ihtiyacı olmadığı halde panik havasına kapılıp talebi arttırıcı davranışlardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz. Fiyat ne kadar pahalı olursa olsun satılmayan mal ellerinde kalacaktır bunu da unutmasınlar.”
“VANLI ESNAFIMIZIN VİCDANINA VE TİCARİ AHLAKINA GÜVENİYORUZ”
Yapılan denetimlerin kötüyü cezalandırma ve iyiyi ödüllendirme amacı taşıdığını vurgulayan Vali Yardımcısı Mesut Ozan Yılmaz, “Vatandaşlarımızın kolonya, maske, ilaç gibi sağlıklarını etkilemeyen malzemeler dışında temel tüketim maddelerinde talep artışına yol açmaları piyasada kişilerin fiyat artışı yapmalarına neden oluyor. Bizler bu hususta Vanlı esnafımızın vicdanına ve ticari ahlakına tamamen güvenmekteyiz. Denetimlerimiz kesinlikle onları zan altında bırakmasın. Bizler kötüyü cezalandırmak için çıktığımız kadar iyiyi ödüllendirmek için de buradayız. Esnafımızdan aldığımız sinerji bizleri mutlu etmiştir. Burada yüksek fiyatlara malları satmadıklarını bu malları dükkanlarına getirmediklerini belirtmişlerdir. Bu süreç bittiğinde vatandaşlarımız yüksek fiyatla çıkarcılık yapmaya çalışanları asla unutmayacaktır. İki aylık süre geçici ama Van esnafı ile vatandaşlarımızın ticari hayatı bir ömür sürecektir. O yüzden kısa dönemde müşterilerini kaybetmeyi göze alanları bizler hem kamu kurumları hem de belediyeler olarak karşılarında duracağız” şeklinde konuştu.
Yaz aylarına doğru virüsün etkisinin kaybolabileceğinin öngörüldüğünü belirten Yılmaz, “Bugün itibarıyla ilimizde tespit edilmiş herhangi bir vaka bulunmamaktadır. Ancak vatandaşlarımız çok zaruri olmadıkça da hastanelerimiz meşgul etmesinler. Kedi önlemlerini alsınlar” diye konuştu.
Denetim yapan zabıta ekipleri, kurallara uymayan ve fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen işletmelere kabahatler kanunu gereğince işlem uygularken, bu tür durumlara maruz kalan vatandaşların 7/24 alo 153 zabıta ihbar hattını aramaları istendi.