Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremin yıldönümü münasebetiyle 'Depreme Hazırlıklı Toplum' paneli düzenlendi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ve Van Girişimci İşadamları Derneği (VANGİAD) işbirliğinde düzenlenen panelde; deprem bilinci, depreme hazırlık, deprem sonrası konuları anlatıldı. Van TSO toplantı salonunda düzenlenen programda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Muğla'dan geldiğini belirterek, Muğla'nın da deprem şehirlerinden bir tanesi olduğunu ifade etti. Deprem döneminde Van'a 25 milyon faizsiz kredi desteği verildiğini belirten Karakuş, “Van depremi Türkiye'deki birlik ve beraberliğin en güzel göstergesiydi. O tarihte bütün odalar olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalıştık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Rıfat Başkanımız 6 maddelik hem maddi hem de manevi destek paketi açıkladı. 12 Dev Adam Spor Salonu'nun Erciş'te yapıp gençlerimize teslim ettik. Gençlerin üzüntüleri hafiflesin ve spor yapabilecekleri bir alan olsun istedik. Muğla bir tarafta, Van bir tarafta ancak emin olun bizde aynı acıyı o dönemde htik. Yaraların sarılmasında bir nebze de olsa katkımız olduysa bu bize mutluluk verir” dedi.
Deprem dönemine ilişkin uygulamaların sonraki dönemde yerel bir ekonomik krize dönüştüğünü ifade eden Takva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van bundan 6 yıl önce iki yıkıcı deprem yaşadı. Bu depremlerde 644 canımızı kaybettik. Depremlerde 30 bin konut ve 3 bin iş yerimiz kullanılamaz hale geldi. Deprem sonrası ilimiz ekonomik ve sosyal çöküntü yaşadı. İş yerleri uzun süre açılmadı, insanlarımız kendilerine kalacak güvenli bir yer bulmanın telaşını yaşadı. Tabi o dönem ilimiz büyük bir göç yaşadı. İnsanlarımız evlerini, iş yerlerini terk ederek farklı illere gittiler. Merkezi hükümetin ve yurttaşların samimi yaklaşımları ve özverili çalışmaları neticesinde depremin meydana getirdiği tahribat giderilmeye çalışıldı. Ancak deprem dönemine ilişkin uygulamaların sonuçları, sonraki dönemde yerel bir ekonomik krize dönüştü. Kullanılan krediler, vergi ertelemeleri bugün ne yazık ki kent ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir.”
Van Girişimci İşadamları Derneği (VANGİAD) Başkanı Kadri Salaz ve gazeteci Fatih Altaylı'nın da birer konuşma yaptığı panelde, AFAD yetkilileri deprem ile ilgili bir sunum yaptı.
Panel, Karamoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Oya Açıkalın Rashem’in sunumuyla son buldu.