Van'da çığ bölgesindeki canlar güvenlik korucularına emanet

Türkiye’nin en çok kar alan illerinden Van’da olası çığ facialarında can kayıplarının önlenmesi amacıyla, coğrafyaya hakim olan güvenlik korucuları arama kurtarmada da başrolü oynayacak.

Van Haberleri 10.03.2021 08:48:59 0
Van'da çığ bölgesindeki canlar güvenlik korucularına emanet
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.03.2021 08:48

Türkiye’nin en çok kar alan illerinden Van’da olası çığ facialarında can kayıplarının önlenmesi amacıyla, coğrafyaya hakim olan güvenlik korucuları arama kurtarmada da başrolü oynayacak.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) Projesi kapsamında Van’da çığ bölgelerinin fizibilite çalışması gerçekleştirdi. Bu çerçevede Bahçesaray, Çatak, Başkale ve Muradiye ilçelerinin çığ tehlikesi açısından ‘çok riskli’ olduğu tespit edildi. Bu bölgelerden meydana gelecek olası çığ faciası durumunda AFAD ekiplerinin merkezden bölgeye intikal süresinin olumsuz hava koşulları nedeniyle gecikmesi durumunda, güvenlik korucularının olay yerine daha erken intikal etmesi amaçladı. ARAS Projesi çerçevesinde çığ risklerinin olduğu 4 ilçede görevli 200 güvenlik korucusu, belli eğitimlere tabi tutuldu.

2 bin 225 rakımlı zirvede zorlu eğitim

Bu kapsamda Van-Hakkari karayolu üzerindeki 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Geçidi’nin zirvesinde güvenlik korucularına zorlu arazide eğitim verildi. Eğitimleri tamamlanan güvenlik korucuları, olası çığ facialarına karşı hem güvenliği sağlayacak hem de can kurtaracak.

İHA muhabirine konuşan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali İhsan Körpeş, profesyonel ekipler olay yerine varıncaya kadar güvenlik korucuların alanın güvenliğini sağlayarak, bölgeyi profesyonel ekipler için hazır duruma getireceğini belirtti. Vatandaşların mümkün olduğu kadar kısa sürede çığ altında kurtarılmasına yönelik çalışma yaptıklarını ifade eden İl Müdürü Körpeş, “Toplam 4 ilçemizde 50’şer güvenlik korucusu olmak üzere bir proje gerçekleştirdik. İlk olarak Bahçesaray ekibiyle başladık. Çatak ilçesinin ardından Başkale ekibimizle devam ediyoruz. Daha sonra Muradiye ilçemizle bu süreci tamamlayacağız. Güvenlik korucularının avantajı; bölgeyi biliyor ve o bölgede ikamet etmesidir. Coğrafyaya hakim olan güvenlik korucularının o bölgede yaşıyor olması da tecrübeleri açısından önemlidir. Biz onlara profesyonel anlamda birkaç dokunuş yapıyoruz. Çığ rotalarından insanların risksiz bir şekilde nasıl hareket etmeleriyle alakalı bilgiler vermeye gayret ediyoruz. Profesyonel olarak bu işi bilmeyenlerin alana girmemeleriyle alakalı uyarılarda bulunuyoruz” dedi.

“Çığ facialarında saniyeler bile çok önemli”

İzmir Bölgesi Doğada Arama Kurtarma Eğitmeni Sadık Kardaş ise toplamda 200 personelin çığ eğitimi alacağını belirterek, “Kürek dayanım testi, kürek çekme testi, kayan blok testi olmak üzere ilk etapta kar profilleri inceleniyor. Daha sonra çığ bölgesinden güvenli geçiş, bölgedeki hareketler veya mevcut kazazede ne şekilde bulunur şeklinde çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

Olası çığ facialarına karşı profesyonel eğitim almaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren güvenlik korucuları da, bölgeyi daha iyi bilmelerinin arama ve kurtarmada bir avantaj olduğunu belirterek, bir daha çığ facialarının yaşanmamasını temenni etti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

TFF 3.Lig’de Yeşilyurtspor Niğde Belediyespor’a konuk olacak


Van Spor

Muğlaspor maçı Elazığspor taraftarına yasak


Van Spor

Milli badmintoncular çeyrek finale yükseldi


Van Spor

TFF’den Yeni Mersin-Malatya maçına İzmirli hakem görevlendirmesi


Van Spor

Erzincan’da Zidane esintisi: Köy turnuvasında efsane golün birebir aynısı atıldı


Van Spor

Elazığlı sporcu Cumhuriyet coşkusunu Erciyes’in zirvesine taşıdı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Küçük dikkatsizliklerle alakalı çalışacağız"


Van Spor

TFF 2.Ligde Yeni Malatyaspor’un rakibi Yeni Mersin İdman Yurdu


Van Spor

Battalgazi’de 22 takımın mücadele ettiği turnuva tamamlandı


Van Spor

Elazığlı boksöre milli davet


Van Spor

7’den 70’e Cumhuriyet coşkusu: Bayram onuruna kulaç attılar


Van Spor

Elazığ’da Cumhuriyet coşkusu sporla kutlandı


Van Spor

Buzda sürat heyecanı başlıyor


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş Spor Kulübü: 1 - Menemen FK: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ