Van’da Ayasofya mutluluğu

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Böylece Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasının önü açılmış oldu. Danıştay'ın

Van Haberleri 12.07.2020 11:27:44 0
Van’da Ayasofya mutluluğu
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Bakanlar Kurulu Kararı'yla ve dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla 1934'te müzeye dönüştürülen Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla ibadete açıldı ve Diyanet İşleri Başkanlığına devredildi. Konuyla ilgili Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, Vanlılar olarak büyük mutluluk yaşadıklarını belirtti.

86 yıl sonra Ayasofya’nın üzerinde bulunan pranganın kalkması Türkiye’yi sevince boğdu. Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, artık Fatih Sultan Mehmed'in emaneti Ayasofya'nın tekrar camiye dönüştürülmesi için bütün engellerin kalktığını ve Diyanet’e devredildiğini söyledi. Alınan karar sonrası Ayasofya'ya giden binlerce vatandaş 86 yıl sonra akşam namazı kılarak dua etti.

“AYASOFYA’NIN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMUŞ OLMASI MÜSLÜMANLARI ÇOK MUTLU VE BAHTİYAR ETMİŞTİR”
Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, 86 yıldır hasretle bekledikleri müjdeli haberi Danıştay’ın verdiği kararla aldıklarını belirterek, “Bu anlamda bütün dünya Müslümanlarının beklediği bir haberdi. Ayasofya’nın özgürlüğüne kavuşmuş olması özellikle Türkiye’deki biz Müslümanları çok mutlu ve bahtiyar etmiştir. 24 Temmuz’da Cuma namazına açılacak olması ayrıca mutluluk verici. Camimizin aslına dönmesi, asıl vasfı olan Ayasofya’nın müzeden dönüştürülüp camiye dönüşmesi camiamız ve Türk halkında, özellikle memleketimizde çok mutluluk ve sevinç vermiştir. Burada eğemi geçen başta Cumhurbaşkanımız, Danıştay Üyeleri ve kamuoyu oluşturan bütün sivil toplum örgütlerimize, bütün halkımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

“HAMDOLSUN HAK ÜSTÜN GELDİ”
Ayasofya’nın cami olarak açılmasına karşı olanlara tepkilerini de dile getiren Başkan Arvas, “Tabi ne kadar açılmasını istesek de sayısı azda olsa cami olarak açılmamasını ve müze olarak kalmasını isteyen bir zihniyet bugün devamlı Türkiye’de vardır. Her zaman böyle zihniyetli insanlar olabiliyor. Hatta daha da ileriye giderek mevcut Sultan Ahmet Camisi’nin müzeye çevrilmesini dahi isteyecek kadar ileri giden zihniyet maalesef var. Yıllardır Türkiye’de bu mücadele devam ediyor. Biz buna hak- batıl mücadelesi olarak bakıyoruz. Hamdolsun hak burada üstün geldi. Bunların tekrar bu kararın iptali yönünde, açılmaması yönündeki mücadeleleri hiçbir sonuç vermeyecektir. Artık gereği yapılmıştır. 1934’teki bakanlar kurulu kararı Danıştay’ın iptali ile son bulmuştur. Cumhurbaşkanımızın özellikle aynı gün ve aynı saatlerde camiye çevrilip, Diyanet’e devretmesi ayrı bir güzellik. Artık bunların çırpınışları hiçbir fayda vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem