Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan ve ‘32 viraj’ olarak bilinen Güzeldere Geçidi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının hayata geçirdiği tünel projesiyle 45 dakikalık yol, 15 dakikaya indirilmeyi planlıyor. Özellikle kış aylarında sürücülere zor anlar yaşatan, birçok trafik kazasına neden olan ‘32 viraj’ olarak adlandırılan yol dağlık bölgenin altında yapılan tünel, 2019 yılında ise bitirilmesi hedefleniyor. Tünelin İdari Sorumlusu Fuat Ölmez, çalışmalara 2013 yılında Ertuş ve Ölmez tesisleri tarafından başlanan tünelin 2019’da hayatta geçirileceğini planladıklarını belirtildi. Bölgenin en büyük tüneli olacağını ifade eden Ölmez, “Şuan tünelimiz, bin 600 metrede kazı ve destekleme çalışmalarımız devam ediyor. 200 personel ve 40 iş makinasıyla çalışmalarımızı mümkün mertebe bölgenin şartları müsaade ettiği ve gerek iklim koşulları gerekse diğer koşullarda olabilecek en hızlı şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. En çok zorlandığımız durum tünel içinden dere yatağı geçiş sırasında suyun çıkması, bölge iklimi çok sert ve soğuk olması, gece çalışması yapamadığımızdan ve güvenlik dolaysıyla yüzde 40’lık bir verim kaybı yaşıyoruz” dedi.
İki tüp 4 ağızdan bin 600 metreyi tamamladığını belirten Ölmez, “Makina ekipmanlarımız ve personellerimizle hız kesmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz. Toplamda 6 bin 200 metre tünelimiz olacak. 2018 yılı itibarıyla kazı ve desteklemeyi bitirip ikinci etaba geçmeyi planlıyoruz. 2019 itibarıyla da bitireceğiz. İki tüpten oluşan tünel hem geliş hemde gidiş olarak 45 dakikalık yolu 15 dakikaya indirmeyi planlıyoruz. 32 virajlar kışın özellikle sürekli kapalı ve kazaların yaşandığı vatandaşların çok büyük mağduriyet yaşadığı bir bölgede çalışıyoruz. Allah nasip ederse o virajları aşıp 32 virajları tarihe gömeceğiz” şeklinde konuştu.
Şuan destekleme çalışmasını yaptıklarını söylen Ölmez, “Püskürtme betonla bağladığımız iksalar hazır hale getirdikten sonra püskürtme betonla güvenliği alıyoruz. Burası ilerde oluşabilecek herhangi bir durumda araçların tüpler arasından geçerek tahliye edilmesine yarıyor. Tüpler arasında yani tünel sonuna kadar 6 tane geçiş olacak şuan ilkini açtık ikincisine ise yaklaştık. Kış aylarında da tünel içinde çalışacağız. Dışarda kar ve tipi olursa bu şartlarda biz tünelimizi kapatsak ta burada ekipmanlarla iki tüne arasında geliş geçişleri yapıp çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, "Projemiz Güzeldere girişinden başlayıp Başkale'de biten 8 kilometrelik Başkale çevre yolunu da içine alan 2x2 bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş ve yol 6 in 300 metre. Tünel uzunluğunda tünel içeren bir projedir. Bu proje tamamlandığında kış aylarında yoğun sis ve tipi olduğu dönemlerde geçit vermeyen halk arasında 32 viraj olarak tabir edilen Güzeldere Geçidi, daha güvenli, konforlu seyahat edecek bir hale gelecektir. Tünel de şuana kadar bin 700 metre delgi ve destekleme çalışmaları tamamlanmış olup yıl sonu itibarıyla gerekli şartlar tamamlandığından 3 kilometrelik tünel delgisi ve destekleme çalışmaları tamamlanması planlanmıştır" dediler.