Van merkez İpekyolu Belediyesi tarafından “21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü” kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi.
İpekyolu Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Engelsiz Yaşam Akademisinde düzenlenen etkinliğe Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in eşi Meral Bilmez, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, eşi Drilona Öztürk, AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın ve eşi Necla Gülaçar, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, engelli bireyler ile aileleri katıldı. Engelsiz Yaşam Akademisindeki etkinlikte İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk ile eşi Drilona Öztürk tarafından karşılanan Bilmez, engelli bireyleri ve down sendromu çocukları ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından etkinlik, konferans salonunda devam etti. Burada günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Öztürk, amaçlarının down sendromuyla alakalı toplumda bir farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti. 21 Mart Nevruz Bayramı’nı da kutlayan Kaymakam Öztürk, “Engelsiz Yaşam Akademisinde ikinci yılımız. Buradaki amacımız down sendromuyla alakalı toplumda bir farkındalık oluşturmaktır. Asıl engeli toplumun kendisi oluşturuyor. Dolayısıyla engelsiz bir İpekyolu, Van ve ülke için engellilerle ilgili bir bilinçlendirme çalışması büyük önem arz ediyor. ‘Down Sendromu Farkındalık Günü’ de bunlardan bir tanesidir. Down sendromu olmak eksiklik değil, aksine fazlalıktır. Çünkü onlarda bir kromozom fazladır. Bu bir hastalık ve eksiklik de değildir. Ancak down sendromuyla alakalı tıbbın bir çaresi yoktur. Ancak çare bizde, toplumdadır. Biz onları ne kadar toplum içerisine alırsak, toplumun bir parçası haline getirirsek, onları evlerinde ne kadar fazla çıkarırsak o kadar down sendromu konusunda yol kat ederiz” dedi.
Down sendromlu çocukların yaptığı el çalışmaları teker teker ziyaret eden Meral Bilmez, çocukların yeteneklerine hayran kaldı. Özel günde çocukların yanında olan aileler, çocukların çalışmaları ve yeteneklerini sergilediği anlarda duygulu anlar yaşadı. Gelen heyete çalışmalarını gösteren çocuklar ile onlarla gurur duyan ailelerin mutluluklarına adeta diyecek yoktu.
BRAİLLE ALFABESİ İLE KURAN KURSU
Ahşap yakma atölyesinde, özel kursiyerlerin yaptığı eserler, gelen ziyaretçileri hayran bıraktı. Akademi, ayrıca Van’da görme engeliler için braille alfabesi ile kuran kursu veren tek yer olma özeliğini taşıyor. Birçok meslek ve sanat dalında 300'ü aşkın kursiyere eğitim veren akademiden kursiyerler ve aileler memnun.
ÖZEL GÜNDE ÖZEL SAHNE
Özel günde gelen ziyaretçilere özel bir gösteri düzenleyen kursiyerler, bir birinden güzel hünerlerini sergiledi. Sıra gecesi, çayda çıra, gibi oyunları sahneleyen akademinin gösteri ekibi, ardından Türkiye’nin her bir bölgesinin oyunlarını sahneledi. Kursiyerler, son olarak yedi bölgenin haritasını birleştirerek Türkiye Haritasını oluşturdu. Kursiyerlerin bu özel gösterisi büyük bir beğeni kazandı. Akademinin gösteri ekibi daha sonra gelen konuklarla birlikte fotoğraf çekti.
TÜRKÜLER EŞLİĞİNDE HALAY ÇEKTİLER
Özel gün için düzenlenen etkinlik daha sonra akademinin bahçesinde devam etti. Burada kursiyerler, Van’ın değişik yerlerde yaptığı ziyaretlerde çektiği fotoğrafları sergiledi. Konuklar, kursiyerlerin birçok özel yeteneklerine karşı şaşkınlıklarını gizleyemedi. Gelen konuklar ve aileler, bahçede verilen kokteylde, canlı müzik eşliğinde şarkılar söyleyip halay çektiler. Adeta gönüllerince eğlenen ailelerin ve çocukların keyiflerine diyecek yoktu.
21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik, bahçede verilen kokteyl ile son buldu.
Kaynak: İHA / Van Postası Gazetesi