Tarih: 04.09.2016 01:56

Van'da 11 bin 300 civarında ağır hasarlı konut yıktırılmayı bekliyor

Facebook Twitter Linked-in

Van’ın Tuşba ilçesinde gerçekleştirilen ‘Güç Birliği Toplantısı’nda konuşan Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Osman Uçar, 2011 yılında yaşanan depremlerde ağır hasar gören binaların yıkımlarının devam edileceğini belirterek Evine Yapana Yardım (EYY) ya da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ödemlerinde herhangi bir erteleme ya da muafiyetin söz konusu olmadığını söyledi.

Burada muhtarların sorularını yanıtlayan Uçar, “Sayın bakanım bu işin baştan beri takipçisi ve işi koordine eden isimdir. Sizlerin de ifade ettiği gibi EYY ödemeleri ile TOKİ konutlarının ödemleri 2 yıl erteleme olmak üzere geri kalan 18 yılda geri ödemeli olarak sıfır faizle vatandaşlarımıza verilmişti. Onun dışında herhangi bir erteleme ya da ödemelerden muafiyet gibi bir şeyin söz konusu olmadığını bizler önceki toplantılarımızda ifade etmiştik. Onun dışında deprem konutlarımızla alakalı da aynı durum söz konusudur. Deprem konutlarının olduğu alanlarda alt yapı, çevre düzenleme ve enerji nakil hatlarıyla ilgili çalışmalar TOKİ tarafından yürütülmektedir. Bunun büyük bir kısmı tamamlanmış olup 6 projemiz bu yılki yatırım programına alınmış ödeneği geldiği takdirde çalışmalar başlayacak” dedi.
“Şemsibey mahallesinde 1976 depreminden bu yana parselasyon çalışması yapılamıyor”

Şemsibey Mahallesinde yaşanan soruna da değinen Uçar, “Şemsibey mahallemizde olan sorunlardan bir tanesi 1976 depreminden bu güne afet bölgesi olarak belirlendiği için bu bölgelerde özellikle bu mahallemizde yol, kanalizasyon, enerji nakil hatları dışında parselasyon çalışması yapılmamıştır. Bu vesile ile tapuların verilmesinde büyük aksaklılar meydana gelmiştir. Bununla ilgili de bir çalışmamız var şuanda ihale aşamasındadır. Bunun tamamlanmasından sonra tapuların verilmesiyle alakalı süreç devam edecek ve kısa sürede sonuçlar alınacaktır” dedi.

“Van’da 11 bin 300 ağır hasarlı bina yıktırılmayı bekliyor”
Van’da 2011’de yaşanan yıkıcı depremlerde 36 bin civarında konutun ağır hasar aldığını da sözlerine ekleyen Uçar, “Bunun 17 bin 489’u daha sonra TOKİ konutları olarak geri kazandırıldı. EYY kapsamında da kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın arsaları üzerinde konutlar yapılmıştı. Bu hasarlı konutların yaklaşık 26 bin civarındakinin enkazı kaldırılmıştır. Geri kalan 11 bin 300 civarındaki ağır hasarlı konutların durumu müdürlüğümüzce AFAD başkanlığımıza sunulmuş, ancak ödeme sıkıntılarından dolayı bununla alakalı henüz bir çalışma yapılamamıştır. Burada özellikle risk teşkil eden ve acil yıktırılması gereken ağır hasarlı binaların yıkımı ile alakalı ihale yapılacağı da bakanlığımızca tarafımıza bildirilmiştir”

"Mahallenizde ağır hasarlı, risk teşkil eden binalar varsa" 
Muhtarlara da çağrıda bulunan Uçar, “Mahallenizde ağır hasarlı, risk teşkil eden binalar varsa onları müdürlüğümüze sunarsanız bizler de bunların yaklaşık maliyetlerini hesaplayıp bakanlığımıza bildirmek kaydıyla en kısa sürede bunların enkazlarını kaldıracağız” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —