Van Valisi Taşyapan 30 milyonluk peşkeşe dur dedi

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, hem DBP'li yönetimin bıraktığı 980 milyonluk liralık borcu ödüyor, hem de belediye kaynaklarının yerinde kullanılmasını sağlayarak 30 milyon liralık tasarruf yaptı

Van Haberleri 30.03.2017 23:56:12 0
Van Valisi Taşyapan 30 milyonluk peşkeşe dur dedi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ziya Türk’ün haberi

 

Yaptığı hizmetlerin bir görev olduğu ve bu nedenle reklama gerek olmadığı düşüncesinde olan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, göreve geldiği andan itibaren gereksiz harcamaları kısarak 30 milyonluk tasarruf sağladı.

 

Belediyenin imkan ve kaynaklarının yerinde kullanılmasını sağlayan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, bir yandan DBP’li yönetimin bıraktığı 980 milyon liralık borcu öderken, diğer yandan da aksatmadan belediyenin hizmet ve yatırımlarının devam etmesini sağladı.

 

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN EĞİTİM MERKEZİNE DÖNÜŞEN BELEDİYE BİRİMLERİ KAPATILDI

Devletin halka hizmet edilsin diye gönderdiği kaynaklar ile DBP’li Van Büyükşehir Belediye Yönetimi tarafından, eğitim faaliyeti adı altında çeşitli birimler açılmıştı.

 

Yapılan ihaleler ile hizmet alım yöntemiyle alınan personelin istihdam edildiği birimlerin, terör örgütü PKK’ya eleman yetiştirme merkezlerine dönüştüğü güvenlik kuvvetlerince tespit edildi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, amacı dışında faaliyet yürüten birimleri kapattı.

 

NUDA KÜLTÜR MERKEZİ KAPATILDI: PKK’nın eğitim üssü haline getirilen NUDA Kültür Merkezi, DBP’li Belediye yönetimi tarafından Şubat 2016 tarihinde 50 personel ile 3 yıllığına 8 milyon 500 bin lira bedel ile ihale edilmişti. NUDA Kültür Merkezi’nin Mart 2017 tarihinde kapatılması ile 8 milyon 500 bin lira belediye bütçesinde kaldı.

 

KADIN YAŞAM MERKEZİ KAPATILDI: Aile içi şiddete uğramış, ekonomik sıkıntı yaşayan, sığınacak kimsesi olmayan kadınların, barınma merkezi olması için DBP’li Belediye Yönetimi tarafından kurulan Kadın Yaşam Merkezi’nde, amacı doğrultusunda hizmet edilmediği belirlendi. Şubat 2016 tarihinde 49 personel ile 3 yıllığına 7 milyon lira bedel ile ihale edilmişti. Kadın Yaşam Merkezi’nin Mart 2017 tarihinde kapatılması ile 7 milyon lira belediye bütçesinde kaldı.

 

EĞİTİM DESTEK EVİ KAPATILDI: DBP’li Belediye Yönetimi tarafından kurulan Eğitim Destek Evi’nin, Terör örgütü PKK’nın barınma merkezi haline geldiği tespit edildi. Mayıs 2016 tarihinde 30 personel ile bir yıllığına 1 milyon 500 bin lira bedel ile ihale edilmişti. Eğitim Destek Evi’nin Aralık 2016 tarihinde kapatılması ile 1 milyon 500 bin lira belediye bütçesinde kaldı.

 

ZABITA PERSONELİ İHALESİ YENİLENMEDİ

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi döneminde 30 aylığına yapılan 100 kişilik yardımcı zabıta personeli ihalesi Aralık 2016 tarihinde yenilenmedi. Yeni dönemde yenilenmeyen ihale sonucunda 8 milyon 500 bin lira belediye bütçesinde kaldı. Yine DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi döneminde 2 yıllığına yapılan 76 kişilik trafik zabıta personeli ihalesi Şubat 2017’de yenilenmedi. 

 

Yenilenmeyen ihale sonucunda 5 milyon lira belediye bütçesinde kaldı. Yenilenmeyen Zabıta Personeli alım ihalesi ile işleri sona eren zabıtanın çalıştığı dönemde, DBP’li Büyükşehir Yönetimi tarafından göz yumulan fanatik HDP’li 300 seyyar satıcı, yeni dönemde artık sokaklarda yok. 176 zabıtanın ihaleleri yenilenmemesine rağmen Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı hizmetlerini aksatmadan sürdürüyor.

 

PERSONEL VE DİĞER GİDERLERDE TASARRUF

DBP’li belediye yönetiminin HDP’li olmadığı için, 2009 yılından bu yana görev vermeyip atıl durumda bıraktığı, maaşları ödenen belediye personeli, yeniden görevlerine dönerek çalışmaya başladı. Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen sözleşmeli çalışacak personel için alt ve üst ücret limitler için tebliğ yayınlıyor. Sözleşmeli personel alımında ilan edilen alt ve üst limit arasında belirlenecek ücretler uygulanır. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi kayyum ataması yapılmazdan önce sözleşmeli personel uygulamasını tavan limit üzerinden yapmış. Ayrıca belediyede farklı şekillerde istihdam edilen personel asgari ücretin yüzde 150 -200 oranında üzerinde ücretle çalıştırılmış. Emrinde çalıştığı daire başkanından fazla ücret alan sözleşmeli personelin ücretleri , 2016 yılında yapılan kayyum atamasından sonra taban ücret seviyesine çekilerek tasarruf sağlandı. 

 

Tören temsil ve ağırlama faaliyetleri giderlerinde yüzde 80, yakıt tüketiminde yüzde 20 oranında tasarruf sağlandı. Ayrıca DBP’li Belediye Yönetimi döneminde yapılan araç kiralama sayılarında azaltmaya gidilerek tasarruf edildi. Araç sayısının azaltılmasına rağmen yapılan hizmette hiçbir aksaklık yaşanmadı.

 

DBP’Lİ VAN BÜYÜKŞEHİR HİZMET BİNASINI RUHSATSIZ YAPMIŞ

Van’daki yapılara ruhsat veren ve ruhsatsız yapıları denetleyerek, kentte imar planına uygun yapılaşmanın gerçekleşmesini sağlaması gereken DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi yönetimi, kendisi ruhsatsız bina yaparak kuralsızlığı kural haline getirmiş. 25 milyon maliyet ile yapılan Van Büyükşehir Belediyesi hizmet binası ile fidanlık yolunda 35 milyon lira maliyet ile yapımı planlanan parkın içindeki hizmet binaları ve müştemilatı ruhsatsız yapılmış.

 

HİZMET VE YATIRIMDA ÖNCELİK SIRASI GÖZETİLMEMİŞ

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi İlçelerin kanalizasyon ve arıtma tesisleri tamamlanmadan kaynakları çarçur etmiş. İlçelerde evsel atıkların temizlenmesi için arıtma tesisleri yapılarak toplum sağlığı güvence altına alınması, çevrenin kirletilmemesi gerekirken, arıtma tesisi yerine büyük ölçekli parklar yapılarak, halkın ihtiyaçları görmezden gelinmiş ve belediye kaynakları öncelik sıralaması yapılmadan çarçur edilmiş.

 

KAPATILAN BİRİMLERDEN 30 MİLYON TASARRUF

DBP’li Yönetim tarafından, arpalık olarak kullanmak üzere açılan birimlerin, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan tarafından kapatılması ile belediye 30 milyon liralık tasarruf sağlanmış oldu. Halka hizmet edilsin diye devlet tarafından gönderilen, ancak halkla ilgisi olmayan birimlerde çarçur edilerek peşkeş çekilen paralar, birimlerin kapatılması ile belediyenin kasasında kaldı.

 

ESNAFIN VE PERSONELİN ALACAKLARI ÖDENDİ

Arpalık olarak açılan birimlerin Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan tarafından kapatılması ile elde edilen tasarruftan, 800 civarında küçük esnafın belediyeden olan alacakları ödedi. Büyük esnafın alacaklarının ise yüzde 80’i ödendi. Ayrıca Belediye personelinin DBP’li yönetim döneminden kalma, ikramiye alacakları yeni dönemde ödendi. Artık personelin tahakkuk eden maaş ve ikramiye gibi hakları, zamanında ve düzenli bir şekilde ödeniyor.

 

PERSONEL SAYISINDA İNDİRİME GİDİLDİ

DBP’li yönetim tarafından arpalık olarak kullanılan Van Büyükşehir Belediyesi’nde 4466’ya ulaşan personel sayısında indirime gidildi. Yeni dönemde Vali İbrahim Taşyapan tarafından iptal edilen ve yenilenmeyen ihaleler ile personel sayısı 4000’e geriledi.

 

Personel sayısında yaşanan azalma nedeniyle belediye hizmetlerinde herhangi bir aksaklık yaşanmadı.

 

İMAR HİZMETLERİNE HIZ VERİLDİ

DBP’li Büyükşehir yönetiminin ideolojik nedenler ile kasıtlı olarak beklettiği çok sayıda vatandaşın imar dosyaları ile ilgili işlemler hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaya başlandı. Özellikle Ekim 20011’de Van’da yaşanan depremden sonra yaklaşık olarak 20 bin bina yıkıldı veya hasar gördü. Binalarda meydana gelen hasar ve yıkımlarla ilgili olarak uygulanan kentsel dönüşüm projesinde belediye yönetimi tarafından yaşatılan sıkıntılar, hızlı bir şekilde çözülerek halkın mağduriyeti giderildi. Ayrıca Çaldıran, Muradiye, Edremit, Saray ve Başkale ilçelerinin kangrene dönüşen imar çalışmalarına hız verilerek çözüm aşamasına gelindi.

 

DBP’Lİ YÖNETİMİN İHMAL ETTİĞİ YOLLAR YAPILACAK

DBP’li Van Büyükşehir Belediye yönetimi HDP’ye istedikleri oranda oy çıkmayan grup köy yollarında hiçbir çalışma yapmamış.

 

Kayyum atamasından sonra harekete geçen yeni yönetim, ihmal edilen yolların yapımı ile ilgili projelerini hazırladı. İklim şartlarının elverişli olması ile birlikte grup köy yolları yapım çalışmaları 30 milyon lira bütçe harcanarak yapılmaya başlanacak.

 

Van genelinde Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında, 2017 yılı içerisinde siyasi görüş ayrımı yapılmadan gerçekleştirilecek olan yol yapım çalışmalarında, 100 milyon liralık kaynak kullanılacak.

 

İTFAİYE ARAÇLARI EKSİĞİ TAMAMLANACAK

DBP’li Büyükşehir Belediyesi yönetimi hayati önem taşıyan hizmetleri aksatarak toplumun can güvenliğini hiçe saymış. Van Merkez ve ilçelerinde görev yapan itfaiye araçlarının bir kısmının merdiveninin olmadığı tespit edildi. Merdiveni olan araçların da, şehirde yapılan çok katlı binaların kat sayılarına uygun yükseklikte merdivene sahip olmadığı belirlendi.

 

Kayyum atamasından sonra gerçekleştirilen ziyaretler sırasında yapılan tespitler doğrultusunda, İtfaiye Daire Başkanlığı imkanlarının geliştirilmesine karar verildi. Yeni dönemde insana hizmeti merkeze alan anlayışla yapılan planlama sonucunda, 20 milyon lira bütçe ayıran Van Büyükşehir Belediyesi, Van merkez ve ilçelere çok katlı binalara erişimi sağlayacak yükseklikte merdiveni olan itfaiye araçları tahsis edecek. İtfaiye barınağı olmayan ilçelere de barınak yapılacak.

 

TARIMSAL HİZMETLERDE 25 PROJE HAYATA GEÇİRİLECEK

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı DAP İdaresi Başkanlığı ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda, DBP’li Büyükşehir Belediye yönetiminin ihmal ettiği alanlarda hayata geçirmek üzere, 25 proje hazırlığını tamamladı. Tarımsal hizmetler projeleri için 10 milyon liralık kaynak kullanacak olan belediye, iklimin uygun hale gelmesi ile projelerin startını verecek.

 

TOPRAK KALE’YE PARK PROJESİ

Van Büyükşehir Belediyesi kayyum atamasından sonra, yeşil alan ihtiyacını karşılamak için Van’ın çeşitli yerlerinde park ve mesire alanları planlaması yaptı. 2017 yılında yapılacak park ve mesire alanları için toplam 30 milyon liralık yatırım yapılacak.

 

Ak Köprü deresi ile Toprak Kale arasında bulunan belediye asfalt şantiyesinin sökülerek yerine park ve mesire yeri yapılması kararlaştırıldı. İçinde seyir yerinin de yer alacağı Toprak Kale, Van’ın önemli mesire alanlarından birisi olacak.

 

Van Büyükşehir Belediyesi ikinci önemli park çalışmasını İpekyolu Belediyesi ile birlikte gerçekleştirecek. Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Şehir Parkı (Fakhiye Teyran), Belediye Otoparkı ve Müze Müdürlüğü’nün yanında bulunan, ota parkın da içinde yer alacağı büyük bir alanı kapsayan park çalışması yapılacak. Yeni düzenlenecek parkın içinde Van evlerinin yanı sıra Van’ın kültürünü yansıtacak motifler de yer alacak.

 

Üçüncü büyük proje ise Ferit Melen Havalimanı yanındaki Fidanlık Parkı. DBP’li Büyükşehir Yönetimi döneminde başlayan, 35 milyon liralık projenin yapılan 16 milyon liralık kısmının 8 milyon lirasını Belediye Başkan Vekili olarak atanan Van Valisi İbrahim Taşyapan ödedi. Kalan kısmı yeniden revize edilecek olan park projesi, 20 milyon liralık ilave yatırım ile tamamlanacak.

 

Van Postası Gazetesi

 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem