Van TSO Başkanı Takva’dan gündemi sarsacak açıklamalar

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva kentin ekonomisi ve korona virüsü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Van Haberleri 25.03.2020 14:12:25 0
Van TSO Başkanı Takva’dan gündemi sarsacak açıklamalar
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van FM’de Ercan Şahin’in hazırlayıp sunduğu programa konuk olan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, korona virüsü, İran sınır kapısı, Van’ın ekonomik sorunları ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan eleştirilerle ilgili konuştu. 

Van FM’de Ercan Şahin’in kent adına sorduğu soruları cevaplandıran Necdet Takva, geçtiğimiz günlerde korona virüsü tedbirleri kapsamında Van’ın ekonomik Kaybı 300 milyon dolar açıklamasına karşılık veren Van Organize Sanayicileri İş Adamları Derneği Başkanı Şemsettin Bozkurt’un Van’ın kaybı 8 milyon hesabının yanlış yapıldığını söyledi.
Belgelerle kentin 300 milyon dolar kaybı olduğuna dikkat çeken Takva şu şekilde konuştu..

SAĞLIK BAKANLIĞI SÜRECİ YÖNETMEYE DEVAM EDİYOR
Korona virüsü tedbirleri kapsamında Türkiye’nin gereken tedbirleri aldığını söyleyen Takva, “Büyük bir şaşkınlıkla süreç takip etmeye, tedbirler alamaya ve mümkün olduğunca evden çıkmamaya, hem kendimizin hem sevdiklerimizin sağlığını garanti altına almaya yönelik faaliyetler içerisindeyiz. Bu kapsamda bir takım sorumluluklarımız da var. Adına faaliyet yürüttüğümüz Van iş dünyasının çatı kuruluşu olmamız hasebiyle sorumluluklarımız, görevlerimiz, halkı doğru bir şekilde bilgilendirip onların bu karmaşadan en az hasarla yaşamlarını idame edebilecek bir süreci yönetmelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu da bizim sorumluluğumuzdur. Türkiye bu küresel mesele içerisinde buna kayıtsız kalamazdı. Kendi tedbirlerini alma konusunda da büyük bir duyarlılık göstermesi gerekiyordu. İşin başından bu yana Sağlık Bakanlığı herkesin takdirini toplayan bir performansla süreci yönetmeye devam ediyor. Bizler de kendilerini alkışlıyoruz. Sağlık çalışanlarının emeğine duyulan saygıya ithafen çalışanların hakkını teslim etmeye yönelik alkışlama faaliyetine bizler de katılıyoruz.” Dedi.

VAN’DA OLMUŞ GİBİ BİR ALGI OLDUĞUNUN CANLI ŞAHİDİYİM
Korona virüsü üzerinden kente kirli bir algının hâkim olduğunu ve insanları sağduyulu olmaya davet eden Takva, “2019 yılında ortaya çıktığı iddia edilen bu virüse Covid-19 deniliyor. İlk kez Çin’de tespit edilen bir virüsün önlenemez yükselişinde 250 bin civarında vaka ve 10 bini aşan ölüm rakamlarına ulaştık. Tedbir almayı gerektiren bir düzeyde seyrediyor. Sosyal medyanın güzüyle de bu tedbirleri alma konusunda oluşan panik durumu ömrümüzün bu deminde böylesi bir salgınla karşılaşmış olmanın vermiş olduğu şaşkınlıkla yüz yüze getirdi.  Bu salgın ilk sosyal medyada konuşulduğunda sanki Çin’in Wuhan kentinde değil de Van’da olmuş gibi bir algı olduğunun canlı şahidiyim. Çünkü inanılmaz bir dezenformasyon, saldırı ve Vanlılar sadece kendi değerlendirmelerini de yapmıyorlar aynı zamanda dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan diğer insanların da değerlendirmelerine mazhar olacak bir pik alanı oluşturdular.” Diye konuştu.

ENDİŞEYE GEREK YOK ATLATACAĞIZ
Özelikle 65 yaş üzeri vatandaşların hiçbir şekilde evden çıkmaması gerektiğinin söyleyen takva, “Bu süreçte iyileşip normal hayatına devam edenler var. Yapılan bir açıklamada ikinci bir dalganın olmayacağı belirtildi. Bu ilk değil son da olmayacak. İnsanların bunu kişileştirmesi lazım. Bu bir anda çıkıp hepimizin hayatını kâbusa dönüştürecek kara gün değildir. Nihayetinde Allah bunu takdir ettiği ölçüde insanlara verecektir. Tabi sonra başka bir virüs çıkacaktır. Bu 10 yıl sonra mı 100 yıl sonra mı çıkar. Kaldı ki bunun öncesinde MERS, SARS ve ebola vardı. Bunu da atlatacağımızı düşünüyorum. Bu süreçte evde kalmamız gerekiyorsa evde kalacağız. Evde kaldığımız süreç içerisinde de en etkin şekilde kendi zihnimizi, ruhumuzu besleyerek şekilde bunu da tamamlayacağız. Ben, endişeye gerek yok diyorum.” İfadelerini kullandı.

AKILSIZIN BİRİ VAN’IN KAYBI 300 MİLYON DEĞİL 8 MİLYONDUR DİYOR
Benim görevim bu kentin ticaretini, refahını, zenginliğini sağlayacak stratejik yaklaşımlar içerisinde olmaktır sözleriyle konuşmasını sürdüren Takva, “Herkesin kendi uzmanlık alanıyla ilgili konuşması gerektiğini söyledi. Takva konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Benim için canın cehenneme sen parayı çok seviyorsun, senin İran’da ortaklığın, ticaretin var diye ama benim İran’la hiçbir ticaretim yok. İran ticaretinin benim halkımı zenginleştiren, imkan sağlayan bir tarafı var ve ben bu işe emek verdim, herkes hemen kapıyı kapatın diye paylaşımlar yaptı ve bugün duydum çok üzüldüm Van’da beş otel kapandı. Beni eleştirmek için yurt dışından yazanlar var, Van içini bırakın bir kenara yurt dışından fake hesaplar üzerinden bana yazıyorlar. Van’ın korona virüsü salgınından kaynaklı alınan tedbirlerin kaybı 300 milyondur, akılsızın biri alıyor eline hesap makinesini Van’ın kaybı 300 milyon değil 8 milyondur diyor, sadece sınır ticaretinde yıllık bu kenti yaptığı ticaret 170 milyon dolardır. Geçtiğimiz günlerde turizm şirketlerinden biri hesaplıyor 14 bin gece konaklamamız iptal oldu diyor. 2019 yılı doluluk oranımız yüzde 83 bunu ortalama 150 liradan çarparsak 10 milyon dolar ediyor. Gereksiz işlerle uğraşan kişilere sesleniyorum Ben bir şey söylerken temkinli söylerim akılsız. 8 milyon yaygarasını koparan kişinin başka işi yok mu? Kente sağladığı katkı bu mu? Bu şekilde yalan yanlış hesaplamalar yapan insanları kınıyorum.”

İKİ AY MAAŞ VERME BU ÜLKEDE VATANSEVER KALIR MI?
Tezgahları kapatılan esnafla ilgili yetkililerin gereken yardım ve desteği derhal sağlaması gerektiğinin altını çizen Takva, “Ben sağlıklı olayım tüccarın canı cehenneme diyemezsiniz. İki ay maaş almayın bakayım, en vatanseverine iki ay maaş verme bakayım, bu ülkede vatansever olarak kalır mı, kalmaz mı? Bu ülkenin kaynaklarını kendilerine rant elde etmek isteyen vatanseverlerin yada öyle görünenlerin sonradan param paça etme arzularını hepimiz bilmiyor muyuz, bunları gördük, hani vatanseverlik? İki ay maaş almasın bakalım en baba vatansever, o zaman görürüm onları. Amacımız ayrıştırmak değil ama bunu kendi alanımıza saygı duyarak kişiselleştirmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu toplumda herkes değerlidir ve kıymetlidir, herkes kendi alanının genişlemesi açısından bir mücadele içerisinde olmalıdır, bu insan olmanın bir gereğidir.  Memur sendikaları var, işçi sendikaları var bunlar ne yapıyorlar haklarını daha iyi bir noktaya getirebilmek için çalışıyorlar. Benimde bu şekilde üyelerimi korumam gerekiyor, görevim bu bunu yapmam gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem