Van TSO başkanı Necdet Takva’dan yetkililere önemli mesaj var

Van Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kentin sorunlarını bir bir sıralayarak yetkili mercilerden çözüm istedi.

Van Haberleri 28.12.2019 16:39:25 0
Van TSO başkanı Necdet Takva’dan yetkililere önemli mesaj var
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kentin turizm, tarım, istihdam, ekonomi ve benzeri birçok yaşanan sorun ve sıkıntıyı sıralayarak yetkili kurum amirleri, siyasi parti il başkanları, STK başkanları ve ilgili bakanlıklardan biran önce çözüm istedi.

Kentle ilgili bir birinden önemli konulara değinen Takva, 19 başlık halinde sorunları dile getirerek bu sorunların biran önce çözülmesi gerektiğini belirtti.

9 MİLYON LİRA ÖDEMEK VAN ŞEHRİNİN BOYUNU AŞMAKTADIR
Vergi terkiniyle ilgili ve afet konutlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Takva, “2011 yılında ilimizde meydana gelen 2 yıkıcı deprem sonrası tahakkuk eden vergilerin 3 yıl boyunca terkin edilmesi, diğer yılların faizsiz 60 aya bölünmesi. Deprem sonrası rekor seviyede tamamlanarak afetzedelere verilen afet konutları için 18 yıl boyunca her ay ortalama; 9 milyon lira ödemek Van şehrinin boyunu aşmaktadır. Konuyla ilgili iyileştirme yapılması. Van tüccarı ve sanayicisi dürüsttür. Yüksek geri ödeme alışkanlığımız ile övünürüz. Finans sektörünün bu yaklaşımı önceleyerek bizlere dokunmasına ihtiyacımız var. Bankalar bizlere ortak olmalılar. Bizi desteklemeliler. Bizlere danışmanlık ve proje yapmalılar. Projelerimize öncülük etmeliler. Bizlerle ilişkileri soğuk-ticari işbirliğinin ötesinde olmalıdır. Ülkemizdeki değerleme şirketleri tümden lağv edilerek yeniden yapılanmalı ve akredite edilmelidir. Ekspertiz sorunu kentimizin en büyük problemlerinin başında gelmektedir. Bu sorunun öncelenmesi elzemdir.” dedi.

VAN ŞEHRİ BÖLGENİN EN BÜYÜK ŞEHRİDİR
Biran önce Van-Şırnak karayolunun tamamlanması gerektiğini ifade eden Takva, tamamlanacak yola kentte yeni istihdam alanlarının açılacağını belirtti. Takva, “Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın lafzı ile sicil affı getirilerek, kara listelerin aklanması yönünde bir uygulama geliştirilmelidir. Tacir ve sanayicimiz için esnaf ve kefalet kooperatifi benzeri bir mekanizma oluşturulmalı. Kredi Garanti Fonu bu çerçevede güçlendirilip mobil hale getirilmeli ve kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi destekleri sağlanmalı. İran ile sınır komşuluğumuz ve ticari ilişkilerimiz göz önüne alınarak, en az 1-2 İran bankasının ilimizde şube açmasının önü açılmalıdır. Ayrıca ihracatın geliştirilmesi için Eximbank şubesi kentimizde hizmet vermelidir. Van şehri bölgenin en büyük şehridir. Bankalarımızın bölge müdürlüklerinin burada hizmet vererek ekonomi yönetiminin ilimiz merkezli sevk edilmesi bölgesel kalkınmayı hızlandıracaktır. Kamu kaynakları ve kamusal destekler olmadan kısır döngüleri aşamayız. Bizler çok güçlü sermayeye sahip tacirler değiliz. Kamudan alacaklarımızı öncelemeniz en büyük beklentimizdir. İnanın Van kazanırsa, ülkemiz kazanır. Van ülkemizin doğuya açılan kapısıdır. Bu kapsamda ilimizi Habur'a bağlayan Van-Şırnak Karayolu'nun tamamlanmasına ihtiyacımız var. Bu bağlantı ile ihracat potansiyelimiz artarak yeni istihdam alanları açılacaktır.” diye konuştu.

VAN ŞEHRİ COĞRAFİK OLARAK İSTANBUL'DAN 4 KAT BÜYÜKTÜR
Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi ve lojistik merkezin kurulması talebini yenileyen Takva, defterdarlık binasıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Takva konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “KSS, OSB ve İŞGEM gibi kümelenmiş alanlarımızın güçlendirilmesi ve bütün sektörlerin modern kümelenmiş alanlarda hizmet vermesi için altyapı çalışmaları yapılması gerekmektedir. Van şehri coğrafik olarak İstanbul'dan 4 kat büyüktür. Özel sektörü sürece dahil edecek bir yaklaşım sergilenmesi durumunda, sadece hazine arazilerinin üretime kazandırılması ile bu ölçekte 10 vilayeti ayakta tutabiliriz. Hali hazırda çok kötü şartlarda hizmet veren Defterdarlık hizmet binasının bir an önce tamamlanması ve ilimize ikinci bir vergi dairesinin tesis edilmesi hassaten ricamızdır. Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan tarihi Tekel Binasının, Van halkına kültürel amaçlı tahsisi hepimizi ziyadesiyle mutlu edecektir. İlimizde 56 banka şubesi bulunmaktadır. Şubeye düşen nüfusun 20.067 olduğu gerçeği göz önüne alındığında, şube sayısındaki yetersizlik ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede ilimizin finansal açıdan yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Serbest Bölge, Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi ve lojistik merkezin kurulması taleplerimiz arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra sınır ticareti daha aktif hale getirilmeli.” 

KAPIKÖY SINIR KAPISI 24 SAAT ESASLI HİZMET VERMELİDİR
Kapıköy Sınır Kapısı 24 saat esaslı hizmet vermelidir diyen Takva, “Serbest Bölge, Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi ve lojistik merkezin kurulması taleplerimiz arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra sınır ticareti daha aktif hale getirilmeli, Kapıköy Sınır Kapısı 24 saat esaslı hizmet vermelidir. İhracat ve turizm başta olmak üzere tüm sosyal ve iktisadi alana fayda sağlayacak olan, Van Gölü Kuzey Demiryolu hattı projesi ivedilikle başlatılmalıdır.” şeklinde konuştu.
 

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem